No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Acvila de munte (Aquila chrysaetos)

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Acvila de munte (Aquila chrysaetos)
Acvila de munte este cea mai mare pasare de prada din America de Nord. Totodata, este pasarea nationala a Mexicului. Are pene de culoare maro inchis, cu nuante mai deschise, aproape aurii, pe cap si pe gat.

Acvila de munte este o pasare foarte rapida, poate plonjeaza cu o viteza de 240 km/h, fapt care o ajuta sa inhate din zbor iepurii, veveritele sau marmotele de pe sol. Pe langa aceste animale, se mai hraneste si cu hoituri, reptile, pasari mai mici, pesti si insecte mari. La nevoie, ataca si caprioare adulte. Hrana acvilei de munte este alcatuita in principal din marmote, sconcsi, vulpi, iepuri, feline, potarnichi, ciori, fazani, testoase si reptile.

  • Clasa: Aves (pasari)
  • Dieta: Carnivora
  • Durata medie de viata, in salbaticie: 30 de ani
    acvila de munte

  • Dimensiuni: intre 84 si 97 cm
  • Distanta dintre aripile desfacute: intre 1,8 si 2,3 m
  • Greutate: intre 3 si 7 kg

 

Despre acvila de munte

 

Acvila de munte, aceasta pasare maiestuoasa, este raspandita in Mexic, in vestul Americii de Nord, Alaska, Asia, nordul Africii si Europa. Uneori, pasarile apar si in estul continentului nord-american. Duc o viata solitara si nu alcatuiesc grupuri mari in perioada iernii. Unele exemplare migreaza, altele nu – depinde de conditiile pe care le au in zona respectiva. De exemplu, acvilele din Canada si Alaska zboara spre sud, toamna. Pasarile care traiesc in America tind sa ramana acolo pe intreaga perioada a anului.

Este o specie monogama. Perechile raman impreuna mai multi ani, uneori chiar pe viata. Isi fac cuiburi mari pe stanci inalte, in copaci sau pe structuri ridicate de oameni (cum ar fi stalpii de telefonie) si le folosesc timp de mai multi ani, in sezonul de imperechere. Femelele depun intre 1 si 4 oua. Unii masculi ajuta la clocitul acestora sau aprovizioneaza "familia" cu mancare. Perioada de incubatie este de 40-45 de zile. Cand ies din oua, puii cantaresc doar 85 g. Micutii raman in cuib pana la 9-11 saptamani.

Fermierii obisnuiau sa vaneze aceste pasari, pentru ca le era frica sa nu le omoare animalele domestice, dar astazi acvila de munte este protejata prin lege. Numai indienilor le este permis sa detina pene, pentru ca ele fac parte din cultura si traditia lor.


Tu ce zici?