No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ingrijirea porumbeilor

Ultima modificare: 2010-10-06 | Data publicării: 2010-03-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ingrijirea porumbeilor
Daca are in sfarsit un acoperis deasupra capului, e lesne de inteles ca porumbelul are nevoie si de hrana. Sa nu crezi ca aceste pasari mananca orice, dimpotriva, isi permit chiar sa faca mofturi asa ca e bine sa citesti randurile de mai jos pentru a afla ce mananca porumbeii!

Un porumbar bun nu este suficient

 

In cresterea si ingrijirea porumbeilor, nutritia buna este una dintre cele mai importante sarcini, deoarece aceste pasari au un tract digestiv relativ scurt. Astfel, substantele nutritive au foarte putin timp la dispozitie pana sunt absorbite in tractul gastro-intestinal. Nutritia porumbeilor trebuie axata pe hrana bogata in energie, proteine si grasimi, de inalta calitate si intr-o cantitate suficienta.

porumbei

Ce mananca porumbeii?

  • Semintele de floarea soarelui si de canepa contin proteine, avand un nivel relativ ridicat de ulei (32-44%). Deci sunt foarte bune surse de energie.
  • Iarba canarasului (Phalaris canariensis) are un continut relativ ridicat de proteine (17%) si mediu de grasime (6%), prin urmare, are valoare energetica medie.
  • Mazarea si lintea au un continut ridicat de proteine (23-26%), dar continut scazut de grasime (doar aprox. 1%) in ciuda bogatiei lor in energie.
  • Porumbul este o importanta sursa de vitamina A, dar are valoare energetica ridicata si de aceea tebuie sa le oferi doar cantitatea strict necesara.
  • Le plac orzul alb si meiul rosu, bobul alimentar si lupinul.

Porumbeilor le plac foarte mult aceste seminte, dar trebuie sa fii atent la dozare pentru ca porumbeii sunt predispusi la ingrasare. Daca le dai doar cantitatea necesara si nu ii servesti repetat vor fi sanatosi, puternici si vor avea penajul stralucitor. Soiurile de cereale furajere de mai sus nu pot lipsi din nutret, doar proportiile pot varia periodic. In perioada in care porumbeii se pregatesc de reproducere, hrana trebuie completata cu vitaminele A, D si E din uleiul de ficat de cod sau drojdie, iar ca suplimente de minerale trebuie servite sare de masa si gris pentru digestie.

Daca vrei sa incepi cresterea in ianuarie, trebuie sa fii mult mai atent la ingrijirea lor si sa nu neglijezi protectia porumbeilor impotriva parazitilor si nu uita de vaccinarile obligatorii. Orice columbofil stie ca nu poti creste aceste frumoase pasari fara sa le protejezi in prealabil de bolile pe care le pot lua pe calea aerului sau prin excremente.

In ceea ce priveste alimentatia, ii poti hrani din palma sau din vas. Desigur, nu depinde numai de dispozitia ta, ci si de timpul liber disponibil si de numarul porumbeilor din gospodarie. Oricum, in cazul mai multor pasari trebuie sa ai grija ca rigola cu furaje este indeajuns de lunga pentru ca toti porumbeii sa aiba deodata acces la hrana. De primavara pana toamna, aceste pasari trebuie hranite de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Produse pentru porumbei:

  • Calciu cu absorbire eficienta pentru muschii incordati, pentru oase in crestere si pentru rezistenta oualelor.
  • Juventa Columba: pentru naparlire usoara si cresterea puilor fara griji
  • Liver Columba: pentru un ficat sanatos

Tu ce zici?