No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Cocosul de munte (Tetrao urogallus)

Ultima modificare: 2010-10-04 | Data publicării: 2010-10-01
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cocosul de munte (Tetrao urogallus)
Cocosul de munte este o pasare salbatica ce traieste in zonele montane din Europa si Africa. Fiind pe cale de disparitie, specia este ocrotita de lege. Habitatul specific il reprezinta padurile de conifere, dar poate fi intalnit si in alte zone.

Despre cocosul de munte

cocosul de munte
Cocosul de munte

 

Odinioara raspandit pe intregul continent european si chiar si in Asia, cocosul de munte a fost cea mai mare pasare salbatica vanata in Marea Britanie, motiv pentru care a fost poreclita „calul din padure". In secolul al XVIII-lea, specia disparuse aproape de tot in urma vanarii excesive, dar peste 50 de ani a reaparut in Scotia. Astazi, cocosul de munte este din nou amenintat.

Cocosul de munte sau Tetrao urogallus face parte din familia potarnichilor, fiind o pasare de dimensiunea unui curcan. Masculii, de culoare gri inchis, pot ajunge la o inaltime de 86 cm si o greutate de 4 kg. Distanta dintre varfurile aripilor lor este de 125 cm. Femela are dimensiuni mai mici si o culoare maroniu-roscata.

Aceasta specie traieste in padurile de conifere din centrul si nordul Europei, nordul Asiei si in Siberia. Se hraneste cu seminte si cu fructe de padure, in special afine, dar poate trai si pe plantatii amenajate de om, atata timp cat sunt respectate conditiile minime de trai. Cocosul de munte poate supravietui si in zone in care habitatul nu este ideal, dar conditiile precare ii afecteaza, intr-o oarecare masura, capacitatea de reproducere.


Tu ce zici?