No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Fazanul (Phasianus colchicus)

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Fazanul (Phasianus colchicus)
Numele genului Phasianus provine din cuvantul grecesc „phasianos”, care inseamna „de pe raul Phasis” (situat pe coasta de est a Marii Negre). Astazi, raul poarta denumirea Rion. Denumirea speciei Colchicus provine din limba latina.

Raspandire

Fazanul provine din Asia, dar traia si intre Marea Neagra si Caspica, in Manciuria, sud-estul Siberiei, Coreea si sudul Chinei, Japonia si Formosa.

 

Cum arata fazanii?

 

Fazanii sunt pasari mari, de vanatoare. Penajul si dimensiunea difera la masculi si la femele, dar ambele sexe au ciocuri scurte, galbui, asemanatoare cu cele ale gainilor, aripi scurte si rotunjite si pene lungi in coada. Masculii depasesc 90 cm in inaltime (incluzand coada, care poate depasi 50 cm). Distanta medie dintre varfurile aripilor desfacute este de 80 cm. Femela are o inaltime de 53-60 cm si coada galben-maronie.

Capul si gatul sunt verzi-albastrui sau purpurii, cu un guler alb ce separa capul si gatul de restul corpului. Pe fata, in jurul ochilor si obrajilor, au o pata de culoare rosie. Pe cap, in lateral, are doua ciufuri de pene. Penele de pe corp au culoarea bronzului, cu pete maronii, negre, albe si verzi. La masculi, culorile sunt mai stralucitoare, mai vii. In plus, masculii au pinteni.

 

Unde traiesc si cu ce se hranesc?

fazan in salbaticie

 

Fazanul este pasarea oficiala a statului Dakota de Sud. Pasarile traiesc in culturile de grau, ovaz, orz si alte cereale, in zone impadurite, cu multa umiditate. Cand isi fac cuiburi, au nevoie de un habitat linistit, in care sa nu fie deranjati de oameni, de zone cu iarba inalta si multe plante.

Fazanii mananca la aproximativ o ora dupa rasaritul soarelui. Se hranesc cu boabe de cereale, seminte, grau, orz, ovaz, dar si cu insecte mari: lacuste, greieri, omizi, uneori chiar si soareci sau melci.

 

Sezonul de imperechere

 

Din februarie sau martie pana in august, masculii curteaza femelele. Acestia scot un sunet puternic, asemanator celui scos de cocos, cu care atrag femelele si isi definesc teritoriul. De asemenea, au un ritual de curtare, in care isi ridica penele de pe cap, iar pielea din jurul ochilor devine proeminenta. Masculii isi apara teritoriul de intrusi; uneori se lupta cu acestia. Se inmultesc cu mai multe femele, iar acestea isi fac cuib pe teritoriul masculului respectiv.

Din aprilie pana in august, femelele depun intre doua si 23 de oua, uneori in acelasi cuib sau in cuibul altor pasari, cum ar fi: ratele salbatice, potarnichile, curcanii. Perioada de incubatie dureaza intre 23 si 25 de zile. De obicei, femela este cea care cloceste ouale si are grija de pui pe o perioada de 35-42 de zile. Intre timp, masculul isi protejeaza familia. Puii incep sa se miste la doar cateva zile dupa eclozare.

In salbaticie, fazanul nu are o durata de viata prea mare. Multi dintre puii eclozati primavara dispar pana in octombrie: masculii traiesc aproximativ 10 luni, iar femelele, 20. Pasarile traiesc cel mult 8 ani.


Tu ce zici?