No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Sobolanul de apa (Arvicola terrestris)

Ultima modificare: 2010-05-13 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Sobolanul de apa (Arvicola terrestris)
E o ruda apropiata a sobolanilor si soarecilor, diferentiindu-se de acestia prin botul bont, urechile mici si coada scurta. Exista sase specii de astfel de sobolani ce pot fi gasiti in Marea Britanie. Unele dintre acestea se gasesc doar in zone specifice, precum Microtus arvalis orcadensis gasit in zonele cu iarba neagra si pasune din Orkneys si Microtus arvalis sarnius in zonele cu iarba scurta si aspra din Guernsey. Ambele sunt subspecii ale soarecilor de camp europeni.

Raspandire:

In Insulele Britanice (mai putin nordul Scotiei si Irlanda) si in Europa (mai putin in zonele sudice ale Frantei, Portugaliei, Spaniei, Italiei si Greciei). De asemenea, sobolanul de apa poate fi gasit si in fostele tari sovietice, sud-vestul Canadei si nord-vestul Americii de Nord. Lasa in urma lor excremente lungi de 1 cm, cu o forma regulara, rotunjite la capete. De regula sunt de culoare verde, fara miros. Daca se sfarama, sunt de culoare verde clara in interior. Un alt semn al prezentei acestui animal este zona foarte batatorita de langa vizuina (ai putea aseza mingea de golf pe ea, atat e de neteda). Aceasta se datoreaza femelelor gestante care nu se indeparteaza de vizuina, isi scot doar capul si zgarie usor marginea vizuinei.

Dimensiuni: masculul - capul si corpul: 20cm; coada: 12 cm; Femela este ceva mai mica. Culoarea este negru sau maro, uneori cu pete albe. Aceasta specie traieste de regula intre 2 si 3 ani.

Sobolani de apa
Sobolani de apa

Date generale:

Sobolanul de apa traieste in zona canalelor de apa, a raurilor lente, a lacurilor si a mlastinilor, avand o lungime de aproximativ 20cm. Este denumit sobolanul de apa, datorita unei confuzii cu sobolanul maro, si acesta un bun inotator. Acesta rozatoare este vazuta de regula atunci cand se scufunda in apa, pregatindu-se sa inoate. Tendinta sa normala este de a se scufunda, in timp ce un sobolan obisnuit sta la suprafata. Dupa ce inoata, de obicei sta drept pe mal hranindu-se cu plante acvatice sau spalandu-si fata. Un semn al prezentei acestuia este aparitia plantelor roase de la mal. In plus pot fi vazute urmele labutelor in noroiul din apropiere. Sobolanul de apa are un teritoriu al sau in functie de locatia vizuinei a carei intrare este de obicei sub nivelul apei. Masculii se indeparteaza pana la 130m de malul apei, in timp ce femelele nu merg mai departe de 70m. Fecalele acestora au o culoare distinctiva neagra-verzuie si stralucitoare, fiind depuse in latrine. Aceste latrine se gasesc pe suprafata si la sfarsitul razei lor de actiune in perioada sezonului de imperechere.

Reproducere:

In vizuina isi construiesc un cuib din papura sau iarba. Sezonul de imperechere incepe de regula in martie si poate dura pana in septembrie/octombrie, in functie de temperatura de afara. Dupa o perioada de gestatie de 20-22 de zile, femela naste doi pana la patru pui, in orice caz mai putin de sase sunt nascuti anual. Puii abia nascuti sunt fara par si neajutorati, avand o greutate de 4-5 g. Blana incepe sa creasca dupa 5 zile, iar pana in ziua 8 incep sa deschida ochii. Cresc destul de repede si sunt intarcati in 10-14 zile.

Au multi inamici precum nurca, nevastuica, pisica, vulpea, bufnita si alte pasari de prada sau vipere. Desi numarul indivizilor nascuti anual este mare, datorita pierderii habitatului si pradatorilor, 70% dintre indivizi nu supravietuiesc iernii. Durata de viata este foarte scurta, de la 5 luni pana la 3 ani in salbaticie si cinci ani in captivitate.

Pui de sobolan de apa
Pui de sobolan de apa

Masuri de protectie:

Conform actului din 1981 Wildlife and Countryside, amendat de Countryside and Rights of Way Act din 2000, este interzisa stricarea, distrugerea sau impiedicarea accesului la orice structura construita de sobolanii de apa pentru adapost si protectie. Habitatul sobolanilor de apa este protejat conform legii deoarece pierderea mediului de viata este principala cauza a reducerii drastice a numarului indivizilor. Din aprilie 1998 specia este protejata prin lege numai prin includerea sa in Programul 5 al actului Wildlife and Countryside din 1981, sectiunea 9. Acesta ofera protectie habitatului, dar nu si animalului in sine deoarece exista o relatie directa intre supravietuirea acestora si habitatul lor.

Discuta pe forum despre rozatoare >>>


Tu ce zici?