No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hamsterul chinezesc

Ultima modificare: 2009-08-31 | Data publicării: 2009-05-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Hamsterul chinezesc
Cricetulus griseus pe denumirea sa ştiinţifică, face parte din categoria rozătoarelor de mici dimensiuni. Primii hamsteri chinezeşti au fost întâlniţi în zonele deşertice ale Chinei şi Mongoliei. În comparaţie cu hamsterii normali, cei chinezeşti pot părea subţiri şi lunguieţi. Măsoară între 7,5 şi 9 cm şi la maturitate cântăresc între 50 şi 75 de grame. Sunt rozătoare de laborator, în multe ţări însă pot fi şi animale de companie ideale pentru cei ce nu au timp de un patruped.

Seamănă cu un şoarece, are o coadă scurtă, corpul scurt, maxilarele micuţe. Puii de hamster chinezesc pot fi foarte agitaţi şi nervoşi însă odată dresaţi, pot fi uşor de controlat. Femelele sunt mai mici decât masculii, mai calme. Însă se pot dovedi adevărate fiare dacă întâlnesc masculii pe care nu-i plac. Trăiesc în colonii sau mici grupuri.

Hamsterul chinezesc
foto: geocities.com

Cum recunoşti un hamster chinezesc?

Blăniţa e de culoare gri deschis, cu o dungă neagră de-a lungul spinării şi albă pe burtică. Datorită aspectului, nu de puţine ori au fost confundaţi cu şoarecii obişnuiţi. Mai pot fi întâlniţi şi cu blăniţa alb-cenuşiu pe tot corpul, cu o dungă închisă la culoare pe spate. Este o mutaţie apărută în urma unor experimente realizate în anii '80 în Marea Britanie. De obicei, puii au blana mai cenuşie decât adulţii. Pentru că sunt foarte micuţi, e absolut necesar să fie ţinuţi în acvarii înalte de sticlă. În cazul unui cuplu, acvariul trebuie să fie de minim 30x30x30. Se recomandă un aşternut din rumeguş.

În privinţa alimentaţiei, mănâncă aproape orice. Morcovi, fructe, legume, verdeţuri, cereale. Adoră seminţele fructelor aşa că nu le curăţa. E absolut necesar să aibe apă curată în permanenţă. Un lucru straniu e faptul că îşi mănâncă excrementele. De multe ori nu reuşesc să obţină toate subtanţele nutritive prima dată când mănâncă, aşa că îşi vor ronţăi propriile fecale.

Hamsterul chinezesc
foto: houseofsims

Sunt recunoscuţi pentru faptul că urinează peste tot atunci când sunt nervoşi sau stresaţi. De obicei nu muşcă însă există şi excepţii. E foarte important să întrebi de temperamentul hamsterului înainte de a-l cumpăra. Pentru că sunt animale nordice, suportă mai bine frigul decât căldura. Pe timp de vară, e recomandat să-i asiguri un spaţiu răcoros şi aerisit.


Tu ce zici?