No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalii amorezi Lovebirds (Agapornis)

Ultima modificare: 2010-11-09 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalii amorezi Lovebirds (Agapornis)
Papagalul Agapornis nu este intotdeauna o pasare la fel de inocenta, dupa cum ii sugereaza numele: "Lovebird". Daca se supara pe partener, poate sa-l bata sau chiar sa-l mutileze. Totusi, nu este o pasare pretentioasa si poate fi crescuta fara probleme chiar si de un incepator.

Papagalul pitic, o pasare de decor foarte populara.

 

Acesti papagali sunt foarte intalniti ca si pasari de companie. Caracteristica esentiala a perechilor amorezi este ca sunt foarte atasati unul de celalalt, de aici si denumirea de "Lovebird" (pasarea dragostei). Totusi, pasarile tinute in colonii sunt deseori agresive, ducand de multe ori la bataia si mutilarea individului desemnat. Mai rar se intampla sa se bata intre ei indivizi de genuri diferite, asta mai ales in perioada timpurie a imprietenirii.

 

Specii mai des intalnite

 

 • papagal pitic cu capul roz (Agapornis rosicollis)
 • papagal pitic cu cap negru (Agaporis personatus)

 

 

papagali poze
Agapornis roseicollis

 

 

Specii mai rare:

 

 • cu capul gri (A. cana)
  poze agapornis
  Agapornis roseicollis
 • abisinian (A. taranta)
 • portocaliu (A. pullarius)
 • cu cap de capsuni (A. lilianae)
 • cu guler negru (A. swindernianus)

Ajung la maturitate destul de repede, in unele cazuri chiar la 6-7 luni si datorita acestui fapt se pot diversifica destul de usor noile specii de culori si nuante diferite. Coloritul lor este variat. Culoarea de baza in fiecare caz este verde, iar cele mai multe mutatii de culoare, in cazul papagalilor cu cap roz, o au speciile lutino, tarcata si personata, iar in randul fischeri cei care au culoarea de baza galben sau albastru pastel.

 

Reproducerea papagalilor pitici
poze papagal
A. personatus

 

Cei cu inel ocular si cei care au capul roz, pot fi crescuti si ingrijiti in mod identic si ii poti tine perechi sau in colonii. In caz de mortalitate intr-o colonie, completarea acesteia este foarte grea deoarece individul nou introdus poate fi omorat repede de vechii locatari. In alta ordine de idei, este dificila urmarirea perioadei de clocire. Pentru o pereche tanara, este necesara o colivie cu o suprafata de 0,5m³ si o scorbura cu suprafata de 20x20cm si 25cm inaltime. Determinarea genului nu e o sarcina chiar simpla. Trebuie sa examinezi constitutia corporala, forma capului, dar la o varsta foarte frageda este foarte greu sa determini genul, deoarece nici prin colorit nu difera. Culoarea exemplarelor mai tinere este mai palida, cea definitiva fiind obtinuta la maturizare.

Papagalii pitici maruntesc crengile si vreascurile introduse in colivie si cu acestea isi vor captusi colivia. Nu sunt rare acele cuiburi care sunt frumos umplute si cu bolta. La construirea cuibului participa atat  femela cat si masculul in egala masura. Perechea ce nu si-a construit un cuib cat de cat frumos, este formata din indivizi de acelasi gen, ori se datoreaza faptului ca masculul si femela nu-si armonizeaza comportamentul.
Aceste perechi nu vor face fata corespunzator nici in cresterea puilor. Nu-i vor hrani bine, femela nu va cloci in mod optim, iar masculul va fi agresiv.

Femela depune in general intre 4 si 7 oua, care se clocesc in 22-23 zile. Masculul joaca un rol important in privinta educarii puilor. Dupa ce puii isi iau zborul si devin autonomi, adultii incep aproape instantaneu o curatenie generala si se pregatesc pentru urmatoarea clocire. Este important de stiut ca papagalii pitici nu sunt sensibili la frig, pot cloci tot anul in gradina amenajata. Trebuie doar sa le incalzesti locul unde traiesc, ca sa nu le inghete apa. De asemenea, trebuie menajati de curent si vant puternic.

 

Hranirea papagalului pitic

 

Poti hrani aceste pasarele cu mancare potrivita papagalilor de talie medie, dar alimentatia necesita si seminte mai uleioase cum ar fi: mei rosu-alb-galben, iarba-canarasului, floarea-soarelui cu dungi, ovaz, sofran, canepa etc. Papagalilor pitici le mai place sa ciuguleasca meiul ciorchina, merele si alte fructe. Cu regularitate, accepta si alimente moi precum oua fierte, cascaval, felii de morcovi, pe care le poti suplimenta de exemplu cu felii de castraveti. Acestea le poti schimba, dupa un timp, cu germeni de cereale.

poze papagal fischeri
A. fischeri

 

Pentru pastrarea sanatatii papagalilor, trebuie sa plasezi in apropierea lor un bol cu amestec de suplimente minerale, iar daca acestia au contactat o infectie sau sunt bolnavi, trebuie sa-i muti din colivie pana faci deparazitarea. Aceasta se face anual.

 

Papagalul pitic este agil si adaptabil

 

Are o voce uneori ascutita, dar suportabila, atentioneaza prezenta unui strain.  Este foarte agil, se adapteaza foarte bine si e usor de imblanzit. Este recomandat atat incepatorilor, cat si celor cu experienta, pentru ca o pereche de papagali amorezi e relativ usor de intretinut. De asemenea, este o provocare diversificarea mutatiilor culorilor si a nuantelor. Trebuie acordata o atentie mai mare la cumparare, deoarece in piete exista multe exemplare hibride ca urmare a amestecarii speciilor. Prin incrucisarea speciilor cu inel ocular rezulta tineret capabil de reproducere, iar prin incrucisarea speciilor cu inel ocular cu cele cu cap roz, vor rezulta indivizi sterili.


Tu ce zici?