No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Legenda iepurasului de Paste

Ultima modificare: 2010-11-09 | Data publicării: 2010-04-01
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Legenda iepurasului de Paste
Cu siguranta bunicii sau parintii ti-au spus cel putin odata povestea iepurasului de Paste care vine si aduce oua frumos colorate in noaptea Invierii. Se spune ca iepurele este un simbol al fertilitatii si ca initial a fost o pasare ranita transformata intr-o iepuroaica de catre o zeita pentru a fi salvata de la pieire.

Sarbatorile Pascale au semnificatii specifice in fiecare religie. Daca unele popoare inca mai pastreaza obiceiurile biblice, alte natii si religii au adaptat traditiile pe masura trecerii timpului. Insa legenda iepurasului a ramas aceeasi, indiferent de natie.

 

Legenda Iepurasului de Paste

 

Cea mai vestita este legenda nordica a zeitei Eostre. Intr-o iarna geroasa a gasit o pasare ranita pe camp. Era una dintre cele mai frumoase pasari ce traia intr-un copac batran. S-a remarcat printre celelalte pasari prin glasul duios si mieros. Fiind o zeita generoasa si iubitoare de animale, Eostrei i s-a facut mila de biata creatura si pentru a o salva de la pieire a transformat-o intr-o iepuroaica. Aici intervine curiozitatea copiilor.

 

 

poze iepuras de paste
Iepurasul de Paste

 

Cum aduce iepurasul oua, daca iepurii pe care noi ii cunoastem nu fac oua ci pui vii?

 

Ei bine, iepuroaica salvata de zeita Eostre si-a pastrat capacitatea de a depune oua. Iar traditia oualor incondeiate se regaseste in obiceiul urecheatei de a-i aduce zeitei oua pictate in culorile curcubeului,  in semn de multumire pentru ca i-a salvat viata. De aici, pana la obiceiul de Pasti cand iepurasul aduce cadouri dulci copiilor, nu a mai fost decat un pas si putina imaginatie.

In zilele noastre, ouale se incondeiaza in Joia Mare. Afla cand si cum se incondeiaza ouale de Paste.

Vezi pe forum poze cu iepurasi >>>


Tu ce zici?