No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Gluton (Gulo luscus)

Ultima modificare: 2010-10-01 | Data publicării: 2010-09-27
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Gluton (Gulo luscus)
Uneori comparat cu un urs, glutonul este un animal puternic care traieste solitar in emisfera nordica si prefera locurile izolate, cum ar fi taigaua si tundra. Facand parte din familia Mustelidae, glutonul are caracteristici similare cu cele ale dihorului, nevastuicii si jderului din Europa.

Cum arata glutonii?


Glutonii variaza ca dimensiune (de la 76 la 101 cm si cantaresc de la 15 la 18 kg). Masculii sunt mai mari si cantaresc mai mult decat femelele. Forma corpului lor seamana foarte mult cu cea a unui urs, dar comportamentul si miscarile sunt asemanatoare cu cele ale dihorului european.

Glutonii au picioare scurte, cap mare, ochi mici si urechi scurte, rotunde. Blana lor este bogata, de culoare maro deschis cu dungi gri-maro deschis, care se intind de–a lungul corpului, pe ambele parti. Unele exemplare au blana alba pe spate sau pe picioare.

gluton

Reproducere

 

Glutonii nu se imperecheaza numai cu un singur partener. Se maturizeaza sexual dupa doi sau trei ani. Imperecherea se face in lunile mai-august. Femelele nasc in perioada ianuarie-aprilie, avand intre unu si sase pui. De obicei, acestea isi fac vizuina in zapada sau gasesc vizuine abandonate, cum sunt cele construite de castori.

Unde traiesc si cu ce se hranesc glutonii?

 

Glutonii traiesc in emisfera nordica, in locuri precum Scandinavia, Europa de Est, Asia, Rusia, Siberia, in padurile boreale din Canada, Alaska si in partea nordica a Muntilor Stancosi.

Sunt animale carnivore, care se hranesc cu rozatoare moarte sau vii, cum ar fi veveritele si iepurii. Pot omori si o prada mai mare, ca oaia salbatica, caprioara si elanul, fiind foarte rapizi si avand gheare lungi.


Tu ce zici?