No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum sa construiesti un refugiu pentru pasari?

Ultima modificare: 2012-10-12 | Data publicării: 2010-08-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum sa construiesti un refugiu pentru pasari?
Timpul este deseori vitreg pentru pasarile care nu migreaza. De obicei, animalele isi poarta singure de grija si se descurca, fie vara sau iarna. Daca ai posibilitatea si iti face placere, le poti da o mana de ajutor, construindu-le un refugiu.

De ce este nevoie de refugiu pentru pasari? Mediul inconjurator le permite sa isi depoziteze rezerva de mancare si sa isi incalzeasca locuintele, in functie de variatiile vremii. In ultima vreme, clima a devenit foarte schimbatoare. Acest fapt are influenta asupra tuturor, de aceea si pasarile au nevoie de ajutorul oamenilor. Ele au nevoie de rezerve de hrana in cazul inghetului prelungit sau a zapezii mari.

 

casa pentru pasari

 

Cine va beneficia de acest refugiu?

Maruntelul pitigoi, prigoria, mierla, vrabia si multe alte pasarele pot ajunge in curtea ta sau chiar la geamul casei tale. De ce sa nu le ajuti sa aiba o viata mai usoara? Daca locuiesti intr-o casa cu gradina, poti aseza mancarea in apropierea copacilor si a arbustilor sau la geam.

 

Atentie, pisica poate fi periculoasa!

Pisica preferata, care toarce lenesa, poate deveni un dusman al pasarelelor, daca le simte in preajma. De aceea, trebuie sa ai grija unde asezi mancarea pentru zburatoare, astfel incat pisica sa nu poata ajunge in acel loc. Mancarea asezata in copac nu sta bine, deoarece pasarelele fug de pisica aflata in apropiere. Nu merita sa te chinui sa dezveti pisica de obiceiul de a ataca pasarile, aceasta o vor deranja si daca e satula. Este indicat sa asezi mancarea intr-un loc ferit.

 

Hranirea pasarelelor este o raspundere mare

Daca locuiesti la bloc si ai animale sau pasari, trebuie sa iti iei masuri de siguranta cu privire la pervazul ferestrei sau al balconului. Poti pune mancarea chiar sub marginea ferestrei; astfel, pasarile se simt in siguranta acolo si se obisnuiesc usor. Cand le dai de mancare, ai grija ca aceasta sa nu cada in zapada, ci sa ramana uscata. Daca le dai seminte, este bine sa faci acest lucru seara; astfel, vor avea si dimineata ce sa ciuguleasca.

Atentie! Hraneste pasarile doar daca poti face toata iarna acest lucru, pentru ca zburatoarele obisnuite sa gaseasca hrana in acel refugiu pot muri de foame daca tu nu te mai ocupi de hranirea lor.

 

refugiu pentru pasari

 

Cum sa construiesti o casa pentru pasari?

Sunt multe variante de refugiu pentru pasari: unele se pot cumpara din magazinele pentru animale, iar altele pot fi facute de tine. Cel mai simplu tip de refugiu se construieste in 10 minute, din deseuri reciclabile. Daca ai o plasa mica in care a fost ceapa sau zarzavat, umple-o cu seminte (ai grija ca pasarelele sa poata ciuguli semintele cu usurinta, dar nici sa nu cada toate din plasa), iar deasupra leag-o strans si agat-o intr-un loc ferit si uscat.

Flacoane de plastic

  • Taie partile laterale ale partii de sus a flaconului (dopul il pastrezi) in forma literei U intoarse;
  • Indoaie si intareste (daca trebuie) partea taiata. Este mai bine sa folosesti flacoane dintr-un material mai tare. Intaritura se poate face cu ajutorul unui bat, care se lasa mai lung decat indoitura de plastic.
  • Gaseste un loc potrivit in gradina, infige o coada de matura pe care, in prealabil, ai gaurit-o si ai crestat-o.
  • Pune flaconul pe coada de matura si umple pana la orificiul de intrare cu seminte si mancare.
  • Daca vei construi o varianta suspendata, atunci se va taia cu putin sub baza flaconului indoit in forma literei U intors.

 

refugiu pasari

 

Cutii de lapte sau de suc

Din acestea se pot face refugii pentru pasarele frumos colorate, cu decupaje sau putina vopsea. Daca folosesti o cutie mai deschisa la culoare, poti lucra mai bine. Folosind cutii de acest gen, le poti bate in cuie pe copaci sau le poti agata pe gard, fiind rezistente la schimbarile de vreme.

  • Foloseste vopsea care rezista afara sau lacuieste peste vopsea (in cazul cutiilor decupate, lacuieste si in interior). Asteapta sa se usuce.
  • Deasupra bazei cutiei, cu cativa cm, incepe sa indoi in forma literei U intoarse, apoi intareste cu un bat partea indoita.
  • Fixeaza cutia bine si o umple-o cu mancare.
  • Mancarea poate fi compusa din: cereale (grau, secara, mei), seminte oleaginoase ca floarea soarelui sau slanina cruda taiata felii subtiri (daca este foarte frig). Se pot cumpara si la magazinele pentru animale astfel de combinatii de mancare pentru pasarele.
  • Nu le da paine, pentru ca aceasta se umfla in gusa si duce la moartea lor.

Tu ce zici?