No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Paunul asiatic (Pavo cristatus)

Ultima modificare: 2010-10-27 | Data publicării: 2010-10-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Paunul asiatic (Pavo cristatus)
Denumit simplu „paun” sau „paun asiatic” , Pavo cristatus provine din India si Sri Lanka. Este pasarea nationala a Indiei, de o frumusete legendara, domesticita in urma cu 2000 de ani. De atunci a fost exportata in mai multe tari din intreaga lume.

Alaturi de fazani, paunii fac parte din familia Phasianidae si sunt inruditi cu potarnichea, pitpalacul, gaina si curcanul. Tot din genul Pavo face parte si paunul verde (Pavo muticus).

Istoric si habitat:

 

  • In captivitate, paunii pot trai mai bine de 15 ani, dar in salbaticie rareori supravietuiesc atata timp.
  • Habitatul natural al paunului este padurea. In cea mai mare parte a timpului, pasarile raman pe sol si nu zboara decat pe distante scurte.
  • In salbaticie, paunii fac cuiburi si se hranesc pe sol. Seara, se cocoata in copaci si dorm acolo.
  • Paunul scoate un sunet straniu atunci cand vine ploaia.
  • Paunul alb, intalnit des in captivitate, este mai degraba rezultatul unei mutatii genetice decat o pasare albinoasa.
  • Aceste pasari nu se inteleg prea bine cu alte animale domestice.
  • Desi nu traiesc in aceleasi zone, paunul albastru si cel verde (ambii originari din Asia de Sud-Est) se pot inmulti intre ei, rezultand un hibrid.
  • penajul paunului

Hrana:

 

  • Paunii domestici sunt apreciati in India, pentru ca mananca puii de cobra. Sunt relativ usor de hranit: prefera insectele, semintele, plantele, fructele si reptilele mici.
  • Pentru ca le plac semintele si insectele, sunt atrasi de gradini, unde fac ravagii.

Inmultirea:

 

  • Paunii se reproduc la varsta de doi ani, dar penele masculului continua sa creasca pana la varsta de sase ani. Femelele prefera masculii cu cele mai multe pete, motiv pentru care paunii mai batrani au un succes mai mare;
  • Penele paunului sunt inlocuite in fiecare an, in timpul sezonului de imperechere. Vara tarziu, ele cad.
  • Masculii se folosesc de penajul lor ca sa atraga femelele. Cand acestea se apropie, ei isi indreapta penele si le deschid, formand un evantai, dupa care le arata "dansul" caracteristic.
  • Paunii care au succes isi fac un harem de maxim cinci femele.
  • Femelele depun intre 3 si 5 oua maronii, care se clocesc intr-o luna.
  • Puii sunt ingrijiti de femele.

Paunul asiatic este voinic, capabil sa se adapteze climatului racoros si mai multor tipuri de habitat. Multi pauni au scapat din locurile in care erau tinuti in captivitate, astfel ca ii intalnim si in salbaticie.


Tu ce zici?