No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Lebada

Ultima modificare: 2010-10-07 | Data publicării: 2010-10-05
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Lebada
Lebedele fac parte din genul Cygnus, familia Anatidae, alaturi de gaste si rate. Gastele seamana mai mult cu lebedele, ambele facand parte din subfamilia Anserinae. Genul Cygnus cuprinde 6-7 specii de lebede. Dupa ce se imperecheaza, majoritatea acestor pasari raman cu partenerul lor pentru tot restul vietii. Un cuib de lebede poate adaposti intre 3 si 8 oua.

Cum arata lebedele?

 

Lebedele sunt printre cele mai mari pasari zburatoare. Speciile mai mari, dar si lebada muta, lebada cu glas de trompeta (Cygnus buccinator) si lebada de iarna (Cygnus cygnus) pot avea pana la 1,5 m in lungime si o greutate de peste 15 kg. Distanta dintre varful aripilor intinse poate ajunge la 3 m. In comparatie cu rudele lor gastele, lebedele sunt mult mai mari si au gatul mai lung. Adultii au o bucata de piele (fara pene), intre ochi si cioc. Masculii sunt mai mari si mai grasi decat femelele, dar penajul lor este asemanator.

Speciile care traiesc in emisfera nordica au penele albe, iar cele din emisfera sudica au si pene negre. De exemplu, lebedele negre care provin din Australia au doar cateva pene albe pe aripi, iar puii lor sunt gri. Lebada cu spatele negru provine din America de Sud si are pene negre doar pe gat si pe cap. Picioarele lor sunt fie negre, fie gri, cu exceptia celor doua specii ce provin din America de Sud, care au picioare roz.

Si culoarea ciocului difera, de la o specie la alta. Exista patru specii subarctice, cu cioc negru si galben, iar restul au cioc de culoare rosie, cu putin negru. Desi majoritatea pasarilor nu au dinti, lebedele au ciocul zimtat, cu mici coltisori ascutiti, cu ajutorul carora prind si mananca pesti. Lebada muta si cea cu spatele negru au o „cocoasa" mica la baza ciocului.

Lebada de iarna migreaza din Islanda, Scandinavia si nordul Rusiei catre Europa, Asia centrala, China si Japonia. Aceste pasari prefera clima temperata; rareori le intalnim in zonele tropicale. Exista patru specii care traiesc in emisfera nordica, una in Australia si Noua Zeelanda si una in sudul continentului Sud-American. Majoritatea sunt pasari migratoare.

lebede
lebada cu pui

Hrana, reproducere si evolutie

 

De regula, lebedele se hranesc cu plante, alge, iarba, radacini, dar uneori mananca si vietuitoare acvatice mici. Aceste pasari sunt monogame, traiesc in cuplu si raman cu partenerii lor toata viata. Isi fac cuib pe malul apelor, iar masculul ajuta femela la amenajarea acestuia. Un ou cantareste in jur de 340 g si are doar 113x74 mm. Perioada de incubatie e de 34–45 de zile si, uneori, masculii ajuta la clocitul oualor. Oamenii de stiinta au observat ca lebedele mute pot avea comportament homosexual sau transsexual.

Studiile arata ca genul Cygnus a aparut in Europa sau in vestul Eurasiei in Miocen. Pana in Pliocen, aceste pasari s-au raspandit in emisfera nordica. Nu se stie cand au aparut in emisfera sudica.

Carnea de lebada este considerata un aliment de lux in Anglia, inca de pe vremea reginei Elisabeta. Lebedele se regasesc in literatura, mitologie si in cultura mai multor tari din Europa, Asia si America Latina.


Tu ce zici?