No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalul Nimfa (Nyimphicus Hollandicus)

Ultima modificare: 2010-10-05 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalul Nimfa (Nyimphicus Hollandicus)
In tara lui de origine, Australia, papagalul Nimfa este o pasare la fel de comuna cum este la noi cioara. Poate fi intalnit pretutindeni, incepand de la parcurile impadurite din orase, pana la padurile tropicale dese.

In Europa au ajuns in acelasi timp cu perusii si datorita faptului ca se reproduc usor, au devenit specia preferata a celor care doresc sa creasca un papagal.

 

Descrierea Papagalului Nimfa

 

Papagalul Nimfa (lat. Nyimphicus Hollandicus) are dimensiunea unei turturici, desi coada este mult mai lunga. Deci, datorita marimii considerabile, mult mai mare decat a perusilor, stapanii lor se pot simti norocosi sa aiba o pasare mare, fara a implica si cheltuieli mari.

papagal nimfa poze
Papagal Nimfa

 

Deoarece aceasta pasare se reproduce usor si in numar mare, pretul ei este pe masura. Daca iei in considerare si creasta sa, poti sa le spui prietenilor necunoscatori spui ca ai in colivie un papagal Cacadu, cu care de altfel se inrudeste. Poti sa-l cumperi aproape din orice magazin de specialitate. Inainte de a da fuga la pet shop, trebuie sa ai in vedere ca acest papagal traieste 25-30 de ani.

 

Unde se cresc nimfele?

 

Nimfa se simte bine si intr-o colivie de 25x50x50 cm, daca este scos zilnic, cate putin, sa zboare. Papagalul Nimfa nu este sensibil, pretentios, dar totusi nu trebuie asezat in zone unde sunt curenti puternici de aer sau afara, in bataia puternica a razelor soarelui. Dupa experienta multor crescatori, daca toamna il lasi in incaperi neincalzite si temperatura coboara sub 0 grade, nu i se intampla nimic. Chiar si in astfel de conditii ierneaza fara probleme, insa trebuie sa ii asiguri cel putin de 2 ori pe zi apa calduta. Totusi, nu e recomandat sa lasi colivia intr-o camera fara incalzire.

 

Hranirea si adaparea nimfelor

 

Acest papagal se multumeste cu amestecul specific de hrana al perusilor, alcatuit din mei si orz, dar este recomandat sa adaugi zilnic si o lingura de seminte de floarea soarelui. In afara de seminte, consuma cu placere legume si zarzavaturi: frunze de salata, morcovi, verdeata, mere, pere. Din cand cand, poti sa-i dai si ou fiert, dar cu masura. Daca este supra-alimentat se poate ingrasa pana cand nu va mai putea zbura. Multi proprietari cred ca pasarea este bolnava daca nu mananca mai mult. Acest papagal are nevoie zilnic de apa proaspata. In perioadele caniculare ii place sa fie stropit cu apa calduta sau sa faca dusuri slabe. Dupa ce isi va da seama ce vrei de la el, isi va scutura bucuros penele, iar dupa dus le va curata.

 

 

crestere papagal nimfa
Nymphicus hollandicus

 

 

Cresterea nimfelor

 

Daca exemplarul achizitonat este tanar, dupa o „discutie convingatoare", va deveni docil si ascultator. Exista exemplare care urmaresc programul la televizor de pe umarul stapanului. Faptul ca urmareste cu atentie, o dovedeste felul zgomotos in care reactioneza la anumite scene, in special la cele cu pasari sau animale.

Este important de stiut ca si acestor pasari le place sa roada. Deci ai nevoie de o bucata de lemn care le poate fi destinata. Cel mai bine este sa-i agati o ramura de pom fructifer care nu a fost inca stropita cu insecticide. Ai grija la plantele de apartament (ex. Dieffenbachia, Datura), deoarece si acestea sunt pe placul sau. Exemplarele tinere sunt mai usor de dresat. Un crescator de nimfe a reusit in doi ani sa dreseze o duzina de pasari care i se urcau pe mana pentru a fi mangaiate pe spate. Erau multumite cand erau scarpinate pe cap, pe ceafa si acceptau asta cu o placere mai mare decat recompensa prin hrana. Aceste pasari stateau pe umarul sau in timp ce crescatorul umbla prin casa.
Nu toate pasarile au capacitatea de a vorbi. Asta dovedeste ca abilitatea lor de a invata este o trasatura particulara fiecarei pasari. Daca un papagal stie 20-25 de cuvinte, nu inseamna ca si alt exemplar va vorbi. Sa nu te astepti sa faca ceva ce lor le este imposibil.

 

Reproducerea

 

Nimfele se reproduc la fel ca si perusii.

 

 

cantecul unui papagal nimfa

 

Discuta pe forum despre papagali >>>


Tu ce zici?