No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Oposumul

Ultima modificare: 2010-11-30 | Data publicării: 2010-11-30
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Oposumul
Oposumul este un marsupial mic, nocturn, care se hraneste cu nectar si polen. Este foarte usor si are un stil de viata nespecific mamiferelor. Pana acum, nu s-a gasit vreo fosila asemanatoare oposumului, lucru ce face acest animal unic.

Ce fel de animal este oposumul?

 

Oposumii dorm in timpul zilei in ascunzatori pe care le parasesc la apus. Corpul lor este adaptat cataratului, avand coada mai lunga decat trupul. Sunt mamifere foarte mici, ajungand la doar 9 cm in lungime si la o greutate de maxim 11 grame, ceea ce inseamna ca orice ramura il poate sustine. Blana lor este maro rosiatica, iar pe burta are o nuanta mai deschisa.

Aceste animale se hranesc numai cu nectar de fructe si polen, folosindu-si nasul lung si limba ingusta in acest scop. Coada ii ajuta sa ajunga la flori – nicio creanga nu se rupe sub greutatea mica a oposumului. Limba animalului este relativ lunga, ajungand pana la 3 cm, facilitandu-i hranirea.

 

oposum

 

Reproducere

 

Oposumii nu au un sezon de imperechere specific, desi majoritatea puilor se nasc in  lunile aprilie si mai, cand gasesc mai usor hrana. Perioada de gestatie dureaza aprozimativ o luna, iar femela face 2 sau 3 pui, care traiesc si se hranesc in marsupiul acesteia.

Dupa aproximativ 8 saptamani, puii parasesc marsupiul, dar raman inca dependenti de mama.

Tot femela ii aseaza in cuiburi de pasari sau in locuri ferite din copaci si le aduce hrana. Oposumii ajung la maturitatea sexuala la 6-7 luni, iar durata lor de viata este de pana la 2 ani si jumatate.

Intrucat traiesc numai in partile de sud-vest ale Australiei, acestia nu sunt nevoiti sa-si construiasca un adapost. Cu toate acestea, cand se face frig, se organizeaza in grupuri si se incalzesc reciproc, conservandu-si, astfel, energia.

Oposumii nu sunt pe cale de disparitie, oamenii nefiind un pericol pentru ei. In Statele Unite ale Americii, precum si in Australia, au devenit animale de companie, fiind foarte indragiti atat de copii, cat si de adulti.


Tu ce zici?