No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Papagalii Vărgaţi - Bolborhynchus lineola

Ultima modificare: 2010-11-09 | Data publicării: 2010-01-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Papagalii Vărgaţi - Bolborhynchus lineola
Această specie de papagal, originară din Panama, Mexic şi Columbia a cunoscut o popularitate rapidă în Europa de Est şi Europa Centrală. Aceste păsări se remarcă datorită comportamentului liniştit, sunt amabile, sunt afectuoase însă mai tăcute decât alte specii de papagali.

Cum arată Papagalul Vărgat Bolborhynchus lineola?

 

Măsoară doar 16 cm, culoarea de fond a penajului este verde, vârful capului este albăstrui iar coada, care măsoară aproximativ 5,5 cm, este galbenă. Are ochii căprui închis iar ciocul de 1,2 cm e roz. Totodată, aspectul de vărgat este dar de dungile negre ce se pot observa pe penele de pe spate. Aripile măsoară 10,5 cm în lungime şi se termină cu un vârf negru. Gâtul şi abdomenul sunt colorate în nuanţe de galbe şi verde, iar pe lateralul gâtului are dungi negre care-i completează aspectul de Papagal Vărgat.

 

 

papagal vargat
Papagal Vargat Bolborhynchus lineola

 

 

Pentru a face distincţia între femelă şi mascul, vă pot spune că dungile negre de pe spatele femelelor nu sunt atât de evidente iar vârful cozii fie este mai scurt, fie lipseşte. Puii se nasc având pene, de o culoare albăstruie pe care sunt reliefate slab dungile negre.

 

Stilul de viaţă al Papagalului Vărgat

 

Trăieşte în cârduri mici de aproximativ 10 păsări, iar în mediul său natural se ascunde în pădurile muntoase
situate la altitudini de 600-3000 de metri. Din cauza schimbării mediului, de multe ori e nevoit să-şi schimbe locaţia.
E o pasăre rapidă, adoră să zboare deasupra copacilor din pădure. Se hrănesc în grup, în timp ce unul mănâncă, altă pasăre din cârd supraveghează zona de prădători. Hrana Papagalului Vărgat este alcătuită din seminţe, fructe de pădure, frunze şi flori.

pui de papagali Bolborhynchus lineola
Pui de Papagal Vargat

 


În privinţa reproducerii, femela depune ouă în perioada rece de toamnă-iarnă. Înainte de a face ouă, îşi construieşte un cuib în scorbura unui copac. Pentru a se apăra de eventualele animale sălbatice, îşi amenajează cuibul la mărimea potrivită folosindu-se de cioc. O singură femelă depune în medie 4 ouă, uneori chiar şi de 3 ori pe an. Le cloceşte vreme de 20 de zile iar când puii au împlinit vârsta de 6 săptămâni, zboară din cuib.

 

Cum se ţin Papagalii Vărgaţi?

 

Despre această pasăre drăguţă putem scrie numai lucruri bune. Se adaptează foarte bine coliviilor, nu au nevoie de o volieră mare şi nici nu se ceartă cu alte specii de păsări, dimpotrivă, e foarte comunicativă şi deschisă. Dacă îţi permiţi, e indicat ca pe timpul verii să-i amplasezi o volieră în grădină, pentru a se bucura de natură iar iarna are nevoie de o căsuţă de refugiu. În privinţa hranei în captivitate, îi poţi oferi fructe (mere şi struguri, sunt fructele sale preferate), salate sau diverse legume.


Tu ce zici?