No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Mustela vision (Nurca americana)

Ultima modificare: 2010-05-13 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Mustela vision (Nurca americana)
Oricare din cele doua specii similare de nevastuica din genul Mustela, nurca din “lumea noua” din padurile din America de nord si nurca din “lumea veche” din Eurasia fac parte din familia nevastuicilor, Mustelidae. Nurca a fost adusa in Europa din Statele Unite ale Americii in 1929, pentru blana sa, dar numarul lor a scapat de sub control devenind o amenintare pentru vanat, peste si pentru alte specii salbatice indigene.

Acest exemplar de nurca mica nu trebuie confundat cu nurca europeana, are o pata alba pe buza superioara si este in general mica si usoara, de asemenea nurca europeana e agresiva si nu e adaptabila, cum e cea din America. Pentru ca inoata bine, nurca are acces la insulele facute pentru pasarile salbatice si sa le ucida chiar daca nu-i este foame... seamana putin cu omul, nu-i asa?!

Trasaturi

Dimensiune:

  • Masculul cantareste aproximativ 1 kg si are 61 cm in lungime. Masculii de rasa crescuti in cadrul fermei pot sa ajunga la 7 kg.
  • Femela cantareste aproximativ 600 g si atinge o lungime de aproximativ 51 cm.
  • Dimensiunile de mai sus nu includ coada care poate fi de la 13 pana la 23 cm.

Nurca americana
Nurca americana

  • Culoare: Blana de nurca este bogata si lucioasa, la cea salbatica este maro, dar la cea crescuta in ferme poate varia de la alb la negru. Pielea nurcii este maro, cu sau fara pete albe, lucioasa si e acoperita cu fire de par pentru protectie.
  • Sezonul de imperechiere: Sezonul de imperechiere tine din luna aprilie pana in luna mai.
  • Perioada de gestatie: La nurca apare fenomenul curios de implantare intarziata. Chiar daca perioada de gestatie este de 39 de zile, embrionul poate sa se opreasca din evolutie pentru o anumita perioada, de aceea poate sa treaca 76 de zile pana la sosirea micutilor. Media perioadei de gestatie este de 45-52 de zile.
  • Cuiburi pe an: Are doar un cuib pe an.
  • Mancarea preferata: Nurca are un regim variat, se hraneste cu: peste, mamifere mici si pasari. Ocazional mananca raci.
  • Pradatori: Pradatorii lor sunt omul si vidrele.
  • Distribuire: Nurca este raspandita in Europa, cu predilectie in Marea Britanie (pe continent) cu exceptia Scotiei, Tarii Galilor si Districtul Lacurilor. Aceate animale se gasesc si in insulele Arran si Lewis, iar in Irlanda sunt putin frecvente.

Obiceiuri:

Nurca traieste in apropierea apei si este rareori gasita departe de malurile lacurilor si ale mlastinilor. Uneori se indeparteaza de apa cateva sute de metri, cand cauta iepuri, una din prada lor preferata. In Scotia nurca traieste pe malul litoralului, iar uneori traieste chiar si in interiorul oraselor, cand exista o sursa de apa  disponibila.

Daca vezi un animalut ce seamna cu nevastuica si vidra langa un lac, rau ori pur si simplu pe malul marii, aceasta poate fi o nurca. Spre deosebire de vidra, care este activa doar noaptea atunci cand omul nu le perturba existenta, nurca este activa la orice ora, chiar si atunci cand oamenii sunt in preajma.

Teritorii lungi si inguste:

Nurca este un animal teritorial, un mascul nu va tolera un alt mascul in apropiere, dar este mai putin agresiv fata de femela. In general teritoriile, atat ale femelelor cat si ale masculilor sunt separate, dar un teritoriu al unei femele se poate suprapune cu cel al unui mascul.

Teritoriile care sunt lungi si inguste se intind de-a lungul malurilor raurilor sau sunt rotunde pe malul lacurilor sau al mlastinilor. Dimensiunile pot varia, dar pot sa se extinda pana la cativa kilometri, iar teritoriile femelelor sunt mai mici decat cele ale masculilor.

Fiecare teritoriu are una sau doua zone centrale (zone de baza), unde nurca isi petrece majoritatea timpului. Aceasta zona e asociata cu o sursa de mancare, cum ar fi o zona bogata in peste sau iepuri. Nurca poate sta in zona de baza, care poate fi destul de mica, si cateva zile consecutive. Nurca va controla sa vada daca nu sunt urme sau semne ale unui intrus sau ale altei nurci si prin excremente isi marcheaza teritoriul.

Zonele centrale pot fi la radacinile copacilor sau printre bolovani sau pot fi paturi de iarba uscata ori feriga. Nurca foloseste si cuiburile abandonate de pasari ca adapost deoarece este un catarator agil. Unele nurci traiesc o perioada fara teritoriu. Aceste animale (numite tranzitorii) sunt masculii care si-au parasit teritoriul in cautarea unei femele ori a altuia mai bun sau pot fi tinerele nurci care si-au parasit mamele.

Nurcile sunt animale solitare in cea mai mare perioada a anului. Masculul evita contactul cu alte surate aproape tot timpul si cauta femele doar primavara. Femelele au mai mult contact cu puii lor, in afara de intalnirile cu masculii pentru imperechere, ele stau cu puii cateva luni pana sunt destul de mari sa se descurce singuri.

Dieta

Nurca mananca orice e destul de mare pentru a-i capta atentia si de-ajuns de mic pentru a putea fi prins. Adica orice animal de la dimensiunea unui soarece pana la dimensiunea unui iepure. Chiar daca nurca poate inoate si sa prinda pesti, nu este un bun vanator acvatic precum vidra si nu este dependenta de peste pe care-l mananca mai mult peste iarna cand sunt mai usor de prins.

Daunator serios:

Nurca face raiduri ocazionale si la fermele din apropiere, dar studiile au aratat ca sunt foarte rare aceste situatii. Acuzatii similare au fost aduse nurcii si in legatura cu animelele acvatice, pasari sau pesti, dar sunt zone unde aceste mamifere traiesc impreuna, astfel ca problema ramane inca sub semnul intrebarii.

Recomandari sociale:

Masculii simt nevoia de imperechere in februarie, iar daca in teritoriu nu sunt femele ei parasesc teritoriul in cautarea uneia. Dupa cum am precizat deja, la nurca apare fenomenul de implantare intarziata, ceea ce inseamna ca desi gestatia dureaza 39 de zile, embrionul se poate opri din dezvoltare pentru o anumita perioada. Femela poate sa aiba de la 5 la 10 pui (depinde de sursa de hrana si de zona unde se afla teritoriul ei), iar masculul nu ajuta in cresterea lor, intreaga responsabilitate o are femela. Puii raman cu mama pana toamna, cand sunt mari si pleaca in cautarea unui zone. In primul an multi pui mor cand merg in cautarea unui teritoriu pentru a fi independenti datorita faptului ca nu se descurca sa vaneze.

Discuta pe forum despre animale salbatice >>>


Tu ce zici?