No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Specii de rozătoare

Ultima modificare: 2010-08-16 | Data publicării: 2009-11-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Specii de rozătoare
Ştiai că grupul rozătoarelor cuprinde cele mai multe specii de mamifere? Există peste 3400 de specii cunoscute. Aceste creaturi sunt întâlnite peste tot: de la ţinutul torid al deşertului până în zonele îngheţate ale Groelandei. Sunt haioase, uşor de îngrijit ceea ce înseamnă că şi-au făcut loc în casa omului pe post de animal de companie. În acest articol vom discuta despre cele mai întâlnite specii de rozătoare de casă.

Familiile care au copii şi puţin timp la dispoziţie pentru a avea grijă de un câine recurg la adoptarea unei rozătoare. Chiar dacă îţi vine să crezi sau nu, hamsterii sau Porcuşorii de Guineea pot ajuta la fel de mult în educarea copilului despre responsabilitate precum o pisică sau un câine.

Iepuraşii

iepuras de companie
Iepuras

 

Cui nu-i plac aceste fiinţe pufoase şi caraghioase?! Iepurii se răspândesc din ce în ce mai mult ca animale de companie. Nu doar în Statele Unite ale Americii ci şi în România. Manechine, actori, muzicieni sunt câteva dintre vedetele ce adoră compania unei fiinţe atât de gingaşe şi haioase precum e un iepuraş.

Un iepure nu are nevoie de îngrijiri speciale, putem spune chiar că are aceleaşi necesităţi cu cele ale unei pisici, spre exemplu. Cele mai căutate rase de iepuri de casă sunt: iepurii pitici, polonezii albi, Angora, Rex sau Uriaşul Belgian.

Au o speranţă de viaţă de 10-12 ani, nu simt nevoia de a sta mereu în braţele stăpânului, nu au nevoie de plimbări şi în acelaşi timp, reuşesc să destindă atmosfera cu înfăţişarea lor inocentă şi drăgălaşă.

Iepurii fac parte din grupa Vertebrata, clasa Mamallia, supraordinul Rodenţia, ordinul Lagomorpha, familia Leporidae, genul Lepus şi genul Oryctolagus. Se cunosc peste 100 de rase de iepuri, clasificate în funcţie de greutate, mărime sau lungimea firului de păr.

Datorită fragilităţii echilibrului neuro-endocrin, iepurii pot reacţiona diferit în cazul în care sunt stresaţi. De exemplu, un iepuraş stresat şi speriat se poate "scăpa pe el". În cazul femelelor cu pui, acestea îşi pot devora puii dacă intră în panică la contactul cu un câine, spre exemplu.

Cu toate acestea, studiul comportamentului a arătat faptul că aceste mamifere mici sunt deosebit de prietenoase cu stăpânii lor însă rămân rezervate sau chiar speriate de persoane străine. Probabil cel mai mare impediment în creşterea unui iepure ca animal de companie e mirosul specific. Marcarea teritoriului e un ritual sacru pentru aceste animale, mirosuri ce nu pot fi îndepărtate cu uşurinţă.

Chinchilla

 

Dacă până acum Chinchilla era animalul crescut exclusiv pentru blana preţioasă, lucrurile s-au schimbat de câţiva ani. Această rozătoare fascinantă poate fi dresată să facă diverse trucuri, nu cerşeşte atenţia stăpânului însă, faptul că e un animal nocturn, poate incomoda multe familii.

O chinchilla poate atinge venerabila vârstă de 25 de ani, are avantajul că nu emană nici un fel de miros (spre deosebire de iepuraş) şi adoră să se joace. Cu toate acestea, rămâne un animal timid, blând şi tăcut.

 

chinchilla
Chinchilla

 

Chinchilla face parte din grupul Vertebrata, clasa Mamallia, ordinul Rodenţia, familia Chinchillidae. E un animal originar din America de Sud (Chile, Peru, Bolivia, Argentina). În sălbăticie se hrăneşte cu plante verzi, scoarţă de copac sau tulpini tinere. Cel care a pus bazele creşterii acestor animale a fost Mathias Chapman. Micuţele rozătoare pot fi întâlnite într-o varietate bogată de culori.

Porcuşorii de Guineaa

 

Animale originare din zonele calde ale Americii de Sud, Porcuşorii de Guineea s-au adaptat foarte bine la clima temperată a României. Sunt rozătoare blânde, prietenoase şi interactive. Desigur, toată lumea ştie că Porcuşorii de Guineea au un apetit mare aşa că sfatul nostru e să nu mănânci niciodată în faţa unei astfel de rozătoare.

 

ciufuloi
Ciufiloi, porcusorul de guineea

 

Porcuşorii de Guineea (Cobaii) fac parte din grupa Vertebra, clasa Mamallia, ordinul Rodenţia, subordinul Hystricomorpha, familia Cavidae.  În anumite ţări ale Americii de Sud aceste rozătoare sunt frecvent întâlnite în meniurile restaurantelor, datorită cărnii foarte gustoase.

Există 3 grupe de cobai domestici:

  • cobaii cu părul scurt sau rasa engleză,
  • cobaii cu părul lung sau rasa peruviană
  • cobaii cu părul zburlit sau rasa abisiniană - aceştia sunt mai sensibili la bolile virale si bacteriene decât cei cu părul scurt.

Pot fi întâlniţi într-o varietate bogată de culori şi nuanţe. Masculii sunt combativi, se luptă pentru atenţia femelelor.

Hamsterii şi Gerbilii

 

Ambele specii se adaptează foarte uşor la aproape orice ambient. Sunt rozătoare haioase, simpatice, uşor de crescut şi întreţinut şi nu necesită îngrijiri speciale.

Hamsterii fac parte din grupul Vertebrata, clasa Mamallia, ordinul Rodenţia, familia Cricetidae, subfamilia Cricetinae.

 

average
Hamster

 

Hamsterul comun, Cricetus Cricetus, este specia cea mai mare de hamster sălbatic, culoarea blănii sale este gri cu nuanţe mai deschise în zona ventrală, cu pete albe pe gât. Este un rozător vesel, activ, solitar şi chiar agresiv. Obişnuieşte să-şi sape galerii şi să trăiască ascuns la vederea unui prădător. De obicei masculul îşi construieşte o galerie oblică, pentru îndepărtarea fecalelor, în apropiere fiind una pentru dormit. Femelele în schimb îşi construiesc o galerie în pantă cu 2-3 tunele perpendiculare.

Cele mai întâlnite specii de hamsteri domestici sunt hamsterul sirian, hamsterul Campbell (sau hamsterul rusesc pitic), hamsterul Roborovski, hamsterul rusesc, hamsterul chinezesc.

Gerbilul este un animal înzestrat cu un simţ olfactiv deosebit de dezvoltat astfel încât autorităţile canadiene l-au folosit la depistarea drogurilor în aeroporturi. Face parte din familia Muridae.

Prezintă caracteristicile şobolanilor sau ale hamsterilor însă datorită particularităţilor hormonale şi metabolice, este folosit în studii de colesterolemie şi în depuneri de calciu. Gerbilul, ca animal de companie, este o rozătoare jucăuşă, cuminte, uşor de întreţinut şi care nu emană un miros neplăcut.


Tu ce zici?