No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Păsări de curte - Găina

Ultima modificare: 2010-10-05 | Data publicării: 2009-04-02
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Păsări de curte - Găina
Deşi pentru cei bătrâni sau pentru cei care au crescut la ţară, a ţine păsări în ogradă nu pare o treabă prea complicată, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Păsările de curte nu pot locui toate în acelaşi loc. Incompatibilităţile există chiar şi în ogradă. În funcţie de tip, grupă de vârstă, specie, păsările trebuie crescute separat.

În funcţie de specie şi păsările au anumite nevoi. De exemplu, raţele mute nu prea se înţeleg cu gâştele iar găinile pitice nu sunt prietene cu maiestuoşii curcani. De asemenea, puii de găină e bine să-i ferim de prezenţa găinilor mai mari, mai ales de cocoşi. În primul rând din cauza viruşilor pe care puii îi pot dobândi dar şi deoarece găinile mai mari îi vor bate pe cei mici. În cadrul acestui articol vom discuta despre cele mai întâlnite păsări la curtea omului:

 

Găinile

 

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în minte când te-ai hotărât să creşti găini e spaţiul pe care îl vei aloca. Desigur, dacă scopul principal e asigurarea unei surse de carne şi ouă, lucrurile sunt mai simple. Însă, dacă vrei să creşti găini de expoziţie, va trebui să-ţi dedici timp în amenajarea unui spaţiu special pentru aceste păsări. De obicei achiziţiile de păsări vii au loc în primăvară, când găinile clocesc ouă.

 

 

gaini de curte
Pasari de curte: gainile

 

 

Atunci când cumperi pui de găină din piaţă, cu gândul că vei avea carne de pui peste câteva săptămâni, trebuie să fii atent la culoarea crestei. Dacă găina are creasta roşie înseamnă că e sănătoasă. Dacă e rozalie sau portocalie, înseamnă că e bine să mergi la altă tarabă. De asemenea, fii atent la felul în care merge găina. Dacă e buimacă şi abia se ţine pe picioare, e posibil ca pasărea să sufere de vreo boală.

De obicei găinile nu sunt păsări foarte pretenţioase. Nu au nevoie de hrană specifică, mai ales dacă le creşti pentru ouă şi carne. Tărâţe, porumb, grâu, iarbă, salată, ceapă, roşii, de toate mănâncă. Evident, din când în când e bine să le dai şi nişte furaje speciale, disponibile pe piaţa din România.

În ceea ce priveşte găinile de expoziţie, lucrurile nu sunt atât de simple. Trebuie consultate şi verificate periodic, să nu cumva să-şi piardă strălucirea penelor, a crestei. Doamne fereşte de vreo boală! În funcţie de rase, ouăle găinilor se diferenţiază prin dimensiune şi culoare. Spre exemplu păsările din rasele Ameraucana şi Araucana fac ouă colorate în diferite nuanţe de verde şi albastru.

 

 

pui de gaina iesit din oua
Pui de gaina

 

 

Cele mai întâlnite rase de găini folosite pentru carne şi ouă sunt:

 

 • Brahma - se caracterizează printr-un penaj alb-negru. Sunt păsări originare de pe continentul asiatic. Sunt păsări grele, crescute în special pentru carne.
 • Cochinchina - sunt uşor de recunoscut datorită penajului galben şi alb. Sunt păsări originare din China.
 • Wiandotte - păsări "americane" caracterizate prin penaj alb, argintiu şi negru.
 • Rhode-Island - sunt roşiatice, crescute pentru ouă şi carne dar sunt adeseori întâlnite şi în expozitii de păsări.
 • Plymouth - găini originare din Statele Unite ale Americii.
 • Sussex - rasă bună pentru carne şi ouă. Pot fi întâlnite în diverse culori. Sunt păsări de dimensiuni mari.
 • Leghorn - denumite după oraşul italian Livorno care în limba engleză este denumit Leghorn. Sunt cele mai întâlnite păsări de curte.
 • Gât Golaş de Transilvania - devenită faimoasă în Viena, în 1875. Se întâlneşte în 3 varietăţi de culori: alb, negru şi barat. Produce în jur de 120-150 de ouă pe an.
 • Rasa italiană.

 

Găini de expoziţie:

 

 • găina de porţelan
 • baracul pitic
 • găinile japoneze
 • pheonix-cochin pitic

E indicat ca în ţarcul găinilor să existe o porţiune mare cu iarbă. Iarna, când temperaturile scad, găinile trebuie să aibă o casă specială unde să nu pătrundă gerul . Temperatura din cuibar nu trebuie să scadă sub 13 grade celsius. Dacă e prea frig, nici găinile nu vor da ouă. Pentru a preveni îmbolnăvirea păsărilor, e bine să existe un sistem de ventilaţie, cu atât mai mult dacă în cuibar umezeala se situează la un nivel ridicat.


Tu ce zici?