No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Tu ce tip de rozătoare alegi?

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2009-08-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Tu ce tip de rozătoare alegi?
Dacă în urmă cu câteva decenii, oamenii ţineau pe lângă casă pisici şi câini pentru a alunga rozătoarele, lucrurile s-au schimbat drastic. Şoriceii, hamsterii, dihorii sau porcuşorii de Guinea au ajuns să fie îndrăgiţi atât de copii cât şi de adulţi. În cazul în care nu-ţi permiţi o pisică sau un câine, îţi prezentăm o listă cu câteva informaţii despre cele mai întâlnite rozătoare ca animale de companie

Dihorul

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Dihor alb

 

E un animal haios, jucăuş şi deloc pretenţios. Dacă dihorii erau consideraţi animale fioroase care mănâncă găinile bunicii, astăzi poţi zări pe stradă un dihor plimbat în lesă. Spre deosebire de cei sălbatici, dihorii de companie sunt mai mici şi pot fi dresaţi să facă mici trucuri. Avantajul de a avea un astfel de animal este că nu necesită plimbări afară, precum câinele şi nici nu trebuie să cureţi fotoliul de părul lăsat, cum se întâmplă în cazul unei pisici. Se adaptează unui program fix şi e gata de joacă atunci când vii obosit de la serviciu.

Iepuraşul

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Iepuras

 

Deşi e o fiinţă sperioasă şi timidă, iepuraşul poate fi un animal de companie fascinant. Dacă îi vei accepta comportamentul şi faptul că nu îi place să fie ţinut în braţe, vei avea o rozătoare cuminte şi haioasă. Se adaptează uşor la noi medii de viaţă însă e bine să ascunzi cablurile! Recomandarea noastră: rasa LionHead ("cap de leu") sau Neozeelandez alb. Nu uita însă că masculii trebuie castraţi înainte de a începe să-şi marcheze teritoriul. Mirosul de urină de iepure e foarte greu de îndepărtat.

 

 

Hamsterul

 

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Hamster

Probabil cel mai uşor de îngrijit animal este hamsterul. Nevoile sale sunt puţine şi uşor de îndeplinit: are nevoie de mâncare, apă şi de jocuri. Iar gama de alimente e foarte cuprinzătoare. De la morcovi şi salată, la seminţe de floarea soarelui sau cereale. Sunt animale active, au nevoie de o cuşcă şi de multe spaţii de joacă. Pot fi dresaţi să facă diverse trucuri şi au un rol important în responsabilizarea copiilor.

Gerbilul (Meriones unguiculatus)

 

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Gerbil

E o rozătoare foarte curioasă, interesantă şi sociabilă. Gerbilul nu muşcă, e curat, nu emană mirosuri greu de suportat şi e foarte activ. E întâlnit mai ales în laboratoare, fiind singura specie de rozătoare de laborator predispusă la epilepsie. Măsoară între 9 şi 15 cm, având o coadă lungă aproape cât corpul.

Porcuşorul de Guineea

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Porcusor de Guineea

 

E animalul ideal pentru oamenii ocupaţi dar care simt nevoia de a avea un animal de casă. Nu are nevoie de atingeri, nu linge degetele şi creşte mai mare decât micuţul hamster. Dezavantaje: scoate sunete uneori greu de suportat. Însă dacă peste cuşca în care locuieşte se pune o pătură sau un cearceaf, Porcuşorul de Guinea va crede că e noapte şi se va linişti.

Sugar glider (Petaurus breviceps)

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Sugar Glider

 

Animale de mici dimensiuni cântăresc între 90 şi 150 de grame, în funcţie de sex, şi ating până la 20 de cm. Însă pot zbura până la 45-50 de m. Deşi habitatul lor natural o reprezintă pădurile dese, s-au adaptat foarte bine la viaţa alături de oameni şi adoră să fie purtaţi în buzunare de către stăpâni. Hrana de bază o constituie mierea, nectarul fructelor şi dulciurile în general.

Chinchilla

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Chinchilla

 

Nu doar animale folosite pentru blana lor ci şi animale de companie. Sunt liniştite, sensibile şi ruşinoase. Nu emană mirosuri puternice precum iepurii, au o blăniţă fină şi pufoasă, sunt agile şi jucăuşe. Însă nu sunt indicate copiilor mici care au obiceiul de a le lua în braţe şi de a le smotoci. Fiind animale nocturne, s-ar putea să ai probleme cu somnul dar întotdeauna există varianta camerei alăturate.

Şoricelul

 

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Soricel

 

Una dintre cele mai sociabile rozătoare, şoricelul se adaptează foarte rapid la stilul tău de viaţă. E un animal activ, indiferent că e zi sau noapte. Principalul dezavantaj e că emană un miros greu de suportat pentru cei sensibili. Au o durată de viaţă de 2-4 ani însă dacă sunt îngrijiţi, trăiesc şi 6-7 ani.

Şobolanul

 

Tu ce tip de rozătoare alegi?
Sobolan

 

Evident, vorbim de acei şobolani vânduţi în pet shop-uri care nu sunt purtători de diverse boli. Şobolanul de companie e un animal sociabil şi ... simpatic în ciuda prejudecăţilor şi a înfăţişării. Adoră să se joace, să cerceteze locurile şi să îi fie acordată atenţie. În privinţa alimentaţiei, nu trebuie să-ţi faci griji. Mănâncă aproape orice îi dai.

Înainte de a alege rozătoarea preferată, sfătuieşte-te cu familia care e preferinţa fiecărui membru. În educarea şi îngrijirea animalului de casă trebuie să participe toţi membrii casei.

Te invităm pe forum să discutăm despre rozătoarele tale preferate!


Tu ce zici?