No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Myocastor coypus (Nutria)

Ultima modificare: 2010-05-13 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Myocastor coypus (Nutria)
Nutria este un rozator de talie mare, semi-acvatic, avand originile in America de Sud. Aceste animale au fost aduse in Insulele Britanice in 1929 unde au fost crescute in ferme pentru blana in Sussex, Hampshire, Devon si Norfolk. Aceste ferme erau situate in zone joase, cu multe rauri si ape curgatoare. In timpul anilor 1930, nutriile au scapat din captivitate si, in ciuda numeroaselor incercari de controlare a inmultirii, s-au adaptat noului habitat britanic, inmultindu-se cu succes in zonele rurale din estul Angliei.

In prezent, nutriile alaturi de veverita gri, sunt un mod constant de aducere aminte a introducerii negandite de noi specii intr-un alt habitat fara a se lua in considerare consecintele acestei actiuni. La o prima vedere, nutria si sobolanul maro par doua animale asemanatoare, lucru deloc surprinzator avand in vedere ca ambele sunt rozatoare. Insa forma patratoasa si turtita a botului, precum si picioarele membranate deosebesc cele doua specii, alaturi de diferentele de marime.

Nutria este una dintre cele mai mari rozatoare din lume, cu exceptia capibarei din America de Sud.

Nutrie Innotand
Nutrie innotand

Cateva notiuni de biologie:

  • Marime: nutria are aproximativ 1 m lungime masurata de la inceputul nasului si pana la varful rotund al unei cozi solzoase. Numai coada reprezinta o treime din lungimea totala. Prezinta urechi rotunde, scurte si ochi mici, plasati in partea superioara a capului (precum castorul), de aceea poate vedea foarte bine in timp ce inoata.
  • Greutate: adultii masculi cantaresc aproximativ 7 kg, desi s-au gasit si exemplare de 9 kg; femela are cu un kg mai putin.
  • Culoare: blana nutriei este adaptata astfel pentru a mentine caldura si sa ramana uscata in timpul iernii. Un par des, gros acopera si protejeaza partea catifelata de dedesubt. Aceasta blana protejata este motivul pentru care nutria a fost adusa si inmultita in Europa, folosindu-se cu succes in industria blanurilor. In general culoarea perilor de la suprafata este roscat inchis sau maroniu spre galben, acoperind blana gri. Varful botului si barbia prezinta peri albi si mustati.
  • Sezonul de imperechere: tot timpul anului.
  • Perioada de gestatie: aproximativ patru luni si jumatate.
  • Numarul de pui/an: doar doi.
  • Hrana: nutria se hraneste cu plante dintre care ierburi, rogoz, stuf, pastarnac de apa, papura si nuferi.
  • Pradatori: puii sunt vanati de vulpi, hermeline, caini.
  • Distributie: estul Angliei.

Grup de nutrii
Grup de nutrii

O modalitate de detectare a prezentei nutriilor este observarea vizuinelor. Adeseori acestea sunt realizate in canale sau in preajma barajelor create de aluviunile inaltate in zona Norfolk, ajungand uneori chiar si la 5m sau mai mult. Intrarea in vizuina este de obicei la nivelul apei si poate avea mai mult de o singura iesire, prima ducand la uscat, iar celelalte ducand inapoi in apa. Nutriile de regula ies din vizuina si devin active  inainte de apusul soarelui, intorcandu-se in vizuina subterana inainte de rasarit. In Marea Britanie se hranesc si ziua, lucru care nu se intampla in America de Sud. Isi creeaza anumite trasee in jurul vizuinei prin vegetatia cu care se hranesc, facand un circuit prin care se intorc la apa - totul sub protectia vegetatiei. Pe uscat se misca destul de greoi, cu un mers ghemuit. Insa daca sunt deranjate, pot sari rapid la intrus.

Perioada de gestatie insa este destul de mare pentru un rozator. Aceasta dureaza aproximativ patru luni si jumatate si doar doi pui sunt nascuti in fiecare an. Fiecare pui este nascut cu blana si cu ochii deschisi, un avantaj specific speciei. Puii se pot misca in doar cateva ore de la nastere. O perioada mai mare de gestatie inseamna in lumea animala ca puiul va fi mai bine pregatit pentru lumea ce il asteapta in momentul nasterii.

Nutrie dupa o baie
Nutrie dupa o baie

Mamelele nutriei sunt situate in partea superioara a lateralelor corpului astfel ca puii pot merge in spatele mamei hranindu-se in timp ce aceasta este in apa. Pe uscat se hranesc pe oricare din parti, in functie de cum este asezata femela. Puii sunt intarcati dupa sapte sau opt saptamani, insa maturizarea are loc in perioade diferite, in functie de sex. Femelele sunt mature sexual in trei pana la cinci luni, iar masculii intre cinci si sapte luni.

Adultii au ca inamic principal omul si uneori cainii, insa puii pot cadea prada vulpilor, nevastuicilor, hermelinelor, vidrelor, sobolanilor maronii, bufnitelor, batlanilor si vulturilor. In mod similar, o iarna grea poate fi destul de greu de depasit de pui, acestia murind de foame si frig, insa adultii supravietuiesc fara probleme. Numarul indivizilor poate scadea deoarece exista posibilitatea ca din cauza frigului extrem femelele sa piarda sarcina; daca acest lucru se intampla, femela nu va mai fi gestanta pana in vara urmatoare.


Tu ce zici?