No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalul Jako sau Papagalul Gri African

Ultima modificare: 2010-04-16 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalul Jako sau Papagalul Gri African
Papagalul Jako (lat. Psittacus Erithacus) este o pasare exotice originara din Africa de Vest. Se mai numeste si Papagal Gri African. Din pacate, apare des in comertul de contrabanda pentru ca este usor de imblanzit si are un talent deosebit in a imita oamenii si diverse animale.

Cum arata un papagal Jako?

Papagalul gri african (Psittacus Erithacus) are o lungime de 33 cm, culoarea de baza este cenusiu, penele de pe cap si gat au margini mai deschise, pe abdomen fiind mai intunecate, iar dunga cozii este aproape alba. Aripa are o lungime de 23-25 cm, de culoarea gri inchis, iar coada are 8-9,5 cm in lungime si are pene rosii coral. Irisul este alb-galbui, ciocul e negru si are 3,5 cm in lungime. Picioarele au culoarea gri inchis. La exemplarele din Nigeria, penajul aripilor este cu cateva nuante mai inchis, iar cele ce provin din Congo sunt mai mari de statura. Cateodata, unele exemplare au penaj de culoarea carnii de somon si sunt mai scumpe si mai rare.

poze papagal jako
Papagal Jako

Mascul sau femela?

In cazul acestei specii, diferenta exterioara dintre cele doua sexe este foarte dificil de definit. In timp ce zona fara pene din spatele ochilor la masculi se contureaza cu un unghi ascutit, la femele este rotunjita. Acestea au narile mai marunte si capul mai rotund. In timp ce penele cozii masculilor "atarna", la femele raman de obicei mai ascunse.
Coada papagalilor tineri are o nuanta rosie mai intunecata, iar penele de deasupra cozii sunt gri si doar varful este rosiatic; culoarea irisului este initial mai intunecat (circa 4 luni), dupa aceea devine gri deschis (1 an), ca apoi sa fie galbui. La varsta de 2-3 ani, aproximativ, isi capata culoarea definitiva. Puii Jako masculi au penajul cozii de culoarea rosie, iar cei de sex feminin au o nuanta mai galbuie.

poze jako
Jako

Unde traieste papagalul Jako?

Habitatul se intinde de la partea Sud-Estica a Coastei de Fildes, pana in Kenya de Vest, Angola de Nord, Congo de Sud si Tanzania de Nord-Vest, insulele Fernando Poo si Principe. Se cunoaste si existenta unei populatii izolate in regiunea muntelui Kilimanjaro.
Elementul principal al hranei Papagalului gri african il constituie fructul palmierului de ulei (Elaesis guinensis), in rest mananca seminte, nuci diferite, fructe, boabe, uneori provocand daune considerabile in tarlele de porumb. Scoate sunete de fluieraturi vesele, iar in cazul in care ii tulburam linistea, putem auzi un sfarait adanc. Sezonul de reproducere variaza in functie de locul coloniei, astfel in Liberia ar fi in luna aprilie, iar in Nigeria in ianuarie. De obicei isi face cuib in scorburile copacilor uriasi numiti Terminalia. Accesul in acesti copaci se afla la o inaltime de 30 m deasupra solului, iar pentru cuib, in care incap 3-4 oua, bucatile de lemn intrate in putrefactie asigura umiditatea adecvata a aerului. Cuibul se afla la o adancime de aproximativ 60 cm fata de intrare. Femela cloceste singura ouale, iar masculul hraneste intreaga familie. Timpul de clocire este de 4 saptamani, parasirea cuibului are loc dupa 10 saptamani, marimea unui ou este de 39,5 x31 mm.

Cum ii crestem?

In cazul in care ii cresteti fara pereche, este indicat sa aiba la dispozitie cel putin un spatiu liber de 1/2 m3 in volier. Daca tineti o pereche, acest spatiu trebuie marit de cel putin patru ori. Trebuie sa fie incalzit in timpul iernii si oricat de mult s-ar fi obisnuit cu imprejurarile, Papagalul Jako are nevoie de o temperatura de minim 15 °C si de umiditatea aerului de 60-70% . Cu un tratament adecvat, papagalul poate trai pana la 100 de ani. Se recomanda ca hranirea sa fie dupa cel de-al IV-lea regim, cu completarile obisnuite. Nevoia de imbaiere este neglijabila, dar ii plac stropirile cu apa calduta de 2-3 ori pe saptamana. In mod special este renumit pentru talentul de a imita voci, dar exista si cazuri fara succes. Un tratament inadecvat sau in urma unor imbolnaviri grave este posibil sa "uite" tot ce a invatat pana atunci sau sa refuze sa mai vorbeasca vreodata!

Reproducerea Papagalul gri african

Reproducerea acestei specii de pasari este relativ usoara. Prima clocire cu succes a papagalilor gri africani in captivitate a avut loc in Anglia in anul 1843. Multi se pot lauda cu rezultate bune si pe meleagurile noastre, dar este esentiala indeplinirea urmatoarelor conditii:

  • volier cu dimensiune adecvata, volum optim fiind de 3-4 metri cubi si adaposteste cca. 3 perechi, iar in momentul in care se formeaza cuplurile, ele se pot separa;
  • regim alimentar variat, de calitate superioara;
  • cupluri ce se potrivesc din exemplare tinere, sanatoase;
  • asigurarea unui mediu linistit;
  • dimensiuni de scorbura recomandate sunt 60x30x30 cm, cu diametrul accesului de 11 cm.
    In timpul sezonului de reproducere, comportamentul bland al papagalului se poate schimba, deci sa nu ii perturbati linistea!

Imbaierea unui papagal Jako 


Tu ce zici?