No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ornitorincul: cum si cu ce se hraneste?

Ultima modificare: 2010-08-20 | Data publicării: 2010-08-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ornitorincul: cum si cu ce se hraneste?
Alimentatia ornitoringului consta in larve ale diferitelor insecte care traiesc in habitatul sau: viermi, muste, icre de sturion, oua de broasca, mici broaste sau pesti de mici dimensiuni, precum si creveti, raci, libelule sau scoici. La randul sau, el constituie hrana pentru crocodili, vulpi, iguane sau pentru cainele dingo.

Hrana ornitorincului


Ornitorincul isi cauta hrana scufundandu-se timp de cel mult 40 de secunde in apa. Cand inoata pentru a iesi la suprafata, o face cu ochii, urechile si narile inchise. In apa, isi foloseste senzorii pentru a gasi hrana, prin identificarea undelor electrice emise de catre muschii animalelor, acesta fiind motivul pentru care ornitorincul este un excelent vanator chiar si in ape murdare sau pe timp de noapte.

Interiorul stomacului este captusit cu un strat de piele groasa, neexistand glande care sa produca acid hidrocloric si nici enzime petice, care ajuta la digerarea proteinelor, asa cum au toate mamiferele. Cercetatorii studiaza insa posibilitatea ca hrana sa fie digerata in stomac cu ajutorul noroiului ingerat.

 

schelet de ornitorinc
Schelet de ornitorinc

 

In mod normal, un ornitorinc va consuma hrana reprezentand aproximativ jumatate din greutatea sa corporala, fiindu-i necesare 12 ore pentru a aduna aceasta cantitate; este foarte posibil sa consume chiar mai mult in perioadele de vara, urmand ca surplusul sa fie stocat in coada, sub forma de grasime, ca rezerva pentru perioada de iarna sau pentru perioadele de imperechere si incubare. Cu toate acestea, ornitorincul continua sa caute hrana si in perioada iernii. Astfel, in aceasta peroada, cercetatorii afirma ca alimentatia sa este compusa din creveti (18%), 4% larve ale insectelor, 30% larve de musca, 17 % viermi si 1% melci mici. Vara, in schimb, consuma larve de musca in proportie de peste 85% si aproximativ 10 % larve de libelula.

 

Exista si animale pentru care ornitorincul constituie, la randul sau, hrana


Astfel, crocodilii, vulpile, iguanele, diferite pasari de prada, pitonii sau cainii dingo sunt principalele pericole pentru ornitorinc. La acestea se adauga sobolanii de apa, care ucid puii in cuiburi. Inundatiile pot, de asemenea, face victime, la fel ca poluarile, plasele amplasate de pescari pentru prinderea racilor sau plasele pentru prinderea pestilor. Insa principalul pericol este reprezentat de distrugerea habitatului lor de catre om, prin industrializare si prin extinderea asezarilor umane.


Tu ce zici?