No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Istoria cobaiului

Ultima modificare: 2012-08-24 | Data publicării: 2011-08-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Istoria cobaiului
Biologii clasifica porcusorii de Guineea astfel: clasa Mammalia, ordinul Rodentia, subordinul Hystricognathi, familia Caviidae, genul Cavia, specia Cavia porcellus. Unii cercetatori considera ca diferenta dintre cele doua categorii ale ordinii Rodentia este destul de importanta. Astfel, ei fac diferenta intre rozatoare precum veverite, soareci, sobolani etc si rozatoarele „hystricognath”: aricii, chinchillele, capibara, cobaii, cartitele.

Denumirile sub care este cunoscut porcusorul de Guineea

 

Porcusorii de Guineea fac parte din familia Caviidae. Astazi, in America de Sud exista peste 20 de specii diferite. Cateva trasaturi specifice acestor animale: dentitia, numarul degetelor (4 la picioarele din fata si 3 la picioarele din spate). Alti membri ai acestei familii sunt iepurii de Patagonia (Dolichotis patagonum) si Porcusorul de stanca (Kerodon rupestris). De-a lungul timpului, toate aceste specii au fost vanate pentru carne. Doar Cavia a fost domesticit.

Porcusorul de Guineea a fost mentionat pentru prima oara in 1758, de catre Carolus Linnaeus, parintele taxonomiei si al ecologiei moderne. El s-a referit la acest animal folosind expresia „Mus porcellus" ("mus" insemnand soarece). In 1766, Pallas a clasificat aceasta specie sub denumirea Cavia cobaya. Conform regulilor internationale ale nomenclaturii zoologice, cobaiul a primit denumirea stiiintifica de Cavia porcellus, intrucat era clar ca nu face parte din familia soarecilor.

Sunt cunoscute cinci specii de cobai, toate inrudite. Cavia tschudii e considerat a fi stramosul cobaiului, desi unii oameni de stiinta sustin ca acesta ar fi de fapt Cavia aperea. Alti biologi sustin ca nu exista o diferenta intre cele doua specii. In America de Sud, cobaii traiesc in zonele stancoase, savane, la liziera padurilor si in mlastini, din Columbia si Venezuela catre sud, in Brazilia si Argentina de Nord.

Traiesc in grupuri de cate zece, in vizuini sapate de ei sau de alte animale. Sunt mai activi in timpul noptii, cand cauta si aduna plante. In salbaticie, cobaii se inmultesc pe intreaga perioada a anului. Femelele nasc de doua ori pe an, intre 1 si 4 pui. Adultii cantaresc cel mult 700 de grame. Blana speciilor salbatice este mai lunga si mai aspra decat a cobailor domestici. Culoarea tinde sa ramana gri sau maronie, spre deosebire de exemplarele domestice, care pot avea o varietate mai mare de culori.

cobai

 

Istoria domesticirii

 

In antichitate, in Peru, porcusorii de Guineea reprezentau o sursa importanta de hrana. Acest lucru nu s-a vazut insa in descoperirile arheologice, pentru ca oasele lor mici erau aruncate in gramezi, langa gunoi, iar cainii le devorau imediat. Din aceasta cauza, arheologii nu au reusit sa stabileasca perioada sau locatia in care a inceput domesticirea acestor animalute. In orice caz, arheologii din Peru sustin ca aceasta ar fi inceput aproximativ in 5000 i. Hr., in regiunea Altiplano din sudul Boliviei si Peru. In aceasta zona se gasesc si astazi populatii intregi de Cavia tschudi.

La Chavin de Huantar, in Peru, s-au descoperit urme ale exploatarii cobailor, datand de prin 900 i. Hr. In regiunea Moche s-au descoperit statuete ale unor porcusori de Guineea. Conform dovezilor arheologice, in Ecuador, oamenii cresc cobai cel putin din anul 500 i. Hr. In Europa, porcusorul de Guineea a devenit rapid un animal de casa deosebit de indragit. Inclusiv regina Elisabeta I a avut un astfel de animalut.

Ca specie, cobaii se adapteaza foarte usor la diferite conditii climatice, dar sunt foarte sensibili la variatiile mari de temperatura. Din aceasta cauza trebuie tinuti in casa.

Sud-americanii tin chiar si cate 20 de cobai in custi sau in spatii special amenajate, uneori lasandu-i sa se plimbe liberi prin bucatarie. Cuplurile primesc o pereche de cobai ca si cadou de nunta, pe care ii cresc si ii inmultesc. Nu li se dau nume si nici nu sunt considerati a fi animale de casa. Pentru ei, cobaii sunt ca gainile. Femeile si copiii ingrijesc animalutele, le curata si le hranesc.

Cobaii sunt foarte importanti in cultura sud-americanilor. Sunt crescuti atat pentru carnea lor, cat si din motive ce tin de traditii. Aceste animale sunt incluse in mai multe ritualuri si ceremonii.


Tu ce zici?