No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Pasari acvatice - Pinguinul

Ultima modificare: 2010-11-09 | Data publicării: 2010-02-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pasari acvatice - Pinguinul
Pinguinii sunt pasari acvatice fascinante. Desi au aripi, acestea sunt folosite pentru a inota pentru ca nu pot zbura. Astazi se cunosc 17 specii de pinguini. Traiesc in partea cea mai de sud a Americii de Sud si in marile din jurul Polului Sud. Sunt animale spectaculoase. Pe cat de gratioase par, pe atat de puternice sunt in lupta pentru supravietuirea in salbaticie.

Toti pinguinii sunt, de fapt, pasari

 

Pinguinii au ciocurile drepte, turtite in partea laterala. Picioarele sunt scurte si situate atat de mult in spate incat sunt aproape drepte pe terenul uscat. In apa se scufunda complet si se misca precum focile. Sub piele are un strat gros de grasime. Au burta alba si spatele negru, acest lucru ajutand la camuflaj pentru pestii pe care ii vaneaza din adancul oceanului. Spatele lor se confunda cu fundalul marii, asa ca nici animalele de prada, care plutesc deasupra apelor, nu observa pinguinii la vanatoare.

 

Pinguinii africani (Spheniscus demersus)

 

 

pinguini africani
Spheniscus demersus

 

 

Aceasta este singura rasa de pinguini africani, cunoscuta si sub numele de Pinguinul Cu Picioare Negre. Isi depune oule pe coasta pietroasa, stancoasa a marii din Africa de Sud. Spheniscus demersus si-a primit numele din cauza pielii golase, de culoare roz, de deasupra ochilor. 
Masoara intre 30 si 100 de cm in inaltime. Avand un trup aerodinamic, picioarele fiind prevazute cu membrane care il ajuta sa fie bun inotator, iar aripile fiind dezvoltate, pinguinul african este capabil de manevre rapide in ocean. Se hraneste cu pesti. In medie se scufunda si la adancimea de 30 de metri pentru a vana (pescui). Poate parcurge pana la 110 de kilometri pentru a face rost de hrana. Pe cat de indemanatic inoata in apa, atat de neindemanatic se misca pe uscat. Traieste in familii mari, in zone greu accesibile oamenilor.

 

Inmultirea pinguinilor africani

 

 

pinguinii africani

 

 

Se reproduc pe tot parcursul anului. Depun cate 2, maxim 3 oua la fiecare ciclu reproductiv. Perioada de incubare are loc in lunile noiembrie si decembrie. Pentru a mentine o temperatura optima oualor, acestea sunt infasurate cu o membrana speciala a stomacului parintelui. Acestea sunt clocite vreme de 38-42 de zile. Puii abia seamana cu parintii pana la 2 ani. Penele sunt deschise la culoare, spatele maroniu, pieptul este crem. Pana cand puii vor pleca din cuibul parintesc, cei doi parinti isi ingrijesc impreuna odraslele.

Media de varsta a pinguinilor este de 10-11 de ani, dar in captivitate durata de viata poate ajunge pana la 20 de ani. Din pacate, numarul lor este in scadere continua, deoarece ouale lor sunt colectate si distruse. Iar din pricina vaselor de pescuit si a industriei pescariei, sunt amenintati si de pescuitul industrial. O alta cauza a diminuarii populatiei de pinguini o reprezinta poluarea cu ulei (petrol) din pricina careia mii de specimene isi pierd viata.

 

Piguinii imperiali (Aptenodytes forsteri)

 

 

Aptenodytes forsteri

 

 

Acestia se numara printre cele mai frumoase exemplare ale ordinului Sphenisciformes. Traiesc pe gheata, in Antarctica. In mare inoata in doua moduri diferite. De cele mai multe ori inoata la 30 de metri sub apa, pentru a aduna peste, revenind sporadic la suprafata pentru a respira.
Asemenea delfinilor, pinguinii adeseori sar la 30 de cm inaltime deasupra suprafetei apei. Sarind deasupra valurilor care ajung la mal - parca fac surf - se indrepta spre tarm, unde sunt tare neindemanatici, spre amuzamentul oamenilor. Din pricina formei picioarelor, care este dreapta, se deplaseaza cu pasi scurti si taraiti.

Cum se reproduc pinginii regali? In timpul montei - care dureaza 14 zile - nu pot intra in apa si, prin urmare, sunt fortati sa-si limiteze ratiile de mancare, continuand totodata sa isi caute hrana. In sezonul de reproducere petrec mult timp in barloguri de gheata iar pentru a supravietui frigului si foametei, nutritia este asigurata din acumularile de grasime.

 

Marsul Pinguinilor Imperiali

 

 

puiuti de pinguini imperiali
Aptenodytes forsteri

 

 

In general, se odihnesc claie peste gramada pe crestele ghetarilor si ale muntilor, in zone unde nu pot fi vanati de catre balena ucigasa. Isi construiesc cuiburile subterane din pietre si pietricele. In fiecare iarna, mii de pinguini roiali pornesc la drum in cautare de hrana, intr-un asa numit Mars al Pinguinilor Imperiali. In acest caz, renunta la securitatea oferita de ocean si ghetari si lipaie pe pamantul inghetat dinspre interiorul continentului. Se deplaseaza in siruri regulate, indiferent de vreme: prin zapada, uragane. Fac acest drum pentru supravietuirea speciei.

Masculii au grija de oua, le protejeaza si le clocesc in timp ce mamele vaneaza. Dupa ce familiile sunt reunite, rolurile se schimba. Mamele raman cu puii iar perechea lor porneste dupa hrana. Masculii fac aceasta calatorie permanent, pana cand puii sunt pregatiti pentru prima lectie de inot.


Tu ce zici?