No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Canarul Roller din Harz

Ultima modificare: 2010-05-05 | Data publicării: 2010-03-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Canarul Roller din Harz
Canarul Roller din Harz este o pasare blanda si potrivita pentru orice familie. Nu are nevoie de ingrijiri speciale. Canta atat de domol incat si cei cu nervi mai sensibili il pot asculta fara sa fie deranjati. Este o pasare decorativa, potrivita chiar si pentru apartamente.

Canarul Roller din Harz

Cresterea pasarilor ca animale de companie a luat avant odata cu domesticirea canarilor (Serinus Canaria). Spaniolii au inceput cresterea si comercializarea lor inca de la sfarsitul anilor 1400. Monopolul spaniolilor a durat aproape 2 secole, pana cand un vas ce transporta pasari, a naufragiat pe coasta insulei Elba. O parte dintre ele au scapat si au proliferat pe insula, deoarece si-au gasit conditii de viata prielnice. Apoi, canarii s-au raspandit in intreaga Europa prin intermediul italienilor.

Rasa Roller a fost dezvoltata de crescatorul Trute Wilhelm, din orasul St. Andreasberg, din Muntii Harz (de unde si numele speciei). Asemanator altor lucratori din mine, minerii duceau cate un canar in colivie pentru fiecare brigada, deoarece aceste pasari sunt foarte sensibile la gazul grizzu, responsabil de exploziile miniere. In cazul in care canarii se comportau ciudat, toata lumea stia ca trebuie sa se fereasca. Totusi, pentru mineri era foarte deranjant cantecul intepator de canar, cei din schimburile de noapte nu puteau nicicum sa se relaxeze.

canar roller din harz
Foto: Neubrandt Gábor

 

Apoi, deodata a aparut o mutatie la pasari. Laringele canarilor s-a intarit si cateva specii au inceput sa cante cu voci mai infundate si mai placute. Acestea au devenit foarte populare, deoarece scoteau sunete atat de alintatoare, incat minerii se odihneau fara niciun deranj. Trute a inceput sa selecteze in mod deliberat doar aceste specii "mutante" si a creat predecesorul Canarului Roller. Acest soi face parte din grupul de Canari cantatori si dintre acestia, Roller din Harz canta cel mai silentios. Ca infatisare difera putin de alte specii. Poate avea culoare galbena, verde sau combinatia pestrita a acestora, dar mai rar s-au intalnit specimene albe. Caracteristica principala este cantecul lin, catifelat, cu ciocul inchis, acest lucru facandu-l deosebit fata de celelalte specii de canari.

Canarul Harz-Roller participa la competitii de canari

La inceputul secolului trecut, germanii au creat un regulament pentru concursurile de cantat pentru canari, reguli care desigur, intre timp au suferit mai multe schimbari. Principalele criterii de azi, sunt urmatoarele:

  1. Rasunare rulanta - "Hohlrollen" (pasarea isi intinde gusa si emite un sunet brurururu, cat mai profund, intinzandu-l si eventual indoindu-l. Daca pronunta in loc de "U" sunetele "O" si "I" primeste scor mai mic. Scorul maxim este 27).
  2. Toarcere - "Knorren" (gusa si aici este intinsa, dar nu atat de larg. Acest sunet este foarte profund, moale, knorrorrorrorr se aude lung, de multe ori ca o introducere a cantecului, inainte de rasunarea rulanta. Seamana foarte mult cu toarcerea pisicii. Scorul maxim este 27).
  3. Rasunetul clopotului - "Hohlklingen" (gusa se lasa pe spate in timpul articularii sunetelor si se misca incet, trepidant. Scorul maxim este 18)
  4. Fluieratura - "Pfeifen" (un sunet du-du-du adanc, ce se repeta de 3-4 ori, la incheierea cantecului. Scorul maxim este 18.)

poze canari
Foto: Neubrandt Gábor

 

Acestea sunt rundele principale obligatorii, dar se pot obtine puncte suplimentare prin "raset", "galgait" si "murmur". Impreuna cu punctele primite pentru impresia per ansamblu, punctajul maxim obtinut, poate fi de 90 de puncte. Canarii Roller pot fi cantareti excelenti chiar si fara exercitii premergatoare, pot deveni o companie placuta, blanda in locuinta. Daca doriti sa ii inscrieti la concursuri, trebuie sa participe la o perioada de pregatire serioasa, crescatorii de pasari le fac training dupa o "reteta" speciala.

Canarii in pet shop

In comert canarii sunt marcati cu un inel agatat de un piciorus pe care au inscriptionate tara. ultimele doua cifre din anul nasterii, numerele de identificare a crescatorului si seria pasarii.  Ca animal de companie iti recomand sa cumperi si un Canarul Roller de sex masculin. Daca este singur se imblanzeste mai usor si canta mult. O pasare sanatoasa, care creste intr-o coliviecurata, canta mereu si este vioaie, este elementul cel mai placut al unui apartament.

cuib pentru canari poze
Cuibar pentru canari. Foto: Neubrandt Gábor

 

Pentru adapostirea unui cantaret singuratic de sex masculin ai nevoie de o colivie de cel putin 40x30x30 cm. In magazine sunt foarte multe colivii frumoase de forme diferite. Cumpara o forma patratoasa sau o forma cilindrica, de pagoda etc. Este foarte practica o colivie cu doua usi, iar de una dintre ele poti atarna un vas pentru scaldat. Se stie ca acestor pasari le place sa faca baie, deci canarul vostru il va folosi des. Ca asternut poti folosi pietris de fluviu granulat marunt sau asternut pentru pisici, ce poate fi gasit si in comert, varianta neparfumata. Poti utiliza in acest scop si aschii de lemn, neprafuite, dar in acest caz este indicat sa le dai pasarilor, intr-un castron mic, granulele de pietris. Acestea sunt necesare pentru digestie. In colivie este recomandat sa pui cel putin doua suporturi de sezut din betisoare, aproape la aceeasi inaltime, deoarece pasarea prefera sa se miste orizontal. In colivii mai mari, amplaseaza betisoarele in treimea superioara, in asa fel incat sa nu poata murdari jgheabul cu apa potabila. Colivia trebuie s-o asezi intr-o zona iluminata, fara curenti de aer, la o inaltime de 100-160 cm.

Ce mananca un canar?

Pentru hranirea Canarului Roller trebuie sa folosesti furaje speciale pentru canari, mai ales sortimente ce contin cel putin 25% seminte de rapita. O data pe saptamana poti varia meniul servindu-l cu mere, iarba sau salata, oua fierte sau morcovi rasi, dar in cantitati mici. Le poti da si seminte germinate, dar furajul de baza trebuie sa ramana mixtura de seminte. Pasarea hranita in acest fel nu necesita alte vitamine sau produse alimentare suplimentare. Utilizarea acestora duce la obezitate, o afectiune care ii reduce durata de viata si pasiunea de a canta. Nu le administra asa ceva.

pui de canar imagini
Pui de canar. Foto: Neubrandt Gábor

 

Canarul Roller se reproduce usor?

Reproducerea canarilor nu este greu de realizat in captivitate, oricine cu putina experienta in cresterea pasarilor se descurca usor. Mai mult decat atat, acest proces este recomandat chiar si pentru incepatorii care sunt la prima pasare. Reproducerea de calitate insa, este o sarcina mai dificila, dar dupa cativa ani de experienta si de studiu, planificare grijulie, reproducere selectiva si cu putin noroc, poti obtine rezultate foarte bune. In ansamblu, este o pasare mica si dulce, fara mofturi. Si cei incepatori pot face fata la cresterea ei cu usurinta. Cantecele melodioase nu deanjeaza nici persoanele mai nevrotice. Este o specie de pasare decorativa, prezentabila, menita a fi una dintre inaripatele ideale de companie in lumea noastra alerta.

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?