No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Potto (Perodictus potto), un mamifer simpatic!

Ultima modificare: 2011-01-04 | Data publicării: 2011-01-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Potto (Perodictus potto), un mamifer simpatic!
Potto (Perodicticus potto), cunoscut si sub denumirea de maimutica africana lenesa, e un mamifer nocturn care traieste in padurile din Sierra Leone si Uganda. Face parte din familia de primate Lorisidae din care mai fac parte si alte mamifere precum Loris sau Lemuri.

Primatele se impart in 2 mari grupe: prosimieni si simieni. Prosimienii sunt primele primate aparute si din aceasta grupa fac parte mamifere precum lemurii din Madagascar sau tarsierii. Grupa simienilor include maimute. Insa categorisirea acestor vietuitoare nu a fost completa pana la adaugarea unor subcategorii. Subordinul Strepsirrhini reuneste primatele care au nasul curbat care nu pot fi incadrate in categoria lemurienilor. Un alt subordin, Haplorrhini, reuneste animalele cu nasul uscat, precum tarsierii si simieni.

perodictus potto

De altfel, grupa simienilor se imparte la randu-i in 2 grupe: platyrrhines (cu nasul plat) sau maimutele din Lumea Noua din Sudul si Centrul Americii, si catarrhine (cu nasul ingust) care cuprinde maimutele din Africa si Sud-Estul Asiei.

 

Potto - un mamifer nocturn

 

Desi multi ani s-a presupus ca doar cimpanzeii si gorilele sunt mamifere care se pot folosi de unelte pentru a se hrani sau pentru a vana, s-a evidentiat ca mai multe specii pot dezvolta astfel de abilitati.

Potto, acest mamifer mic si cu ochii mari, isi foloseste labutele prevazute cu degete opozabile pentru a se catara cu grija in pomii din padurile tropicale din Sierra Leone.

Acest mic mamifer rareori coboara din copaci, pentru a scapa de eventualii pradatori se camufleaza in frunzisul copacilor si ramane nemiscat pana cand pericolul a trecut, chiar daca asta inseamna cateva ore in care nu-si misca nici macar un muschi.

Desi pare micut si inofensiv, Potto face parte din familia Lorisidae, adica e ruda cu Lorisul simpatic si toxic! Aceste primate au o vedere nocturna excelenta si isi pot fixa privirea pe prada si pentru cateva ore. Au ochii fixati in orbite iar pentru a-si observa prada in miscare, sunt nevoite sa-si miste intregul cap. Pe langa vederea extraordinara, micutele primate Potto au un simt al mirosului foarte dezvoltat.

Potto pot creste pana la 30-40 de cm lungime, avand o coada de 3-10 cm. Pot cantari in jur de 1,5 kg. Se diferentiaza de alte primate prin blana pufoasa si gri, cu nuante de maro. Degetul aratator demonstreaza apartenenta acestor mamifere mici la marea familie de primate. La membrele posterioare, la cel de-al doilea deget, au cate o gheruta specifica primatelor strepsirrhines.

Spuneam ca Potto nu e un animal inofensiv, asa cum pare. Trei dintre vertebrele de pe gatul unui Potto au varfuri ascutite care pot patrunde pielea groasa a omului. Sunt armele acestui mic mamifer simpatic. Totodata, atat masculii cat si femelele isi marcheaza teritoriul pe crengi, in felul acesta comunicand unul cu celalalt.

 

Ce mananca un Potto?

 

Asemenea unui Loris, si Potto se hraneste cu soparle mici si alte vietuitoare de dimensiuni reduse. Desi par fiinte lenese si foarte incete, sunt extrem de agile atunci cand zaresc prada pe o creanga alaturata.

Din pacate, aceste vietuitoare sunt amenintate cu disparitia. Insa unele gradinii zoologice incearca sa perpetueze specia. In luna decembrie a anului 2010 un nou pui de Potto s-a nascut in cadrul gradinii zoo din Cincinnati.

Discuta pe forum despre animalele exotice >>>


Tu ce zici?