No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Iepuraşii – animale de companie ideale

Ultima modificare: 2009-12-09 | Data publicării: 2008-12-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Iepuraşii – animale de companie ideale
Spre suprinderea multor sceptici, iepurii au început să câştige teren în locuinţa omului. Având o speranţă de viaţă cuprinsă între 5 şi 15 ani, iepuraşii sunt fiinţe foarte sociabile, active şi drăgăstoase. E imposibil să nu te ataşezi de un urecheat drăgălaş.

Motivele (pro şi contra) pentru care iepurii au devenit, în ultimii ani, dintr-o sursa de carne în cel mai bun animal de companie, sunt multiple:

  • Sunt creaturi foarte sociabile, nu au nevoie de dresaj sau lecţii speciale de îmblânzire
  • Sunt foarte jucăuşi şi amuzanţi
  • Fiind creaturi foarte sociabile, au nevoie de interacţiona cu omul şi alţi iepuri.
  • E musai să-l scoţi din cuşcă zilnic, să se joace cu celelalte animale şi să interacţioneze cu omul.

Dacă vrei un iepure, trebuie să ştii că vei avea mult de muncă. Odată cu un animal de casă, vine şi o responsabilitate mare!

Dacă te-ai gândit că un iepure mănâncă doar morcovi (precum Bugs Bunny) sau varză, ai face bine să citeşti mai departe pentru a afla mai multe despre dieta unui iepuraş. Din fericire, frumoşii urecheaţi pot fi dresaţi să-şi facă nevoile la litieră.

Iepuraşii – animale de companie ideale

Bugs Bunny- eroul urecheat

Asemenea altor specii de rozătoare, iepurii au nevoie să roadă. Ai grijă atunci când îl laşi liber prin casă! S-ar putea să rămâi surprins când vei descoperi că nu mai ai cabluri la calculator sau la boxe.

Pentru a-i potoli pofta de ronţăială, se găsesc în pet-shop-uri tot felul de jucării şi snacks-uri făcute special pentru rozătoare. Indiferent de talia iepurelui ales, ai grijă să-i cumperi o cuşcă mai mare. De asemenea, e indicat să-i ţii în casă, unde pot socializa cu ceilalţi ocupanţi ai casei, fiind protejaţi de eventualii prădători şi vremea capricioasă.

Deşi sunt animale deloc zgomotoase, iepurii nu sunt animalele de companie ideale pentru familiile cu mai mulţi copii. Micuţii nu au grijă de felul cum apucă iepuraşii, lucru ce ar putea dăuna drăgălaşelor creaturi. De asemenea, pentru că urecheaţii nu fac zgomot, riscul accidentelor casnice este destul de crescut. Paradoxal, iepurii preferă compania oamenilor dar nu le place să fie ţinuţi în brate.

 

Vaccinurile iepurelui

 

Tratamentul veterinar pentru un iepure poate costa mai mult decât cel pentru o pisică. Multe persoane preferă să sterilizeze sau castreze iepurii. În decursul vieţii urecheaţii vor avea nevoie de mai multe vaccinuri, uneori destul de costisitoare.

Urina de iepure are un miros mai pregnant, aşa că e recomandat să schimbi nisipul din litieră cât mai des. (Urina fiind bogată în calciu, când se usucă e greu de curăţat. De regulă oţetul ajută în curăţirea petelor de urină de iepure.)

Locuri de unde poţi achiziţiona un iepure de casă: Dacă în oraşul în care locuieşti există un adăpost pentru animale, îţi recomandăm să salvezi un suflet de urecheat din adăpostul de animale. Toate animalele date spre adopţie sunt verificate şi vaccinate. Iepurii mai bătrâni pot fi animale de companie ideale, se adaptează foarte uşor noului cămin şi vă veţi împrieteni foarte repede.

În cazul în care ai optat pentru o crescătorie de iepuri, trebuie să ai grijă ca persoana care creşte drăgălaşele creaturi să aibă toate actele la zi şi, foarte important, verifică locul în care sunt ţinute animalele. Acesta poate spune foarte multe despre felul în care au crescut iepuraşii.

Sunt mulţi oameni care preferă să cumpere animale din magazine specializate, pet-shop-uri. Adesea aceste magazine reprezintă cele mai bune locuri de unde poţi achiziţiona animale. Ai grijă totuşi la starea de sănătate a iepuraşului şi la gradul de socializare. Cu cât iepuraşul e mai retras în cuşca în care stă cu alţi urecheaţi, cu atât e mai timid şi mai puţin sociabil.

Iepuraşii – animale de companie ideale
iepurasi coconasi

Datorită faptului că în perioada Sărbătorilor Pascale cresc vânzările, nejustificate, de iepuraşi de apartament, e necesar să clarificăm un aspect foarte important. Nu cumpăra un iepuraş doar pentru a-i face o surpriză fiicei sau soţiei! Dacă nu ai condiţiile necesare creşterii acestui animal, e mai bine să optezi pentru o jucărie de pluş. Un iepuraş drăgălaş pe care îl vezi în vitrina magazinului, va creşte un iepure. Viaţa unui animal nu e o joacă!

Dacă sunt privaţi de atenţie şi socializare, iepurii pot deveni destructivi şi apatici. Iepurii nu sunt animalele de companie ideale pentru copii. Nu le place să fie zgâlţâiţi şi îmbrăţişaţi mereu. Evită să cumperi un iepuraş doar pentru că e Paştele!


Tu ce zici?