No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Gaina de expozitie Brahma

Ultima modificare: 2010-04-16 | Data publicării: 2010-03-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Gaina de expozitie Brahma
Gaina Brahma este o pasare de ornament originara din India, respectiv din America. In Europa a aparut doar in a doua jumatate a secolului al 19-lea. Avand culorile atractive si penajul bogat, starneste aprecierea vizitatorilor la expozitii de pasari.

Povestea gainii Brahma

S-a format din stramosi Nord-Americani pe la mijlocul sec. al 19-lea. Dupa descrierea lui J.J. Drevenstedt, specia a fost crescuta pentru uz practic, pentru ca piata de desfacere din Boston necesita oua rosii si pui pentru carne. C. Plestedt a descris prima gaina Brahma pe care a primit-o (in 1847 pretul era de 5 dolari) astfel: cocosul era alb, aripile si coada erau negre, picioarele erau galbene, fara pene, creasta era dubla si avea o greutate de 4,5 kg.

Se spune ca in acea perioada existau cocosi care cantareau si 8 kg. Gaina Brahma a devenit cunoscuta publicului larg din scrierea lui G. Burnham, "Povestiri din cotet". Acest autor crescuse deja gaini Brahma de culoare inchisa. Ca baza a acestei crescatorii, a folosit rase ce proveneau din crescatoria reginei Victoria, importate din China in 1849. Pentru prima data, aceste pasari de culoare inchisa au aparut in Anglia. Mr. Daily a reusit sa creasca o pereche pretuita pe care a vandut-o cu 100 de guinee. In zilele noastre, se presupune ca aceste gaini au provenit din incrucisarea speciilor cochin si malaeze, in SUA. Cele mai vechi animale de import sunt acele gaini uriase pe care le-a introdus N.H. Chamberlain, in 1846 din India. Primele gaini Brahma au fost introduse in Germania in anul 1855, in regiunea Nurnberg.

gaini brahma
Gaina Brahma

 

Cum arata gaina Brahma?

Spre deosebire de cochin, Brahma are linia spinarii mai alungita in spatele umerilor, iar la cocos ajunge in pozitia superioara, la curbura penelor in forma de secera. Exteriorul de altfel seamana cu cel al cochinului. Linia pieptului care coboara abrupt, vazuta din lateral, pare lata si rotunda. Varfurile aripilor, strinse pe langa corp, nu au voie sa fie directionate spre afara, ci trebuie sa fie ascunse in penajul de coama. Partea posterioara este mai lunga decat la cochin, in special in cazul cocosului Brahma.

gaini de expozitie
Cocos Brahma

Scheletul penelor este mai aspru, iar penele in forma de secera sunt despicate la varf. Vazuta din spate, tinuta cozii este putin deschisa din lateral, insa e bine acoperita de pene. Statura, deasemenea difera de cea a cochinului, coapsele si chisitele fiind mai lungi decat media. Coapsele sunt acoperite de pene puf dese, cele din spatele articulatiilor neavand voie sa depaseasca lungimea degetului nr. 4. Chisita are penaj si in dreptul degetului din mijloc si cel lateral, penele alcatuind un fel de papuc. Este de dorit ca piciorul sa fie galben. Statura closcai este putin mai mica, din cauza gatului mai scurt si a pieptului mai adanc. Pe coama si pe coada, penajul este mai bogat.
Capul este foarte lat, puternic bombat, dar totusi mic. Creasta mica, trilobata, nu are varf prelungit. Barbia fina, pielea gatului, lobii urechilor si ochii adanci de culoare portocalie, confera particularitate acestei pasari de curte.

 

Varietatea de culori a gainei Brahma

Culorile clasice sunt cele deschise si cele inchise. De cativa ani se intalnesc si exemplare de culoare albastru de potarniche si galben de Columbia, tonul auriu fiind putin mai deschis.

 

Particularitatile rasei

Gainile uriase fac intotdeauna furori la expozitiile de pasari. Inaltimea le face sa aiba o aparenta mult mai compacta, caracteristica accentuata si de penajul coapselor si al picioarelor. Sunt fiinte foarte linistite, dar cateodata au si temperamentul vulcanic. Influenta lina de luptator apare si in infatisare. Productia de oua si carne o poate depasi pe cea a multor specii de gaini asiatice.


Tu ce zici?