No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cocosul Sunda

Ultima modificare: 2010-03-26 | Data publicării: 2010-03-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cocosul Sunda
Aceasta rasa de cocos este originara din insulele Sunda, intre Brunei si Malaezia. Elementele de lupta caracteristice acestui cocos de expozitie sunt: tinuta dreapta, statura semi-inalta si gatul foarte lung si suplu.

In Insulele Sunda traiesc doua tipuri de cocosi de lupta, rase care au stat la baza cocosilor Sunda de lupta. Cand puii rezultati din incrucisarea acestor doua tipuri de pasari au ajuns in Olanda in 1970, aspectul lor nu a fost uniform in timpul cresterii. Unii au fost folositi apoi doar ca pasari ornamentale, de expozitie, in timp ce alti cocosi au fost folositi in luptele de cocosi. In felul acesta olandezii au fost cei care au importat si crescut o noua specie de cocosi de lupta, adusi tocmai din Indonezia.

Cocosul de lupta Sunda

Aceasta pasare de curte se remarca datorita tinutei drepte, statura semi-inalta si gatul foarte lung si suplu. Fata de alte specii de luptatori, cocosul Sunda are coada formata din pene sub forma de secera. Corpul este foarte lung si se ingusteaza vizibil spre spate, conferindu-i astfel o eleganta de luptator. Intre umeri, spatele este tesit, fara nici o bolta.

Specific luptatorilor, umerii trebuie sa fie lati si supra-inaltati. Baza aripilor este putin proeminenta lateral. Aripile sunt musculoase, poate zbura cu ele. Asemanator cozii cocosului, penajul este bine dezvoltat. Pieptul putin bombat este si putin mai lat. Penajul de pe abdomen trebuie sa fie mai rar si sa fie mai putin proeminent. Pulpele de marime medie, sunt bine delimitate si prezinta o pozitie semi-inaltata cu chisitele pozitionate in latime.
Luptatorul Sunda are pinteni puternici, directionati spre spate. Statura este asigurata de picioarele dotate cu degete puternice, cracanate. Desi coada e bine penata, este indicat ca penajul corpului sa fie mai rar si mai puternic. Din cauza formarii mai slabe a pufilor, in jurul cozii si al cloacai, sunt deseori portiuni plesuve.

cocosul sunda
Cocos de lupta Sunda

Sunt importante caracteristicile capului: craniul trebuie sa fie foarte lat in partea posterioara, in asa fel incat sa para mai mult bondoc, decat lung. Din cauza sprancenelor arcuite inainte, ochii de culoare portocaliu-deschis sau culoarea perlei, par sa fie foarte adanciti in cap. Obrajii sunt rosii si netezi, lobul urechilor este mic si rosu. Ciocul scurt, usor incovoiat seamana cu cel al unei pasari de prada.

Acest cocos de lupta isi pierde caracterul daca are o tinuta prea joasa sau chiar prea inalta, ca si specia malaeziana. Coada trebuie tinuta orizontal. Nu se accepta numarul mic al penelor din coada. Ciocul lung si lobul dur al barbiei strica aspectul capului, iar penajul moale si slab poate avea un aspect negativ in evaluare. Greutate cocosului este de 1200g, iar a gainii de 1000g. Marimea inelara a cocosului este de 16, iar a gainii de 15. Cea mai mica greutate de incubatie este de 35gr. Coaja oualor este alba sau galbuie.

Coloritul luptatorului Sunda

Specimenele superbe de culoare neagra au penajul in nuante de verzui. Picioarele sunt galbene cu pete negricioase. Daca in penajul gatului se amesteca prea mult rosu sau alb, poate strica punctajul la evaluare. In orice caz, conturul gatului nu are voie sa fie complet negru.

Particularitatile cocosului luptator Sunda

E rapid, reactioneaza instant, in caz de lupte sangeroase poate parasi din timp terenul de lupta. Aceasta este o trasatura specifica cocosilor din insulele Sunda. Cealalta particularitate a acestei rase de gaini, este disponibilitatea femelelor de a cloci oua aproape non-stop. Gainile Sunda au tendinta de a cloci in continuare, saptamani la rand, ramanand pe cuib chiar si peste termen.


Tu ce zici?