No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalul Rosella (Platycercus eximius)

Ultima modificare: 2010-05-05 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalul Rosella (Platycercus eximius)
Papagalul Rosella este unul dintre cele mai raspandite specii de papagali care au coada lata. Este originar din S-E Australiei. Traieste in zonele impadurite premontane la o altitudine de 1200 m, dar este prezent si in zona de savana, chiar si in parcurile din metropole.

Cum arata papagalul Rosella?

Papagalul Rosella (lat. Platycercus eximus) are aripile cu lungimea de 15,5 cm, penele evantai albastre, coada de 16 cm, penele de pe spate sunt negre conturate cu galben-verzui, abdomenul este galben, aripile precum si penele laterale din coada sunt albastre iar restul penelor din coada sunt colorate in verde inchis. Irisul este maro inchis, ciocul are 1,6 cm lungime de culoare gri deschis si picioarele sunt gri. Femela de Rosella are pe capul si pieptul de culoarea rosu mai estompat, penajul din jurul ciocului este in tonuri de gri, iar in regiunea ochilor are pene gri maronii. Pe suprafata interioara a aripilor dunga alba este vizibila. Puii seamana cu femelele, au ceafa verde care se coloreaza la varsta de un an.

papagal rosella poze
Platycercus eximius sau Papagalul Rosella

Modul de viata al Rosellelor

Ii plac regiunile muntoase si impadurite de pe malul apelor, la altitudinea de cel mult 1250 m, dar este des intalnita pe drumurile si strazile oraselor, in parcuri si in gradinile gospodariilor. Traieste in perechi sau in cete mici. Daca iarna este grea, poti intalni cete cu peste 100 de indivizi, evident, in zone unde au mancare din belsug. Zborul este rapid, cu traiectorie sinuosa. Vocea ii este placuta, cu ciripit metalic. Sunetele scoase pentru a anunta pericolul sunt acute si patrunzatoare. Perioada de clocit este din luna septembrie pana in ianuarie, facandu-si cuib in scorburile copacilor. Timpul de clocire este de 19 zile. In general, din cea de-a 10 -a zi de la eclozare si masculul ia parte la hranirea puilor. Cei mici isi iau zborul dupa 5 saptamani. Cuibul are dimensiunea de 28x22 cm si este de obicei plin cu 4-9 oua.

Nu este o pasare prietenoasa

Rosella este un papagal activ, bun zburator, cu un temperament aparte. Ii place sa faca baie, sa roada crengute proaspete, dar fata de alte pasari nu este o specie prietenoasa, in special in timpul clocitului. Papagalul Rosella este o pasare de crescut in voliera, spatiul necesar pentru zbor fiind de minim 4 metri cub. Pentru somn sau clocit are nevoie de o cutie cu dimensiuni de 22x22x60 cm, sau de o scorbura de copac asezata oblic. Deschizatura cuibului trebuie sa fie de 8 cm.

Cresterea si reproducerea Rosellelor

Acest papagal este crescut in tarile din Europa inca din anul 1870. Este prolific, ajunge rapid la maturitate sexuala si se mentine asa multa vreme. Primavara devreme isi zburleste penele, isi desface coada in evantai si scoate sunete, deci masculul anunta ca perioada de reproducere a inceput. Masculul, asa cum am mai amintit, ia parte in mod activ la hranirea puilor.

Papagal Rosella cantand

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?