No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalul perus: imblanzire si dresaj

Ultima modificare: 2013-01-11 | Data publicării: 2010-05-17
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalul perus: imblanzire si dresaj
Papagalul perus este un animal de companie ideal atat pentru copii, cat si pentru adulti, iar cu putina ingrijire acesta poate fi imblanzit foarte bine. Papagalul perus este cel mai popular animal de companie din lume. Este o pasare energica, careia ii place sa priveasca si sa se joace. Totusi, este uimitor cati oameni nu cauta sa imblanzeasca aceste pasari minunate.

Primul pas pentru a imblanzi o pasare incepe atunci cand o achizitionezi

Daca achizitionezi o pasare pentru a fi imblanzita, aceasta e bine sa aiba o varsta cat mai frageda. Un magazin de animale de companie este o solutie in acest sens, deoarece angajatii de acolo te vor suna cu placere cand vor primi un nou grup de papagali perusi. Pasarile tinere sunt, in general, mai scumpe (pana in 50$), dar sunt mai sanatoase si mai usor de dresat decat cele adulte.

Asigura-te ca aripile papagalului perus sunt taiate

 

poza perus
Perus

Imblanzirea unui perus inseamna sa tii pasarea in afara coliviei mai mult timp, iar daca aripile nu sunt taiate, aceasta poate sa zboare si va fi greu sa recastigi controlul. Daca macar o aripa ii este taiata, papagalul nu va putea zbura departe, dar nici foarte sus, lucru care iti permite sa-l lasi afara din colivie fara sa-ti fie frica ca acesta va scapa.

Un alt lucru la care trebuie sa fii atenta sunt ferestrele si oglinzile. Pasarile pot intampina greutati in a vedea sticla si, de multe ori, ele zboara cu viteza mare in geam sau intr-o oglinda, iar acest lucru poate provoca rani sau chiar moartea. De aceea e bine sa tii perusul cat mai departe de ferestre si oglinzi, in stadiile incipiente ale dresajului.

Fii atenta la jucariile din cusca pasarii!

Papagalii perusi au nevoie de stimulare pe perioada cand sunt inchisi. In magazine vei gasi o larga varietate de jucarii pentru pasari, care le vor oferi ore de bucurie si distractie. O problema mare o poate cauza oglinda, deoarece papagalul perus poate deveni foarte posesiv si absorbit de imaginea pe care o vede in oglinda, crezand ca este un posibil partener. Acest lucru face ca pasarea sa-ti atace mainile cand vei dori sa o scoti din cusca. Daca observi ca face acest lucru, scoate oglinda din cusca, iar pasarea se calmeaza in cateva zile.

Fii perseverent!

Este posibil sa treaca un timp pana cand papagalul perus sa inceapa sa interactioneze cu omul. Femelele sunt mai sensibile la acest contact, de aceea este important sa continui sa atingi si sa te joci cu papagalul chiar daca acesta la inceput ezita sau este defensiv. Dupa un timp, se va obijnui cu contactul uman si chiar va ajunge sa-i placa. Odata ce o pasare este imblanzita, ea va initia contactul cu tine, se va urca pe tine si te va prinde de degete afectuos.

Pastreaza curata colivia pasarii

 

poza cuib perusi
Cuib de perusi

Acest lucru poate parea evident, dar este foarte important sa pastrezi curata colivia pasarii si sa o pui intr-o zona unde va avea acces la lumina soarelui. Sanatatea papagalilor perusi are o contributie mare in  ceea ce priveste comportamentul lor si in cat de bine ii vei putea instrui.

Pastreaza contactul fizic

Daca ai reusit sa imblanzesti un papagal, este important sa pastrezi contactul cu el, sa-i dai atentie, nu sa-l tii inchis in colivie, deoarece acesta s-a obisnuit cu contactul uman si fara el se va simti singur. Daca pasarea se comporta bine si a fost instruita, poti lasa cusca deschisa pentru ca aceasta sa poata sa se miste in voie. In acest fel, papagalul perus va putea explora imprejurimile si va socializa in voie, putand sa se intoarca in colivie pentru mancare, apa sau odihna.

Retine!

Dresarea unui papagal poate fi distractiva si constituie o experienta memorabila la care pot participa toti membrii familiei.


Tu ce zici?