No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

De ce canta pasarile?

Ultima modificare: 2012-10-02 | Data publicării: 2010-03-30
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
De ce canta pasarile?
Iubitorii de muzica clasica sunt placut impresionati de muzica unor compozitori celebri – incepand cu Enescu, pana la Beethoven sau Mozart. La fel, un ornitolog apreciaza tot atat de mult trilurile fascinante ale pasarilor. Totusi, de ce canta pasarile?

Care este mesajul trilurilor?

 

Oricare ar fi mesajul cantecelor, trebuie sa fie bine intemeiat deoarece acestea ar putea atrage atentia pradatorilor asupra pasarilor. Cantecele pot avea doua scopuri: apararea teritoriului sau atragerea femelelor.

 

Repertoriu inepuizabil

 

Cantecul pasarilor nu ramane acelasi de-a lungul timpului - si ele sunt influentate de schimbarile naturii. Cateva specii de pasari folosesc sunete foarte ciudate pentru atragerea femelelor, sunete care imita zgomotele circularului cu care se taie copacii sau zgomotele masinilor - insa nu prea multe pasari sunt capabile sa cante astfel de acorduri. Repertoriul privighetorii, spre exemplu, contine cel putin 300 cantece diferite, aceasta neavand nevoie sa imite alte sunete. Pasarelele care curata parazitii de pe spatele vitelor, scot sunete atat de inalte, incat noi nici nu le percepem.

 

Distanta nu este un impediment

 

Cantecul pasarilor este cel mai important mijloc de comunicare in lumea animalelor, fiind capabil sa traverseze distante foarte mari (nici macar o padure deasa nu poate atenua semnificativ puterea acestor cantece). Bineinteles si in lumea pasarilor sunt recorduri. Cel mai puternic cantec il are Pasarea Lira, iar cantecul care ajunge la cea mai mare distanta, este cantecul papagalului Kakapo. Daca doresti sa le asculti cantecele, ar trebui sa te trezesti in zori, deoarece aceste pasari canta cel mai mult dimineata.

 

Kakapo

 

Un exemplu foarte bun de sunet ciudat este produs de un papagal gras care nu zboara, numit Kakapo (Strigops habroptilus). Originar din Noua Zeelanda, aceasta pasare este supranumita si papagalul-bufnita.

poze papagal kakapo
Papagal Kakapo

Kakapo este unul dintre cei mai rari si ciudati papagali din lume: nu poate zbura, duce o viata nocturna si dimensiunile sale sunt neobisnuite pentru un papagal (poate atinge o greutate de 3.5 kg). Pe langa toate aceste trasaturi, scoate sunete ciudate in perioada de imperechere. Aceste sunete se aseamana cu bataile de inima, dar sunt atat de adanci incat omul le sesizeaza mai mult in stomac.

Pe deasupra, acustica padurii amplifica aceste sunete, adancitura arborelui in care isi face cuibul fiind un instrument acustic care transmite si amplifica zgomotul produs de cantecele sale. Acest ansamblu de zgomote au rolul de a atrage femelele. Daca si-a amenajat cuibul din arboretum si a venit si timpul imperecherii, masculul sta in cuib, canta si isi asteapta femela. Kakapo este o specie amenintata, in lume mai existand doar cateva exemplare in lume. Pe insulele Codfish si Chalky s-a inceput un program de salvare a acestei specii.

In Noua Zeelanda nu au existat animale carnivore, inainte de aparitia omului. Maurii au adus pe insula primul caine si sobolan, animale care au inceput sa vaneze papagalul Kakapo pentru carnea si penele sale. Mai tarziu, europenii au adus din nou pe insula caini, pisici, dihori si nevastuici. Pentru acestia, Kakapo a fost o prada extrem de usoara, deoarece papagalul isi depune ouale pe pamant, iar puii galagiosi de Kakapo sunt usor gasiti de pradatori.

 

Pasarea Lira

 

Originara din Australia, Pasarea Lira are cel mai ciudat si puternic tril. Numele nu l-a primit pentru cantecele sale, ci pentru forma interesanta a cozii. Aspectul sau, fara a socoti coada, seamana cu cel al unei gaini.
Nu poate zbura, aripile nu ii servesc decat la sariturile de pe stanci sau in copaci. Cantecul sau este foarte puternic si melodios, dar daca se sperie, se ascunde in padure, tipand.

 

 

poze pasarea lira
Pasarea Lira

 


Poate imita diferite alte pasari sau alte sunete, de exemplu zgomotele produse de masini, latratul cainilor si circularul de taiat lemne, iar acestea sunt doar cateva dintre cele mai ciudate zgomote pe care le poate reproduce. Partea melodica a cantecului este adresata femelei, pe cand cea cu fierastraul o dedica musafirilor nepoftiti.

 

Trilurile ciudate ale Pasarii Lira

 

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?