No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Agapornis fischeri

Ultima modificare: 2010-10-25 | Data publicării: 2010-03-30
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Agapornis fischeri
Originar din Africa, papagalul pitic Fischer se mai numeste si agapornis cu cap de piersica. Ca si alte specii de papagali pitici si acesta se poate gasi intr-o mare varietate de culori.

Papagalul pitic Fischer (Agapornis fischeri)

 

Culoarea papagalului pitic Fischer poate fi de la albinos pana la inchis, gri si verde oliv, pastel, palid sau decolorat, datorita numeroaselor mutatii suferite.

 

Cerintele minime de spatiu ale papagalului pitic Fischer

Daca este pereche, are nevoie de un spatiu de minim 40x80 cm, cu o inaltime de 70 cm. Mai multe perechi se tin in colonie.

 

Hrana papagalului pitic Fischer

  • mei rosu, mei alb, mei galben, mei altoit;
  • seminte de brad, ovaz, seminte de floarea soarelui (soiul dungat), putine seminte de canepa;
  • morcov, mere, alte fructe;
  • diferite ierburi, putina salata verde;
  • mancaruri moi, branzeturi.
    Agapornis fischeri poze papagali
    Agapornis fischeri


Papagalul pitic Fischer este al treilea, dupa papagalul roz si papagalul cu cap negru, cel mai raspandit papagal pitic in randurile crescatorilor de pasari, dar si in randul amatorilor care le agreeaza prezenta in apartamente. La fel ca toate speciile de Agapornis, este recomandata achizitionarea lor in perechi, fiind cunoscut atasamentul speciei fata de perechea sa, numele englezesc "lovebird" potrivindu-li-se de minune. Trebuie sa le asezati in colivie o bucata de lemn scorburos pentru a avea locuri de ascuns si ramurele de salcie plangatoare, de diferite marimi, pe care sa le marunteasca si sa le poarte in cuib. In mod regulat  trebuie sa ii asigurati in colivie si crengute de copaci, chiar si in timpul cand nu depun oua, dar intr-o cantitate mai mica. Recunoasterea sexului este o problema pe care doar cei priceputi o pot rezolva. Puteti diferentia cele doua sexe dupa distanta oaselor si dimensiunile corpului femelei.

Baza coliviei se va captusi cu nisip curat, cernut, eventual amestecat cu suplimente minerale, in interesul digestiei papagalilor si a vietii lor de zi cu zi. Ajung la maturitate sexuala la 6-8 luni, dar pentru inmultire este recomandat sa asteptati pana implinesc 10-12 luni.

 

Papagalul pitic Fischer

 

Spatiul ocupat de aceasta specie de pasari exotice poate fi de 20x20cm si o inaltime de 25 cm. Trebuie sa ii asigurati conditii corespunzatoare si cantitatea necesara de crengute de salcie, astfel isi va putea depune ouale de mai multe ori de-a lungul unui an. Numarul puilor in cuib poate fi de 3-6 la un clocit, iar dupa ce acestia isi iau zborul, parintii se pregatesc imediat de un nou clocit. Cand cresc in colonie, este mai greu sa le urmarim viata, dar se poate obtine o mare varietate coloristica in exemplare. La alcatuirea unei colonii, trebuie sa fiti atenti sa ii eliberati pentru imperechere in acelasi timp, pentru a nu se crea conflicte teritoriale intre ei.

Alti crescatori de papagali pitici au creat specii hibride pe care le-au obtinut in 1957, prin incrucisarea speciei albastre cu specia albastra cu cap negru. Pe atunci papagalul Fischer cu capul negru (Agapornis personatus) era o specie alfa in ornitologie. Nu era potrivit pentru imperechere cu papagalul cu capul roz, obtinandu-se doar un numar mic de pui, de cele mai multe ori femela neacceptand masculul.

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?