No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalii

Ultima modificare: 2010-10-05 | Data publicării: 2010-05-15
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalii
Un papagal vorbitor era valoros chiar si in vechime. Pentru un papagal care putea sa vorbeasca foarte bine se plateau chiar si 10 sclavi...

Dupa greci si romani, in Europa doar dupa descoperirea Americii a devenit un obicei sa ai papagali. Cu siguranta, marinarii spanioli si portughezi au dus acasa papagali, din calatoriile lor. La inceputul secolului al XIX-lea, papagalii au ajuns in toate colturile lumii, existand comercianti care doar cu asta se ocupau. Dar din cauza conditiilor inumane in care erau tinuti si transportati, au aparut si bolile, fapt care a dus la interdictia de a comercializa aceste animale. Au ramas doar cateva specii. Abia dupa al doilea razboi mondial s-a reluat comertul cu pasari exotice. Din pacate, cateva specii sunt pe cale de disparitie. Din specia Mauritius, in 1986 mai erau doar 6 masculi si doua femele.

 

Zgomot, praf si probleme


 

poza papagal
Papagal ecuadorian

Inainte de a te hotari sa cumperi un papagal, gandeste-te foarte bine. Aceste pasari sunt foarte galagioase. Aproape toate speciile de papagali au un glas foarte puternic si cele mai multe vor sa rosteasca cuvinte. O alta neplacere este si faptul ca a tine un papagal inseamna si multa mizerie si dezordine. De exemplu, papagalul produce niste granule cheratinoase, marunte, albe, observabile la penaj. Aceste granule se aseaza in toata casa. Mancarea este constituita din seminte, pe care animalutele le sparg, iar cojile se raspandesc prin casa. Nu uita ca aceste pasari trebuiesc ingrijite tot timpul, nu doar 5 zile pe saptamana. Colivia trebuie curatata la fiecare 2 zile.

 

Credincios perechii sale


Din 330 specii de papagali, cei mai multi sunt originari din zonele tropicale sau subtropicale ale globului. Cele mai multe specii traiesc in Australia si America. Modul de viata al papagalilor difera mult de modul de viata al altor pasari. De exemplu, daca s-au imperecheat, vor ramane credinciosi perechii pentru toata viata. Sunt predispusi sa traiasca in grupuri mari, le place sa fie in companie numeroasa. Speciile care traiesc in padure se odihnesc noaptea in copaci, spre care isi iau zborul dupa amiaza tarziu, cu mare larma. Se hranesc cu fructe din pomi, lastari, seminte sau radacini tinere. Isi fac cuib in pesteri, sau in coronamentul copacilor uscati. O caracteristica la unele specii este cuibul imens de mai multi metri diametru, construit din vreascuri, cu mai multe incaperi si intrari, pentru fiecare pereche.

 

Poti sa-i dai un nume...


Aceste pasari deosebite isi doresc si altceva in afara de mancare si apa, isi doresc sa comunice cu noi. Dar acest lucru nu se poate intampla decat dac papagalul este foarte multumit si se simte bine in conditiile pe care i le-ai creat acasa. Pentru incepatorii in cresterea papagalilor, cele mai potrivite specii sunt: papagalul ondulat, papagalul nimfa sau papagalul pitic. Atat de obisnuiti sunt acestia cu prezenta oamenilor, incat se adapteaza foarte usor in medii casnice. Un avantaj este acela ca se pot procura la o varsta foarte frageda. Papagalii mai mari se importa. Intr-o casa unde sunt copii mici, poate fi periculos sa tii astfel de pasari, din cauza ciocului puternic care provoca rani serioase. Specia Lori care este foarte colorata, ca si scoasa din cutia de vopsele, se hraneste cu nectar si este foarte sensibila la mancare.

 

La geam, cu priveliste...


 

poza papagal
Papagal din Bahamas

Cand cumperi un papagal, uita-te sa fie sanatos. Un papagal zbarlit, cu penele in dezordine, cu ochii intredeschisi, caruia ii curge nasul si care sta plictisit intr-un colt, in mod sigur este bolnav. Cand alegi colivia, trebuie sa stii care este potrivita pentru specia de papagal pe care o vrei. Aseaza colivia spre rasarit, la geam, dar fara curenti de aer, pentru ca pasarea sa aiba ce privi. Nu aseza colivia cu papagalul aproape de sursa de caldura, pentru a nu i se usca penele. Da-i ocazia sa zboare zilnic prin camera, daca are unde sa se aseze.

Nu ai posibilitatea sa asiguri papagalilor crescuti in captivitate semintele cu care sunt ei obisnuiti in locul de origine. La magazinele specializate sunt tot felul de seminte pentru ei, fructe, bobite, samburi. Nu uita sa pui in afara coliviei un vas cu apa proapata pentru ca animalutul tau sa poata bea cand ii este sete.

 

Drepti!


Este bine sa stii ca majoritatea speciilor de papagali nu pot vorbi. Unele specii insa se nasc cu usurinta imitarii sunetelor. Intre papagalii cu model sunt multi care imita bine sunetele, dar doar ingrijitorii pot sa ii invete sa vorbeasca. Cei mai buni papagali vorbitori originari din Africa sunt papagalii Jako sau cei gri. Acestia nu articuleaza doar cuvinte, ci versuri intregi, cantece, zgomote diferite; pot distinge si imita. Acestia pot striga tare si pot adapta sunetele diverselor situatii. In zori de zi, cand se trezesc, pot ura ,,Buna dimineata", iar seara ,,Noapte buna!" Dar toate aceste invataturi iau mult timp.


Tu ce zici?