No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pasarile potrivite pentru incepatori

Ultima modificare: 2010-05-19 | Data publicării: 2010-05-05
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Pasarile potrivite pentru incepatori
Pasarile de talie mare, precum Marele Gri African, papagalul Amazonian, Cacadu sau Ara nu sunt potrivite pentru propritarii novici. In acest articol am ales sa va prezentam personalitatile si caracteristicile speciale a 7 specii de pasari de talie mica, enumerate in ordinea marimii, de la cea mai mica la cea mai mare.

Ce pasare ti se potriveste?

Daca ai de gand sa iti cumperi o pasare drept animal de companie, este important sa alegi una care se poate potrivi personalitatii si stilului tau de viata. Astfel te vei putea bucura pe deplin de ea si ii vei putea oferi mediul de viata de care are nevoie. Multi ezita atunci cand vine vorba de achizitionarea unei pasari pentru ca au auzit tot felul de povesti despre cat de solicitante sunt unele, precum papagalii amazonieni sau Ara, care trebuie ingrijiti aproape ca niste copii. Totusi, nu trebuie sa te aventurezi in achizitionarea unei pasari fara a fi constient ca majoritatea au nevoie de atentii special in plus fata de asigurarea apei, mancarii si curatarea coliviei.

 • Cintezele si canarii au nevoie cam de acelasi gen de intretinere. Ambele specii au nevoie de o colivie de dimensiuni medii.  Aceste specii nu sunt lasate sa zboare prin casa, spre deosebire de speciile mai mari si mai sociabile. Cintezele sunt micute si colorate, excelente animale de companie pentru cineva care isi doreste o pasare cantatoare. Sunt rezistente la boli si au un pret deloc prohibitiv. Le merge cel mai bine in pereche.
 • Canarii au o personalitate asemanatoare cintezelor. Sunt putin mai galagiosi, dar sunt si recunoscuti pentru trilurile lor superbe. Sunt mici si colorati, cei mai multi sunt galbeni. Cel mai mare avantaj al pasarilor cantatoare este ca nu au nevoie de foarte multa atentie. Se distreaza si singure si nu au nevoie sa stabileasca o relatie cu oamenii.
  papagali Eolophus roseicapilla
  Eolophus roseicapilla; foto: http://www.flickr.com/photos/pokerbrit/3704553536/
 • Perusii sunt animale de companie potrivite pentru copii. Sunt mult mai interactivi decat cintezele sau canarii, dar necesita mai putina ingrijire si atentie decat pasarile de talie mare. Perusii sunt foarte colorati, sociabili, extrovertiti, vorbareti si putin costisitori. In general, nu sunt foarte galagiosi. Pentru a-i dresa este recomandat sa ai doar unul. Cei in perechi tind sa relationeze mai mult intre ei, decat cu stapanul. Retine de asemenea, ca femela perus este mai predispusa decat alte pasari sa nu poata depune ouale formate, o afectiune medicala care-i pune viata in pericol.
 • Papagalii pitici nu fac exceptie de la regula "un singur exemplar." De fapt, acestia sunt foarte agresivi spre deosebire de alte pasari si sunt capabili sa se omoare intre ei sau sa omoare alte inaripate mai mici. Ca si animale de companie, papagalii pitici sunt destul de extrovertiti, dar nu foarte vorbareti. Sunt pasari rezistente care nu au nevoie de o colivie prea mare.
 • Papagalii Cacadu sunt considerati de unii ca find "pasarea de companie perfecta." Si asta pentru ca sunt blanzi si usor de dresat. In plus, sunt si destul de accesibili ca pret. Papagalii Cacadu sunt foarte colorati, foarte extrovertiti, desi nu articuleaza cuvintele prea bine. In schimb, comunica printr-o multime de ciripituri. Trebuie mentionat faptul ca orice pasare trebuie tinuta in cea mai mare colivie pe care ti-o poti permite. Pasarile mai mari au nevoie de colivii pe masura dimensiunii lor, dar si celelalte pasari se bucura le fel de mult de libertatea pe care le-o ofera o "casuta" mai mare.
 • Papagalul Patagonian se numara printre cele mai cautate tipuri de pasari. Si asta pentru ca se gasesc intr-o multime de culori si au personalitati diverse. Asa cum exista diverse specii care se potrivesc diverselor tipuri de oameni, exista intotdeauna un papagal Patagonian care ti se potriveste. In general sunt foarte extrovertiti si vorbareti. Sunt si foarte galagiosi. Ca si alte pasari de dimensiuni medii, au mai multa personalitate decat pasarile mici, precum cintezele sau canarii, dar necesita mai putina ingrijire decat pasarile de talie mare. Papagalii patagonieni pot fi imblanziti foarte usor.
 • Papagalul Calugar este considerat "un papagal mare in ambalaj mic." Aceasta specie este alegerea perfecta pentru cei care adora personalitatea pasarilor de talie mare, precum papagalul Ara, dar nu isi doresc unul. Papagalul Calugar este un animal de companie potrivit atat pentru proprietarii experimentati, cat si pentru novicii care sunt dispusi sa depuna un efort mai mare pentru a intretine o pasare mai solicitanta, dar la fel de adorabila. La fel ca pasarile de talie mare, sunt foarte extrovertiti, jucausi si autoritari. Sunt de asemenea inteligenti si vorbareti. Istetimea papagalului Calugar ii transforma in maestrii ai evadarilor si in hoti desavarsit.i Au o trasatura speciala si anume: isi construiesc singuri cuibul, un obicei care-i face destul de dezordonati. Au nevoie de multe jucarii si material pentru cuib. Un posibil proprietar trebuie sa stie ca papagalul Calugar va incerca sa domine celelalte animale din casa si ca este foarte posesiv atat in ceea ce priveste teritoriul, cat si in ceea ce priveste stapanul.

Pasarile de talie mare necesita multa atentie atat pentru nevoile fiziologice, cat si pentru cele emotionale, de aceea nu sunt potrivite pentru proprietarii neexperimentati. De aceea, atat acestia, cat si unii dintre cei experimentati prefera sa stabileasca o legatura satisfacatoare cu pasari de dimensiuni mai mici. Specia de pasare care ti se potriveste o stabilesti in functie de cat de sociabila si vorbareata iti doresti sa fie. Va trebui sa tii cont si de timpul pe care il poti aloca dresajului si mentinerii unei legaturi cu pasarea. Ca si in cazul raselor de caini, este indicat sa te documentezi in legatura cu nevoile viitoarei pasari de companie, inainte de a alege specia care ti se potriveste cel mai bine.

Discuta pe forum despre pasari exotice >>>


Tu ce zici?