No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

S-au intors randunicile!

Ultima modificare: 2010-03-24 | Data publicării: 2010-03-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
S-au intors randunicile!
Odata cu venirea primaverii puteti observa migrarea randunicilor in hambarele gospodariilor, sosite recent din drumetia facuta in tarile calde. Vremea buna care a sosit brusc este favorabila pasarelelor, deoarece acum isi gasesc usor insecte pentru hrana.

Randunica este unul dintre vestitorii primaverii. In afara de Australia, poate fi gasita peste tot in lume: Europa, Africa, Asia si America. Culoarea spatelui este albastru inchis, iar aripile sunt negre si lucioase. Partea inferioara a corpului este alba, gatul este ruginiu, poate fi recunoscuta usor dupa coada bifurcata in forma de "V" intors.

Suprafata habitatului este in jur de 10.000 de kilometri patrati, iar numarul exemplarelor existente este de 190 milioane. Acestei specii de pasari ii plac spatiile deschise, fanetele, pasunile, mai ales zonele rurale unde gaseste cu mai mare usurinta hrana tocmai de aceea e adeseori intalnita in jurul fermelor de animale. Pe timpul iernii randunica migreaza "in tarile calde", dar evita deserturile, padurile dese si zonele foarte populate. De obicei, pleaca in septembrie si se intoarce din Africa la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

poze randunici
Randunici

Randunica de hambar - Hirundo Rustica

Randunica de hambar este pasarea nationala a Estoniei. Este una dintre cele mai raspandite specii de randunici, fiind originara din Africa. Face parte din clasa pasarilor mici, masoara in jur de 18 cm si cantareste in medie 20 de grame. In ceea ce priveste diferentierea sexelor, femelele au penajul de un colorit mai pal si cozile mai scurte.

Asemenea vrabiilor, si randunicile de hambar traiesc cel mai bine in asezarile umane. In orice sat din Romania vei merge, cu siguranta vei gasi macar 5 hambare unde randunicile si-au construit cuiburi din lut si saliva.  Desi traiesc in stoluri, randunicile vaneaza doar in pereche. Parintii hranesc puii cu schimbul.

Speranta medie de viata a randunicilor de hambar este de 5 ani.

 


Tu ce zici?