No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Porcusorii de Guineea si infectiile tractului respirator

Ultima modificare: 2010-09-09 | Data publicării: 2010-09-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Porcusorii de Guineea si infectiile tractului respirator
Porcusorii de Guineea sunt animale de companie adorabile. Cea mai mare problema de sanatate pe care o au sunt afectiunile tractului respirator superior, care pot fi contractate si de stapanii sau ingrijitorii lor.

Porcusorii de Guineea sunt animale de companie prietenoase, simpatice si adorabile. Dar pot fi si dificil de crescut. Sistemul lor imunitar este mult mai slab decat cel al altor animale din familia rozatoarelor. Au o toleranta scazuta la virusii raspanditi pe calea aerului si sunt predispusi la afectiuni ale tractului respirator superior.

 

Masuri pentru prevenirea afectiunilor tractului respirator superior

 

Atunci cand te joci cu animalutul, asigura-te ca ti-ai curatat bine mainile. Apa si sapunul sunt suficiente, dar pentru un plus de protectie este indicata si o doza de gel dezinfectant. Daca stapanul porcusorului prezinta simptome ale unei infectii ale tractului respirator superior precum stranutat, ochi iritati, congestie nazala sau toracica, tuse sau gat iritat, nu ar trebui sa intre in contact cu porcusorul.

Penicilina este letala pentru porcusorii de Guineea!

 

porcusor de guineea
Porcusor de Guineea


Odata ce porcusorul a contractat o raceala sau un virus, este greu de tratat. De aceea, se recomanda sa consulti de urgenta un medic veterinar.

Semnele ca animalutul are o infectie a tractului respirator superior includ secretii oculare, stranut, respiratie ingreunata, secretii nazale, secretii din urechi si tuse. Porcusorii de Guineea stranuta din cand in cand, mai ales cand le schimbi rumegusul din cusca. Dar stranutatul excesiv, care nu este cauzat de praf, este un simptom de raceala sau infectie.

Porcusorilor care prezinta aceste simptome ar trebui sa li se dea mai multa vitamina C. Portocalele, grapefruitul, strugurii si picaturile de vitamina C sunt eficiente in perioada incipienta a infectiilor tractului respirator superior. Daca animalul isi pierde pofta de mancare, pare letargic si isi inclina capul intr-o parte, are nevoie de ingrijiri medicale.

Faptul ca isi inclina capul indica o infectie a urechii interne. Odata ce raceala s-a extins la ureche, e foarte dificil de tratat. Majoritatea porcusorilor de Guineea nu mor din cauza virusului, ci din cauza complicatiilor care apar. Pierderea in greutate, depresia, dificultatea in respiratie si deshidratarea sunt principalele motive de ingrijorare.

 

porcusori de guineea

 

Medicatia pentru porcusorul de Guineea bolnav


Ingrijirea medicala presupune si hidratarea acestuia prin injectarea subcutanata de lichide. Solutia salina este injectata sub piele, fara a atinge arterele sau muschii. Se administreaza pana cand se formeaza o umflatura, apoi lichidul va fi absorbit de tesuturi.

Intotdeauna porcusorul bolnav trebuie pus in carantina. Infectiile se raspandesc cu repeziciune. Nu trebuie sa permiti contactul porcusorului bolnav cu ceilalti pana cand simptomele nu au disparut si toate dozele de medicament au fost administrate.

Porcusorii de Guineea se numara printre cele mai indragite animale de companie. Cea mai buna metoda de a-l proteja este prevenirea. Spala-te pe maini inainte sa te joci cu porcusorul, evita contactul daca ai simptome de raceala si include suplimente de vitamina C in alimentatia sa.


Tu ce zici?