No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Canarul - Serinus canaria

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-02-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Canarul - Serinus canaria
Denumite şi Canarul Atlantic sau Canarul obişnuit, aceste păsări de talie mică fac parte din familia Cintezoilor Fringillidae. Sunt native din insulele Canare, Madeira şi Azores. Canarii sălbatici au penajul colorat în galben şi verde, cu dungi maronii pe spate. În captivitate au fost dezvoltate noi specii şi culori, canarul galben fiind cel mai întâlnit.

Descrierea Canarului:

 

Măsoară în medie 12.5 cm, atingând 20-23 cm atunci când îşi deschide aripile şi cântăreşte în jur de 15-20 de grame.

Masculii au capul mai mare, colorat cu galben şi verde. Porţiunile de pe piept şi de sub coadă sunt albe, cu dungi închise la culoare pe margine. În partea superioară penajul are culoarea gri-verde, cu dungi negre sau maroniu închis. Femelele se aseamănă bine cu masculii însă au penele mai puţin înfoiate şi sunt mai slăbuţe, penajul de pe cap şi piept fiind gri. Puii sunt în mare parte maro cu dungi închise la culoare.

Trilul canarului este asemănător cantecelor Cintezoiului şi ale Canarusului.

 

 

Canar in colivie
Canar

 

Canarul a fost denumit după Insulele Canare, ce derivă din numele latinesc canariae insulae (insula câinilor), care făcea referire la numărul mare de câini crescuţi de băştinaşi. Canarul domestic a primit apoi denumirea de Canar Galben, oamenii preferând mai mult canarii galbeni decât în culorile native.

Aceste păsări trăiesc într-un mediu deloc pretenţios. Iubesc brazii, pinii, pădurile de dafin, inclusiv dunele de nisip. Sunt foarte întâlnite în spaţii larg deschise şi în livezi. Odată cu extinderea habitatului uman, canarii s-au adaptat foarte bine parcurilor şi grădinilor construite de om.

 

Cum se reproduc canarii?

 

Canarii sunt păsări teritoriale care adesea îşi fac cuiburi foarte apropiate, fiecare pereche apărându-şi micuţul spaţiu chiar şi cu preţul vieţii. În sălbăticie cuiburile sunt construite la o înălţime de 1-6 metri, de obicei într-un pom sau chiar într-un tufiş mai mare, canarii având mare grijă să se ascundă bine printre frunze. Cuibul este construit din rămurele, iarbă, muşchi şi alte plante, fiind căptuşit cu materiale fine precum păr sau pene.

 

 

pui de canari in cuib
Pui de canari

 

 

Canarul sălbatic depune ouă între lunile ianuarie şi iulie în Insulele Canare, din martie până în iunie în Madeira şi din martie până în iulie în Azores. Ouăle au culoare verde-albăstrui, uneori cu dungi roşiatice pe margine. De obicei canarul depune 3-4 ouă, rar ajunge la 5, din care ies 2-3 pui care sunt crescuţi de părinţi până la maturitate. Ouăle trec printr-o perioadă de incubaţie de 13-14 zile, puii ieşind din ouă după 14-21 de zile, de obicei între 15 şi 17 zile.

 

Ce mănâncă un canar?

 

Canarii zboară în stoluri iar pentru a se hrăni scormonesc în pământ sau ciugulesc iarba proaspătă. Principala hrană o constituie seminţele, precum cele de cereale, iarbă sau smochine. Nu refuză însă insectele mici sau plantele suculente.

Iniţial canarii au fost folosiţi de minerii care îi luau în subteran pe post de alarmă. Atunci când canarii simţeau miros de gaz, se agitau şi zburau.

 

 

tweety desene animate
Tweety

 

Cel mai celebru canar şi îndrăgit de miliarde de oameni este Tweety, din desenele animale Silvester and Tweety.

♦Propune un cabinet veterinar, un crescător în care ai încredere sau un pet shop bun!♦


Tu ce zici?