No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalul Marele Alexander - Psittacula Eupatria

Ultima modificare: 2010-04-27 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalul Marele Alexander - Psittacula Eupatria
Marele Alexander se remarca prin penajul viu colorat in tonuri verzi si sunetele stridente pe care le scoate. Se recomanda cresterea in perechi, in voliere mari. Tinuti in spatii inguste devin abatuti si retrasi. Se pot reproduce relativ usor si in captivitate.

Aspect

Marele Alexander (Psittacula Eupatria) este originar din sudul Indiei si Sri Lanka. Lungimea medie este de 58 cm, culoarea dominanta fiind verde, avand un guler negru in jurul gatului. In jurul ciocului si pe gat are pene cu irizatii gri-albastrui care pornesc intr-o banda de la baza ciocului spre ceafa unde sunt inlocuite cu pene de culoare roz. Aripile ating lungimea de 20-21 cm si au penele exterioare mai lungi, de culoare verde inchis. Penele interioare au o margine colorata in gri spre baza cu pete roscat-maronii. Coada are o lungime de 22-35 cm, cele 2 pene centrale fiind de culoare verde in partea superioara, albastru deschis la mijloc si galben la varf. Restul penelor din coada sunt verzi precum iarba in partea superioara, iar in partea inferioara  sunt galbui. Irisul ochiului este alb-galbui, cu inele concentrice albastre, ciocul este de 3-3,5 cm lungime, de culoare rosu aprins cu nuante mai deschise spre varf, picioarele sunt de culoarea carnii, mai tarziu devenind gri-galbui. Femelele au culori mai sterse, le lipseste de pe gat dunga neagra care se transforma la ceafa in roz. Petele de pe aripi sunt mai sterse, coada mai scurta. Puii se aseamana mai mult cu femelele, au coada mai scurta si irisul maroniu. Penele li se vor colora la varsta de 2-2,5 ani.

papagal marele alexandru poze
Marele Alexandru

 

Modul de viata

Traiesc in stoluri de diferite marimi, in paduri pe teritorii întinse, la altitudini mici de pana la 1600 m. Marele Alexander face dese vizite prin gradini, parcuri, terenuri agricole si plantatii de cocotieri. In perioada de clocire, perechile se despart.

Caracteristicile Marelui Alexandru

Hrana acestor papagali este alcatuita din seminte de grau, porumb, plante perene, fructe, boabe, flori, nectar, larve. Zborul este rapid, directionat, cu batai de aripi lungi si ritmice. Glasul lor este strident, dar imita si glasul altor pasari. Perioada de clocire este din luna noembrie pana in luna aprilie. Cuibaresc în scorburi, cel mai adesea in gaurile usor de scobit din Semul (lat. Salmalia Malabarica) sau in vagauni si cuiburi parasite ale altor pasari. Cuibul, in care se depun cate 2-4 oua, are dimensiuni de 34x27 cm. Papagalii clocesc si in colonii.

marele alexandru ingrijire

Cresterea papagalului Marele Alexandru se face in perechi, pe un teritoriu cat mai mare. Pentru o reproducere reusita conditia este ca voliera sa aiba cel putin 8 m3, sa creasca in perechi si sa ierneze in conditii de protectie termica. Se ataseaza foarte mult de stapan, este o pasare adorabila si poate fi invatat sa imite cateva cuvinte. Daca este tinut in spatii inguste devine abatut si este predispus la automutilare prin smulgerea penelor. Trebuie sa-i oferi o alimentatie variata, cu suplimentele obisnuite, de exemplu viermi de faina. Marelui Alexander ii place sa roada, de aceea suportul pe care sta trebuie din cand in cand schimbat. Saptamanal trebuie stropit cu apa calduta.

Reproducere

Aceasta specie de papagal se reproduce relativ usor. Prima încercare incununata cu succes a fost cea a  danezului Christensen in 1804. In captivitate, perioada de clocire este de 4 saptamani. Primul zbor este la 6-7 saptamani. Masculul cloceste si ajuta la hranirea puilor, dar uneori poate deveni agresiv ajungand pana la canibalism. Cand observi ca smulge penele puilor trebuie izolat imediat. Scorbura sau cuibul trebuie sa aiba dimensiunea de 40x40x60 cm. Dupa 3 saptamani de la primul zbor, puii devin independenti. Poate fi incrucisat si cu Micul Alexander sau cu Papagalul China (lat. Psittacula derbiana).

Denumirea in limba latina: Psittacula eupatria.

Denumirea in limba engleza: Alexandrine Parakeet.

Denumirea in limba germana: Grosser Alexandersittich


Tu ce zici?