No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Regele papagal – colorat si vorbaret

Ultima modificare: 2010-05-12 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Regele papagal – colorat si vorbaret
Regele papagal, de statura mare dar totusi echilibrata, tinut in conditii propice, este o pasare blanda, linistita, increzatoare in stapanul sau ingrijitorul sau. Perechile de papagali care provin de la crescatori sunt atat de cuminti incat iti mananca din palma.

Papagalul rege australian

Atrage atentia, cu corpul lui mare si se caracterizeaza prin blandete si prin coloritul viu al penajului. Subspeciile mai cunoscute ale papagalului rege sunt

  • Papagalul rege australian (Alisterus scapularis),
  • Papagalul rege papuan (Alisterus Chloropterus) si
  • Regele papagal moluccan (Alisterus Amboinensis).

Papagalul rege australian il regasim si la noi, fiind cel mai mare si mai raspandit. In penajul femelei culoarea dominanta este verdele, iar la mascul este rosul sclipitor. Aceasta pasare are un corp proportional, iar daca este tinut in conditii bune, este linistit si bland. Isi recunoaste repede stapanul, perechile de papagali care provin de la crescatori iti mananca din palma. In principiu nu sunt certareti, dar este recomandat sa chibzuiesti bine locul unde ii vei aseza. Nu sunt prea zgomotosi si au abilitatea de a imita sunete. Ajung la o varsta relativ lunga si la maturitate sexuala la varsta de 2-3 ani. In timpul clocirii pot avea un comportament mai agresiv.

papagal australian rege
Papagalul rege australian

 

Plasarea si alimentatia papagalului rege

Papagalii rege au nevoie de spatiu mai mare sa-si poata intinde aripile si pentru a putea fi crescuti in pereche. Nu este recomandat sa tii mai multe perechi in aceeasi voliera sau colivie. Nici cresterea speciilor inrudite nu este recomandata. Daca totusi ai mai multe specii, ai nevoie de voliere cu grilaj despartitor. La cele exterioare este nevoie sa atasezi un adapost acoperit, deoarece nu rezista la temperaturi mai mici de 10 C. In special soiurile papuan si moluccan nu rod lemnul, de aceea ii poti tine si in voliere cu un cadru din lemn. Papagalul rege australian crescut in camera este considerat o pasare de apartament. In acest caz trebuie sa ai grija sa nu se raneasca in colivie. Lasa-l sa zboare liber cat mai des si pentru ca nu roade obiectele, nu va face stricaciuni in locuinta. Important este sa-i asiguri cat mai mult spatiu.
Nu este pretentios la alimentatie. Este bine de stiut ca poti sa combini hrana papagalilor de talie mijlocie cu cea a celor de talie mare. Ea trebuie sa fie compusa din mai multe feluri de seminte, de mei, floarea soarelui dungata si alba, mazariche, rapita, seminte de conifere, canepa, ovaz, grau si orz. Mananca sambure de nuca, alune, arahide, seminte moi, fructe sau zarzavaturi. Hrana moale este indispensabila in perioada premergatoare reproducerii. In timpul reproducerii poti sa ii dai hrana moale amestecata cu ou si seminte incoltite.

ce mananca papagalul rege australian
Papagalul Rege Australian iti mananca din palma!

 

Reproducerea papagalului rege

In tara noastra pentru papagalii rege papuan si moluccan e necesar sa ai acte de provenienta. Aceste specii sunt rare, fiind prezente doar cateva perechi. De aceea exista putine informatii despre perioada de clocire. Papagalii rege australieni sunt mai raspanditi, de aceea cresterea lor este mai usoara. O pereche pentru reproducere va trai mai armonios decat o pereche care nu este matura din punct de vedere sexual. Cuibul lor, luand in calcul dimensiunea pasarilor, trebuie sa fie mare, cu suprafata de 30x50 cm si 100 cm inaltime.
La intrarea in culcus trebuie sa pregatesti o suprafata buna pentru catarat, o scarita din lemn sau grilaj. Pentru a proteja ouale, pe fundul cuibului este indicat sa pregatesti un asternut dintr-un amestec de rumegus cu talas. Cuibul este bine sa fie prevazut si cu o fereastra de control. Este posibil ca femela sa nu accepte cuibul. Au fost cazuri unde perechile de papagal regal australian au clocit ouale pe jos, intr-un colt al coliviei sau al volierei. In cazul papagalilor regali papuani si moluccani perechile sunt mult mai apropiate, mai increzatoare intre ele.

poze Alisterus scapularis
Alisterus scapularis

 

Observatii si experiente in cresterea papagalului rege australian

In general, perechile sunt linistite si increzatoare intre ele, desi rar se observa gesturi de tandrete care sa sugereze o stransa apropiere, cum ar fi aranjatul reciproc al penelor sau impartirea hranei, dar asta nu inseamna ca cele 4-6 oua sunt nefecundate. Perioada depunerii oualor incepe in general primavara, dupa cea a papagalilor rosella.


Tu ce zici?