No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Tratarea arsurilor la pasari

Ultima modificare: 2010-08-31 | Data publicării: 2010-08-31
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Tratarea arsurilor la pasari
S-ar putea sa nu trebuiasca sa tratezi arsurile pasarii. Daca, totusi, aceasta se confrunta cu aceasta problema, ce ai de facut? Cu multa atentie, du-o de urgenta la un cabinet veterinar. Arsurile pot fi foarte periculoase.

Ce sa faci in cazul in care pasarea are o arsura?

 

In cazul in care ai de-a face cu o arsura de la produsele chimice, lichid fierbinte sau foc spala zona afectata cu jet de apa rece circa 10-15 minute. Acest lucru va duce la scaderea temperaturii pielii, va diminua efectele arsurii si va reduce inflamatia. Arsurile grave necesita ingrijiri medicale de urgenta. In drum spre veterinar acopera zona arsa cu pansamente sterile si reci sau cu tifon umezit cu solutie salina. Lichidul salin in care se tin lentilele de contact este bun si pentru asa ceva.

 

papagal
O pasare sanatoasa e o pasare fericita!

 

Arsurile electrice deseori rezulta in cazul pasarilor curioase, cu un cioc puternic. Arsura electrica poate parea foarte mica sau chiar sa nu se vada deloc pe piele sau cioc, dar poate avea urmari in ceea ce priveste tesutul. Curentul puternic ce trece prin corp poate cauza leziuni interne cum ar fi stopul cardiac sau tulburari ale ritmului cardiac. Curentul, impreuna cu socul, pot arunca pasarea atat de tare incat sa cada, provocandu-i astfel rani ca oase rupte.

Daca pasarea musca dintr-un cordon electric, prima data asigura-te, fara sa o atingi, ca nu este in contact cu vreo sursa electrica. In cazul in care este inca in contact cu firul electric, atingand-o, poti fi si tu in pericol de electrocutare.

Opreste energia electrica de la sursa (de la panoul de siguranta). Daca acest lucru nu este posibil, muta sursa de electricitate in alta parte (sa nu ajunga la ea alte animale sau copiii), folosind un obiect din carton,  plastic sau lemn. Apoi verifica-i respiratia si bataile inimii. Daca este necesar, fa-i respiratie asistata pana cand va ajunge sa respire pe cont propriu sau in grija unui medic veterinar. Pasarea cu arsuri poate ajunge rapid in stare de soc si va incepe sa-si piarda caldura corporala. Pentru a o transporta la spital, foloseste o colivie ferita de lumina, pentru a minimaliza stresul pe durata calatoriei. Poti pune, eventual, o sticla cu apa calda inauntru.

 

Interdictii


Arsurile se pot produce intr-o fractiune de secunda asa ca, daca stii ce anume sa eviti in astfle de cazuri,  poate fi la fel de important ca si primul ajutor.

  • Nu incerca sa tratezi arsurile fara un veterinar.
  • Nu folosi niciodata grasime, unguent sau unt pe o arsura. Aceste produse izoleaza pielea afectata, ducand la cresterea temperaturii si intensificand durerea.
  • Nu incerca sa tragi sau sa scoti pene sau resturi care sunt lipite de rana.
  • Nu pune gheata pe arsura.
  • Nu acoperi arsura cu prosop sau patura, fiindca fibrele se pot lipi de rana.
  • Nu incerca sa administrezi medicamente unei pasari inconstiente.

O pasare care sufera de orice tip de arsura va necesita ingrijiri medicale prelungite pana va fi complet vindecata. Arsurile de gradul II sau III pot prelungi timpul petrecut la terapie intensiva, astfel incat sa poata fi administrate fluide, eletroliti, antibiotice si medicamente impotriva durerii.

Arsurile pot fi foarte periculoase, dar, cu asistenta medicala, recuperarea este posibila.

 

Daca o arsura are loc, trateaza cu apa
Daca o arsura are loc, trateaza cu apa

 

 

Pielea pasarilor

 

Pielea pasarilor este mai subtire si mai delicata decat cea a oamenilor. Exista trei straturi ale pielii: epiderma (stratul exterior), derma (care este mai subtire) si stratul subcutanat (care este format din tesut conjuctiv).

Soarele cauzeaza frecvent arsuri la om, dar in cazul pasarilor de companie, acest lucru este neobisnuit. Alte surse de arsuri la pasari ar fi: lichidele prea calde, suprafetele fierbinti, produsele chimice, foc sau energie electrica.

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?