No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Porumbelul Takla

Ultima modificare: 2010-05-12 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Porumbelul Takla
Takla este de departe cea mai populara rasa de porumbei din Turcia. Acesti porumbei au fost crescuti pentru calitatile lor de joc si performanta prin toata tara, pe cand alte rase tind sa fie doar regionale.

Porumbeii Takla sunt o rasa foarte atractiva si apreciata in multe zone. Unul dintre multii columbofili care cresc aceasta rasa este Octavian din judetul Timis, al carui album cu poze ale porumbeilor proprii poate fi vazut la adresa http://octavian.sunphoto.ro/. Dar sa revenim la aceasta rasa, cum a aparut si fapte interesante despre aceasta pasare minunata.

Trasaturile porumbeilor Takla

Au foarte multe culori, cu varietati nemotate, cu mustata, cu mot in frunte, cu mot in spate sau dublumotati. Cu toate ca in ultimii ani au aparut si cateva pasari baltate si cuci, albul pur este singura culoare acceptata. Varietatile cu coada alba sau cu o parte a capului alb sunt considerate a fi traditionale. O parte, deoarece nu sunt chiar gena "bald head", este ceva asemanator desenului la calugari.
Fiecare pasare are denumirea dupa orasul de origine. Orasul dupa care sunt cunoscuti este un indiciu foarte bun pentru tipul de joc caruia apartine pasarea. Cateva chestii care stau la baza calitatii jocului lor sunt urmatoarele:

  • Cum sunt pasari ce zboara jos, se vede foarte bine jocul lor (acesta este motivul pentru care aceasta rasa este atat de cunoscuta)
  • Toti joaca in timp ce zboara drept, majoritatea fac combinatii de jocuri in urcus, doar cei buni vin in jos pana se apropie de pamant si inainte sa coboare se opresc in loc asemeni unui elicopter, urca in sus cu picioarele intinse in jos ca si cum ar incerca sa atinga pamantul, capul jos inspre inainte intre aripi si corpul facand un unghi de 90 de grade cu pamantul. La fiecare 1-2 metri joaca si tot urca in sus, unii chiar adauga intoarcerea corpului ca si un compas.
  • Aceasta performanta de cat de sus, repede si daca le place sa zboare in stol sau singuri, depinde de ce tip de porumbei Takla sunt, mai exact din ce regiune provin. Timpul de zbor se bazeaza pe ce tip de sub-varietate apartin si pot ajuge la 2 ore zbor deaspura crescatoriei pana la 8-14 ore pana la disparitie.

Dupa cum vedeti, cea mai importanta calitate a acestei rase este performanta lor. Culoarea si forma sunt pe locul 2 ca si in majoritatea raselor turcesti.

porumbel takla poze
Porumbel Takla

 

Istoria porumbeilor Takla

Jucatorii turcesti mai pot fi numiti si Takla, Taqula, Taklaci, toate insemnand jucator. Originea acestora este Asia Centrala, aproape de Mongolia de astazi. Acestia au fost crescuti de turcii nomazi pe o regiune foarte vasta care astazi este in Siberia, vestul Chinei si Kazakhstan (originea turceasca a unor rase rusesti vine de aici), dar acestia au aparut in Orientul Mijlociu in secolul al 10-lea cand soldatii turci nomazi s-au mutat in acea regiune, gasind in Orientul Mijlociu un loc mai bun decat in stepele reci ale Asiei centrale.

Porumbeii Takla au fost tinuti pentru placerea sultanilor de-a lungul istoriei. Turcii nomazi s-au intins inspre vest sub conducerea sultanilor si au adus cu ei porumbeii Takla oriunde mergeau. Cand Slejucii au luat Iranul si Irakul, au capturat Bagdadul, vechea capitala a imperiului Abbasid, in 1055, Takla a fost introdusa in Orientul Mijlociu. Asa au aparut jucatorii iranieni, irakieni si sirieni cunoscuti si astazi (unii dintre ei fiind jucatori de voliera).

takla poze porumbei
Takla

 

Primele trupe Seljuce au fost nomazii care au adus cu ei toata viata, familliile, corturile animalele si bunurile. Pentru acest grup de oameni porumbeii Takla au fost aproape ca aurul, nomazii facand intre ei schimburi cu aceste pasari. Seljucii au fost foarte aproape de atacarea imperiului Bizantin care era in vestul Iranului in Anatolia. Infrangerea bizantinilor in marea batalie de la Malazgirt (Manzikert) in 1071 a deschis portile Anatoliei si Europei pentru Turci si valorosii lor jucatori. Pentru 500 de ani dupa caderea Constatinopolului, turcii au ocupat spatiul Balcanic si Estul Europei (pana la Viena). In acest timp foarte multe rase de jucatori Est Europeni au aparut. Cum aceste tari si-au castigat independenta fata de Otomani si rusi, aceste rase si-au pierdut identitatea si au trecut prin multe schimbari care au devenit ceea ce noi ii cunoastem azi ca jucatori europeni si rusesti. In Europa, prin foarte multe combinatii genetice, aceste pasari au devenit foarte variate, aratand foarte diferit, aparand totodata si multe alte rase de ornament.

Diferenta si partea speciala la Takla apare aici, este o rasa originala. Cu toate ca sunt multe culori diferite, genetic nu este o forma acceptabila de crestere a porumbeilor pentru crescatorii traditionali ai acestei rase. Se spune "noi nu suntem crescatori de caini sa creem pudeli sau animalute ciudate care nu seamana cu ceea ce ar trebui sa fie". Crescatorii tin aceasta rasa pentru performanta, frumusete si inteligenta din traditie.
In ceea ce priveste genetica, nuse accepta schimbari stabilite in rasa originala. In realitate, genetica a fost o mare parte a culturii columbofile din Turcia. Diferite colori si rase au aparut cu studii genetice intensive si practicate mii de ani cu mult inaintea lui Mendel.
Articolul va continua curand cu subrasele acestui porumbel ... stai pe aproape!

Articol scris in colaborare cu http://acka.rdsor.ro/


Tu ce zici?