No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cât trăieşte o pasăre?

Ultima modificare: 2010-03-22 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cât trăieşte o pasăre?
O colivie sau o volieră cu păsări poate fi o sursă negreşită de relaxare. Păsările nu cer plimbări regulate în parc, nu lasă păr şi nici bale pe canapea. Îngrijite corespunzător, păsările pot fi animale de companie ideale pe termen lung. Citeşte mai multe despre cât trăiesc cele mai întâlnite specii de păsări întâlnite în casele românilor.

Papagali, în special speciile mari, sunt deosebiţi ca animale de companie deoarece au o speranţă mare de viaţă.

Păsări care se automutilează
cat traiesc papagalii
Papagali

Una dintre cele mai triste situaţii este aceea când un medic veterinar trebuie să eutanazieze o pasăre pentru că aceasta se automutiliază, îşi smulge penele sau prezintă alte simptome neurotice. O posibilă cauză poate fi faptul că aceste pasări au fost obişnuite cu un anumit ritm de viaţă, stăpânii le-au acordat mai multă atenţie, lucru ce s-a diminuat brusc odată cu trecerea timpului. Astfel, anumite specii de păsări se simt neglijate şi încep să-şi smulgă penele din cauza stresului.

Vârsta păsărilor care trăiesc în captivitate

Vârsta medie a papagalilor care traiesc in captivitate este mai scurtă decât a celor care trăiesc liberi în sălbăticie. Acest fapt are legătură directă cu obiceiurile alimentare, cu recunoaşterea târzie a unor boli si cu tratarea tardivă a lor. Păsările fac tot posibilul să-şi ascundă eventualele boli, până când ajung în acel punct când este prea târziu pentru a fi tratate. Lista următoare vă prezintă vârsta la care ajung unele specii de papagali (să nu uităm că vârsta lor este mult influenţată de o alimentaţie sănătoasă şi de cât de des o duceţi la medicul veterinar la control):

 • Peruşi - trăiesc în medie 7-10 ani, dar din când în când, câte un exemplar ajunge şi la 15 ani.
 • Nimfe - pot trăi între 20-25 de ani.
 • Papagalul Amorez Fischer - s-au cunoscut perechi de amorezi care au trăit mai mult de 50 de ani. Cu o alimentaţie sănătoasă şi controale dese la veterinar şi voi puteţi avea papagali care să atingă vârsta de 30-50 de ani. În categoria amorezilor de talie mai mică mai probabilă este vârsta de 30 de ani.
  poze cu canari
  Canar
 • Cockatoo - Se consideră că pasărea Cockatoo chiar şi în captivitate trăieşte mai mult de 40 de ani. Dacă primeste o alimentaţie sănătoasă şi control de specialitate permanent, ajunge sigur la vârsta de 30-40 de ani.
 • Papagali amazonieni - pot ajunge la 50 de ani sau chiar mai mult dacă primesc toate îngrijirile, de care are nevoie specia lor. Totuşi, vârsta medie nu este mai mare de 20 de ani. Sunt foarte predispuşi la îngrăşare şi la formarea unui ţesut adipos în jurul ficatului care poate fi mortal.
 • Papagali Jako - În captivitate pot trăi 50 de ani. Cu o alimentaţie sănătoasă şi controale dese la veterinar, puteţi avea papagali care să atingă vârsta de 25 de ani. Sunt foarte inteligenţi, dar predispuşi, probabil datorită plictisului sau a stesului, să-şi smulgă penele, să se automutileze, ceea ce scade durata lor de viaţă.
 • Papagali Aratinga (Aratinga solstitialis)- Sunt păsări mici, zgomotoase, care trăiesc până la 15-20 de ani, dar se cunosc şi cazuri când au atins vârsta de 35-40 de ani.
 • Papagali Pionus (Psittacidae) - Îngrijiţi permanent, trăiesc mai mult de 30 de ani. Vârsta medie este de 15 ani.
 • Papagali Lori - trăiesc în medie 15-20 ani. Femelele trăiesc în medie mai puţin decât masculii. Acest fapt poate duce la dereglarea perioadei ouatului în perioada de reproducere.
 • Papagalii genului forpus - trăiesc în medie 15 ani, dar pot ajunge şi la 20 de ani.
 • Marele Alexander - sunt păsări foarte recunoscătoare, dacă primesc hrană sănătoasă şi control permanent de specialitate, trăiesc cam până la 18 ani, dar în medie vârsta este cuprinsă între 15 şi 18 ani.
 • Agapornis roseicollis - trăiesc în medie 10 ani, dar putem întâlni exemplare de 15 sau chiar 20 de ani. Sunt predispuşi la îngrăşare şi la bolile aferente acestui simptom.
 • Canari - trăiesc până la 20-25 de ani, dar în medie 10-15 ani.
 • Piţigoi - trăiesc până la 15-20 de ani, dar în medie 5-10 ani.
 • Raţa sălbatică şi lebăda - au durată de viaţă cam între 10-30 de ani în funcţie de specie.
porumbei
Porumbei

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?