No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum sa construiesti o casa pentru pasari?

Ultima modificare: 2010-08-25 | Data publicării: 2010-05-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum sa construiesti o casa pentru pasari?
Pasarile sunt un plus pentru frumusetea gradinii din spatele casei. O metoda excelenta de a le atrage in gradina ta este de a monta o casa pentru pasari. Afla cum se construieste o astfel de "locuinta".

Cheama pasarile in curtea ta!

Nu toate pasarile aleg sa-si faca un cuib in casutele construite in gradini. Acestea au preferinte diferite in ceea ce priveste habitatul si doar cele care traiesc in scorburi vor fi interesate de adaposturile din gradina ta. Dar si acestea au anumite "cerinte" in ceea ce priveste adapostul pe care il cauta. Exista totusi cateva reguli de baza in construirea unei case pentru pasari.

  • In primul rand, trebuie sa indentifici speciile de pasari care iti viziteaza gradina. De asemenea, trebuie sa le distingi pe cele care traiesc in scorburi, de cele care traiesc in pomi sau in vizuini. Printre cele mai intalnite specii care traiesc in scorburi se numara pitulicele, vrabiile, mierlele albastre si ciocanitoarele. Hotaraste-te ce specie iti place mai mult si realizeaza designul casei in functie de asta. Chiar daca iti surade ideea de a construi mai multe case pentru pasari, cel mai indicat e sa te limitezi totusi la una pentru ca pasarile sunt animale teritoriale.
  • In al doilea rand, trebuie sa stabilesti dimensiunile casei. Nu te gandi sa intrebi pasarile, pentru ca nu veti primi nici un raspuns. Dimensiunile trebuie sa includa intrarea, inaltimea, adancimea si dimensiunea podelei. Pasarile mai mici, precum pitulicea si vrabiutele prefera o podea de 10x10 cm si o adancime rezonabila de 20 cm. Consulta o carte de specialitate sau internetul pentru informatii legata de dimensiunile unei case pentru pasari.
    casa_pentru_pasari
  • In al treilea rand, este mai bine sa folosesti lemn si cherestea netratate pentru construirea casutei. In afara de faptul ca imita habitatul natural al acestora, lemnul natural reduce posibilitatile de otravire sau de supraincalzire. Lemnul tratat si procesat, precum placajele, contine conservanti, care pune in pericol sanatatea inaripatelor. Lemnul etichetat ca fiind rezistent la presiune contine adesea substante chimice toxice care pot otravi pasarile. Nici vopseaua nu e recomandata. Pasarile pot confunda aschiile de vopsea cu mancare. De asemenea, nici metalele sau plasticul nu sunt recomandate pentru construirea adaposturilor aviare deoarece favorizeaza supraincalzirea. Incearca sa le oferi pasarilor un adapost, nu un cuptor in aer liber.
  • In al patrulea rand, atunci cand concepi planul casutei pentru pasari trebuie sa ai in vedere siguranta acestora fata de pradatori. Un acoperis inclinat este ideal pentru a evita colectarea apei si putrezirea lemnului. Este de preferat ca acoperisul sa fie mai extins in partile laterale si in fata. Betele pentru catarat nu sunt necesare, pentru ca pasarile care locuiesc in scorburi nu au acest obicei. Ia in considerare si necesitatile de drenaj si ventilatie. Fa gauri mici in podea, dar asigura-te ca sunt mai mici decat picioarele inaripatelor. Cea mai buna locatie pentru astfel de gauri este in colturi, pentru a permite scurgerea apei in caz de ploaie. Puii de pasare se pot ineca usor, chiar si o cantitate mica de apa colectata este suficienta pentru a le provoca moartea. In afara de o intrare relativ mare, fa si cateva gauri de aerisire in pereti sau in spate. Asta pentru a permite aerisirea si mentinerea unei temepraturi confortabile. Cel mai bine este sa plasezi casa pentru pasari in varful unui stalp inalt, pentru a descuraja pradatorii precum pisicile si ratonii.
  • In ultimul rand, trebuie sa tii cont si de intretinerea si curatarea casei. Casutele neingrijite pot fi focare de infectie, spun specialistii. Pentru mentinerea curateniei, adauga o usita in peretele din spate. Astfel, poti indeparta cu usurinta cuiburile nefolosite si dezinfecta casuta atunci cand este parasita. Excrementele si alte mizerii sunt de asemenea o sursa de contaminare si curatandu-le reduci riscul infectarii altor pasari.

Urmand aceste sfaturi poti incepe constructia propriilor case pentru inaripate. Ajuta pasarile si intretine aceste casute ca si cand ai locui chiar tu in ele. Daca te ingrjiesti de siguranta lor in aceste casute, te vei bucura de compania pasarilor din gradina mai multi ani.


Tu ce zici?