No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Prepelite: Coturnic Japonica si Faraon

Ultima modificare: 2010-02-09 | Data publicării: 2010-02-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Prepelite: Coturnic Japonica si Faraon
Prepelitele economice sunt crescute in special de placere, ca un hobby, in scopuri economice, in cantitati care sa satisfaca o familia intreaga. Dar in unele cazuri ele servesc si ca pasari de decor. In categoria de “economice” intra prepelitele japoneze ( Coturnix Japonica) si cele faraone.

Deosebirea sexelor in cazul prepelitelor adulte este foarte usoara, deoarece culorile acestora difera, iar cocosii au dungi specifice pe fata care apar inca la o varsta frageda. In cazul prepelitelor faraon, culoarea cafenie inchisa caracterizeaza ambele sexe, singura deosebire observandu-se la cocosi. Acestia au o pata sub barbie, diferita de cea a gainilor, iar culoarea e mai intensa.

Prepelitele pot fi intalnite in mai multe variante de culori

Deoarece prepelitele economice sunt crescute in conditii artificiale si nu in habitatul lor natural, culorile lor pot varia de alb pana la cafeniu, sau pot fi chiar si colorate. Selectarea lor este mai mult de natura economica. Se are in vedere mai ales marimea si numarul de oua produse.

prepelita
Prepelita


Pe teritoriul tarii noastre, cresterea prepelitelor nu este considerata o afacere profitabila, dat fiind ca nu este o cultura prea dezvoltata, iar oamenii se abtin de la consumul de carne sau oua de prepelita.

Prepelitele - Pasari de decor

Sunt crescute mai mult din hobby, in scopuri economice, in cantitati care sa satisfaca o intreaga familie. Desigur, apar si ca pasari de curte, culegand semintele cazute pe jos. Sunt consumate oule acestora sau sunt folosite ca supliment nutritiv pentru animale.
In momentul in care cumparam o pasare de la o crescatorie, trebuie sa acordam o mare atentie alimentatiei acesteia. E indicat ca inainte de cumparare sa ne interesam de modul de viata, de hrana pasarii respective, eventual sa cumparam de la crescator seminte si nutrienti pentru siguranta ei.

prepelita faraon


Ce mananca prepelitele?

Este foarte important de stiut ca hrana prepelitelor reprezinta o proportie semnificativa din investitia facuta de un crescator. La noi se practica mai mult hranirea cu furaje uscate, in diferite combinatii. Un proces de hranire obisnuit poate consta intr-o dieta apropiata de cea a gainilor, suplimentata cu proteine. Cum bine stim, o prepelita poate produce, in 24 de ore, chiar si 2 oua. Asadar este foarte importanta calitatea furajului utilizat la hranire, calitatea acesteia influentand sanatatea pasarii si, in acelasi timp, calitatea oualor. Deoarece ouale prepelitelor contin o cantitate mare de minerale si anual depun cel putin 200 de oua, trebuie sa le asiguram o alimentatie bogata in calciu si fosfor.

De cat spatiu au nevoie prepelitele?

Un avantaj al cresterii prepelitelor este reprezentat de faptul ca nu au nevoie de un spatiu mare in care sa creasca. In cazul pasarilor de decor, trebuie sa luam in considerare si nevoia de miscare, trebuie sa asiguram cel putin 0,25 de metri patrati fiecarei pasari in parte, si mai mult daca e posibil. Prepelitele isi depun oule in adanciturile pe care le sapa chiar ele, nu-si cauta un loc special destinat depunerii oualor, cum se intampla in cazul gainilor. In spatii calduroase, ele produc oua chiar si iarna.

pasari de curte: prepelita


Incubarea prepelitelor

Incubarea de prepelite si cresterea acestora nu sunt procese foarte complicate, insa trebuie sa fim foarte atenti ca ouale folosite sa nu fie mai vechi de 10 zile. Perioada de incubare este de 16 zile. Puii se scot din incubator cand sunt uscati bine si, din acel moment, ei devin independenti. Ca furaj se poate administra Starter pentru curci sau Starter special pentru prepelite.

Durata lor de viata depinde in mare parte de alimentatie. Prepelitele inchise in cotete de-abia ajung la varsta de doi ani, in timp ce exemplarele mai norocoase, avand o mai mare libertate, un spatiu mai mare de miscare pot trai chiar si 8-10 ani.


Tu ce zici?