No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Mărimea coliviei şi îngrijirea păsărilor de apartament

Ultima modificare: 2010-10-25 | Data publicării: 2009-01-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Mărimea coliviei şi îngrijirea păsărilor de apartament
De multe ori, mulţi posesori de colivii scapă din vedere bunăstarea păsării. Se doreşte ca pasărea să cânte cu orice preţ iar dacă e papagal, să înveţe să vorbească, să comunice cu oamenii. De cele mai multe ori pasărea devine frustrată, se simte tot mai singură şi părăsită. Se recurg la tratamente crude: o colivie cât mai mică pentru a forţa creatura cu pene să cânte, apă şi grăunţe limitate de "prestaţia live" şi multe altele. Lucruri care dovedesc egoismul uman aplicat unor fiinţe atât de delicate şi drăgăstoase.

Papagalii cu pene ondulate clocesc doar în prezenţa altor perechi iar cintezoii moţaţi, papagalii şi multe specii de peruşi trăiesc în perechi sau stoluri.

Păsările sunt creaturi monogame, au nevoie de un partener care să le împlinească. Însă multe persoane care au o colivie acasă scapă din vedere nevoia păsării de a socializa cu suratele sale. Din prea multă dragoste sau pur egoism, nu observăm chinul la care supunem o pasăre în momentul în care îi refuzăm plăcerea de a cânta alături de o pereche. Singurătatea, plictiseala, instinctele sexuale neîmplinite, toate ajung să marcheze pasărea pe termen lung. Apar tulburări de comportament şi de sănătate (smulgerea penelor, automutilarea) care de multe ori nu pot fi vindecate sau modificate.

Oricât de mult ar semăna păsările din plastic cu cele reale, efectul nu e acelaşi. Pasărea va dori un feed-back de la surata din plastic, va dori să se joace alături de aceasta. Recomandarea noastră e să nu cumperi niciodată doar o pasăre ci optează pentru un cuplu.

 

 

Mărimea coliviei şi îngrijirea păsărilor de apartament

 

Mărimea coliviei

 

Conform normelor şi legilor în vigoare, colivia unei păsări trebuie să-i permită să-şi întindă aripile de 2-3 ori. De asemenea e necesar ca regulat pasărea să aibă ocazia de a zbura în afara coliviei, bineînţeles sub supravegherea strictă a stăpânului.

În cazul în care colivia nu-i permite păsării să-şi întindă aripile, se presupune că în timpul zilei pasărea zboară liberă prin locuinţă, colivia fiind folosită doar noaptea, când aceasta doarme.

Pentru speciile mai mari de păsări, aveţi nevoie de o volieră. Acestea au nevoie de un spaţiu mai mare pentru a zbura şi a-şi întinde aripile.

 

Atenţionări pentru zborul prin locuinţă

 

Dacă ai cumpărat o pasăre foarte tânără şi te pregăteşti să-i dai drumul să zboare pentru prima dată prin locuinţă, deliminează-i spaţiul. Pentru început las-o să zboare doar în camera unde se găseşte colivia, având grijă să tragi perdeaua la fereastră. În viteză îşi pot rupe gâtul izbindu-se de geam. În timp se învaţă dar la început trebuie să ai mare grijă. E lesne de înţeles că toate ferestrele trebuiesc închise bine.

 

 

Mărimea coliviei şi îngrijirea păsărilor de apartament

 

 

În cazul în care ai o sursă de căldură fierbinte, ai grijă să o acoperi cu ceva sau închide uşa spre încăperea unde se află acea sursă. Atenţionarea e valabilă şi în cazul apei care fierbe sau supei fierbinţi.

Păsările cu cioc îndoit rod cam tot ce prind, aşa că atenţie la cablurile de electricitate. Nu lăsa pahare cu lichide înăuntru pe masă, mai ales dacă observi că pasărea are obiceiul de a sta pe muchiile lucrurilor. Riscul de a cădea în pahar şi de a se îneca e mare.

Multe păsări dezvoltă o pasiune aparte pentru tocurile uşii. De acolo pot vedea întreaga încăpere şi analiza ce se întâmplă. Dacă nu e pe tocul uşii, sigur e pe uşă. Uită-te cu atenţie înainte de a închide uşa dacă nu cumva pasărea e acolo. Există riscul de a-i rupe picioarele în acest fel.

Anumite specii de păsări se ataşează foarte tare de oameni şi au obiceiul de a sta în calea lor pentru un pic de atenţie. E bine să te uiţi de 2 ori unde te aşezi.

O atenţionare specială trebuie să o acorzi substanţelor de curăţenie sau florilor din ghiveci. Clorul poate fi fatal păsărilor, aşa că nu lăsa la vedere recipiente deschise de clor sau alte produse de curăţenie. În cazul în care ai tratat florile din ghiveci cu o soluţie împotriva dăunătorilor, ai grijă să o aşezi în altă încăpere din casă, să nu cumva să ciugulească frunzele florilor sau din pământul tratat.

 

Amplasarea coliviei

 

Cel mai bun loc de amplasare al coliviei e în camera principală, într-un colţ ferit de unde pasărea poate vizualiza întreaga cameră. Colivia ar trebui să fie amplasată pe un suport mai înalt dar ferit de fereastră, frig sau curent. E important ca în cameră să nu fie fum de ţigară sau de arome de mâncare (în cazul bucătăriei). Păsările de colivie au un sistem respirator special motiv pentru care sunt sensibile la substanţe puternice.

Nu amplasa colivia lângă boxele calculatorului, cu atât mai mult dacă îţi place să asculţi muzica la un volum ridicat, lângă aparatul de aer condiţionat sau ventilator. Televizorul e o sursă de stres pentru păsări, mai ales dacă preferi programele violente.

 

 

Mărimea coliviei şi îngrijirea păsărilor de apartament

 

 

Dacă ai posibilitatea de a scoate colivia la aer curat, pe balcon sau pe terasă, ai mare grijă să nu ajungă prădătorii la ea. Ciorile, ulii, coţofenele simt imediat când ceva se schimbă în "meniul" lor. E bine să acoperi o parte a coliviei cu o bucată de pânză, în felul acesta păsările se vor simţi protejate şi se pot retrage la un somn bun în cazul în care au obosit de la atâta aer curat.

O atenţionare specială trebuie să acorzi păsărilor străine cu care ar putea veni în contact "iubirea ta cu pene". Pot apărea viruşi, boli, paraziţi aşa că e mai bine să ai grijă ca pasărea ta să nu "discute" cu vreo "necunoscută".

Fiind sensibile la temperaturile joase, păsările de colivie au nevoie de căldură. Bineînţeles că şi temperaturile prea ridicate nu sunt prea uşor tolerate de prietenii noştri cu pene.


Tu ce zici?