No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Papagalul Kakariki (Cyanoramphus novaezelandiae)

Ultima modificare: 2010-03-19 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalul Kakariki (Cyanoramphus novaezelandiae)
Papagalul Kakariki nu este o pasare timida, are o natura curioasa, zboara rapid in linie usor ondulata, in timpul zborului canta "kikikiki", iar dupa aterizare schimba cantecul in "tatata". Face parte din familia Psittacidae, genul Cyanoramphus.

Papagalul Kakariki (Cyanoramphus novaezelandiae) masoara 27 cm, culoarea de baza este verde, cu pete galbene pe cap. Pe frunte, pe partea superioara a capului, in zona dintre ochi si urechi, precum si pe coada, culoarea este purpurie. Aripile au 13-14 cm in lungime, varful lor exterior este violet-albastrui, iar coada are 12-15 cm in lungime. Irisul este rosu, ciocul are 1,6 cm in lungime, are culoarea gri-albastruie cu varful de o nuanta inchisa, iar picioarele sunt maro. In cazul papagalilor tineri, petele purpurii de pe cap sunt mai putin extinse, coada e mai scurta, iar irisul este maro deschis.

Habitatul papagalului Kakariki
poze cu papagal kakakiki capra
Papagal Kakariki

Aceasta pasare exotica provine din intreaga Noua Zeelanda si insulele invecinate, Insulele Auckland, Three Kings, Little Barrier, Kapiti si Stewart.

Stilul de viata

Il gasim in grupuri mari, mai ales in padurile de ses. Meniul lui contine fructe, seminte, fructe de padure, boabe si flori. Fermierii au persecutat multa vreme aceste pasari deoarece provocau daune majore in agricultura, iar cand populatia papagalilor Kakariki a scazut substantial, cativa crescatori s-au apucat sa ii reproduca - astfel, specia a reusit sa supravietuiasca. In prezent, numarul pasarilor crescute in captivitate este egal cu numarul papagalilor care traiesc in mediul lor natural.

Kakariki nu este o pasare timida, are o natura curioasa. Cloceste in functie de vreme, de obicei intre octombrie si decembrie, in scorburile copacilor, in grote de piatra in sol sau in cavitatile de dedesubtul tufisurilor. Depune intre 5 si 9 oua, dimensiunile acestora fiind 26x21, 5 mm. Femela cloceste singura, timp de 20 de zile, iar puii parasesc cuibul dupa 5-6 saptamani.

Cresterea

Este o pasare voliera foarte mobila, iernatul se poate rezolva in incaperi nestanjenite de ger. Alearga foarte repede de-a lungul peretilor volierului, de obicei nici nu se tine cu ciocul. Cu rabdare suficienta si dulciuri ii puteti imblanzi rapid. Se recomanda ca hranirea sa fie dupa cel de-al II-lea regim, cu multe legume, morcovi, larve, etc.

Reproducerea papagalilor Kakariki

Se pot reproduce destul de usor in captivitate, doar sa fiti atenti ca acest proces natural sa nu aiba loc in lunile iernii, pentru ca pot aparea pierderi. Ca si locas de clocire, ii este potrivita si scorbura improvizata din voliera. In fiecare an, poate cloci de doua sau de trei ori, femela poate oua din nou, chiar daca bobocii nu au parasit cuibul inca. In acest caz masculul se ocupa de hranirea lor. Pot trai in colonii si pot fi pastrati impreuna si cu alte specii de pasari.

cum ingrijesc papagalii kakariki
Papagali Kakariki (capra) in voliera

Discuta pe forum despre papagali >>>


Tu ce zici?