No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Soimul calator (Falco peregrinus)

Ultima modificare: 2010-10-14 | Data publicării: 2010-10-14
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Soimul calator (Falco peregrinus)
Soimul calator (Falco peregrinus) este o pasare de prada cu o lungime de 38 cm si o anvergura a aripilor de 101 cm. Este unul din cei mai mari soimi si are un cioc scurt si incovoiat, specific pasarilor de prada. Are un colorit deschis pe gat si piept, crestetul negru si o “mustata” neagra, in contrast cu fata, care este alba. Partea superioara a corpului este dungata cu gri, negru si alb sub aripi, iar burta este pestrita. Benzile albe si gri se vad si pe coada scurta. Ambele sexe seamana ca aspect, femela fiind mai mare.

Soimul calator este printre cele mai raspandite pasari de prada; traieste pe aproape toate continentele, cu exceptia insulelor oceanice si a Antarcticii. Acest pradator inaripat este puternic si agil. Vaneaza pasari mici, rate, lilieci si mamifere mici. Soimul calator are o capacitate de zbor record si poate cobori asupra prazii cu 320 km/h. Isi poate urmari prada la viteze de 112 km/h. In timpul zborului are o viteza medie de 40-55 km/h. Anduranta mare de zbor este demonstrata de migratia sa, in timpul careia unele pasari calatoresc mai mult de 25.000 de kilometri.

soim calator
Soim calator

Reproducerea soimului calator

 

In timpul perioadei de imperechere, soimul calator isi face cuib pe stancile care ies din mare, pe fetele stancilor sau in carierele de piatra. Daca traieste in oras, va alege o cladire inalta, pe care isi face cuibul. In anul urmator se intoarce in acelasi loc pentru imperechere. Manevrele acrobatice, plonjarile de la inaltime si spiralele pe care le face in aer fac parte din ritualul de curtare si sunt o priveliste uimitoare.

Femela depune intre doua si cinci oua, de culoare maro-roscat, cu puncte inchise. Atat masculul, cat si femela participa la clocirea oualor, care dureaza 29-32 de zile. Dupa ce puii ies din gaoace, femela ramane in cuib pentru a-i proteja, iar masculul vaneaza. Dupa 35-42 de zile, puii parasesc cuibul, dar nu se indeparteaza pana nu si-au perfectionat stilul de zbor si de vanatoare.

Soimul calator a fost pe cale de disparitie din cauza pesticidelor, a culegatorilor de oua si a persecutiei proprietarilor de terenuri. Din fericire, criza a fost evitata prin programul de protectie si control al utilizarii de pesticide si prin programul de imperechere, prin intermediul caruia soimii au putut fi eliberati in salbaticie.


Tu ce zici?