No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Castorul

Ultima modificare: 2010-08-27 | Data publicării: 2010-08-26
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Castorul
Castorul este cea mai mare rozatoare din America de Nord si traieste in apa. Adultii pot ajunge la o inaltime de pana la 1.2 metri si cantaresc in jur de 27 kg. Castorul are o coada mare, lata si aproape fara par. Isi foloseste coada sa se ajute sa-si mentina echilibrul cand roade copacii. Nu este agresiv cu oamenii.

Cum arata castorul?

 

Castorul isi foloseste coada pentru a semnala pericolul sau sa-i atentioneze pe pradatori. Are picioarele din fata scurte, cu gheare puternice. Picioarele din spate sunt mai lungi si-l ajuta sa inainteze cand inoata. Cand este sub apa, nasul si urechile i se inchid si o membrana speciala ii acopera ochii.

Are o blana maro inchis pe spate si in lateral si maro deschis pe piept si burta. Blana castorului este impermeabila si groasa, fiind acoperita de castoreum, o secretie uleioasa produsa de glandele sale. Are un strat gros de grasime sub piele care-i tine de cald sub apa. Castorii au incisivi lungi si ascutiti, pe care ii folosesc pentru a roade copacii si vegetatia lemnoasa. Acesti dinti cresc pe tot parcursul vietii animalului.

 

castor
Castorii lucreaza din greu la construirea barajelor

 

Raspandire


Castorul poate fi gasit in America de Nord, cu exceptia partilor mai nordice din Canada, Florida si Mexic.

 

Habitatul


Castorii traiesc langa rauri, fluvii, iazuri, mici lacuri si mlastini. Ei construiesc adaposturi din bete si noroi pe insule sau pe malul lacului. Barajele sunt in forma de cupola si pot avea o inaltime de pana la 3 metri. Adaposturile au una sau doua intrari. Etajul superior este un pic mai sus de apa si este, de obicei, acoperit cu aschii, pentru a absorbi umezeala. Un orificiu permite sa intre aerul curat. Nu toti castorii construiesc adaposturi; unii isi fac vizuini in malurile raurilor.

 

Hrana


Aceasta este formata din scoarta de copac si cambium, tesutul moale care creste sub scoarta unui copac. Le place scoarta de salcie, artar, mesteacan, plop, fag si arin. Aceste animale se hranesc si cu radacini, cu boboci si alte plante de apa. Castorul are un sistem digestiv specializat, care il ajuta sa digere scoarta de copac.

 

Reproducere


Castorii au parteneri pe viata pe viata, dar, daca unul moare, celalalt isi va cauta un alt partener. Se imperecheaza la varsta de trei ani. Sezonul de reproducere tine din ianuarie si pana in martie, in nord; in sud, castorii se reproduc in lunile noiembrie-decembrie. Gestatia dureaza cam 3 luni si femelele au un pui pe an. Inainte de a naste, femela isi va face un pat moale in vizuina. Ochii puiului se deschid de cand se naste. Acesta poate inota dupa 24 de ore de la nastere. Castorii tineri sunt intarcati la doua saptamani. Atat masculul, cat si femela ingrijesc puiul. Acesta sta cu parintii timp de 2 ani. Castorii pot trai pana la varsta de 20 de ani.

 

castorii si omul
Castorii nu au tendinta sa fie agresivi cu oamenii

 

Comportamentul


Castorii traiesc in grupuri sau in colonii. O colonie este formata dintr-un mascul, o femela si puii lor. Aceste animale tin la teritoriul lor si isi vor proteja vizuina de alti castori. Isi marcheaza teritoriul prin construirea de gramezi de noroi si prin mirosul specific.

Aceste animale pot avea un impact atat pozitiv, cat si negativ asupra mediului. Cand isi construiesc baraje, creeaza noi medii umede pentru alte specii. Cand isi abandoneaza vizuinile si barajele, plantele acvatice vor popula iazul si, in cele din urma, arbustii si alte plante vor creste si, astfel, totul va deveni o zona de lunca. Arbustii din lunca vor oferi umbra suficienta pentru a permite semintelor de copac sa se dezvolte. Mai tarziu, terenul se va transforma intr-o zona impadurita.

Barajele castorilor pot, de asemenea, cauza si probleme. Acestea pot incetini debitul apei si duc la aparitia namolului; astfel, unele specii isi pot pierde habitatul. Barajele pot provoca, de asemenea, inundatii in zonele joase.


Tu ce zici?