No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Dihorii

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-05-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Dihorii
Ai un dihor de casa sau intentionezi sa cumperi unul? Iata cateva informatii care ti-ar putea fi de mare folos.

1. Somnul adanc al dihorilor


Dihorii au tendinta sa doarma in timpul zile in jur de 14-18 ore. De obicei dorm in intervale de 2-6 ore. Acest tip de somn este numit "somn adanc", deoarece face ca animalul sa para in coma sau chiar mort. Dihorul are o temperatura normala pe durata acestui somn adanc si, daca privesti cu atentie, poti observa ca respira. In schimb, il poti atinge sau scutura, ca nu se va trezi. Cand proprietarul isi va vedea animalutul intr-o astfel de stare, s-ar putea sa sufere un atac de panica.

 

2. Culorarea dihorilor la nastere


 

poza ihor
Dihor in liberate

 

Exista multe culori, unele mai comune decat altele. Lucrul interesant este ca la nastere, dihorii au culoarea alba! Blana lor incepe sa isi schimbe culoarea dupa 3 saptamani.

 

3. Ce mananca dihorii?


Unii oameni confunda dihorii cu rozatoarele, dar nu sunt departe de adevar. Cand se iveste ocazia, dihorii mananca rozatoare. In comparatie cu rozatoarele, ei sunt carnivori si nu pot consuma plante, fructe sau legume. Din aceasta cauza, aceste mancaruri nu sunt potrivite pentru ei.

 

4. Maturitatea sexuala


Dihorii ajung la maturitate in jurul varstei de 5-6 luni. In aceasta situatie, daca stapanul nu doreste pui, este absolut necesar sa sterilizeze femela; altfel riscurile ca aceasta sa se imbolnaveasca de o forma de anemie sunt ridicate. Anemia duce, in general, la moarte. Este indicat sa sterilizezi si masculul la aceasta varsta, deoarece ar putea deveni agresiv si s-ar putea sa miroasa ingrozitor. Sterilizarea dihorilor scade considerabil mirosul urat.

 

5. Domesticirea dihorilor


Cand un animal a fost domesticit inseamna ca s-a adaptat vietii in compania oamenilor si nu mai este capabil sa se descurce singur in salbaticie. Se stiu putine lucruri despre trecutul dihorilor si despre felul in care au aparut. Se presupune ca au inceput sa fie domesticiti cu 2.500 de ani in urma, cand erau folositi la vanatoare. Asemenea pisicilor si cainilor, dihorii au devenit prietenii oamenilor cu multa vreme in urma.


Tu ce zici?